POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
OLOF LUNDH

Lundh: Sluta hacka på domarna

Varför tjatar alla om domarna?
Visst, de gör misstag.
Men det är det många som gör i allsvenskan.


Pa Dembo Touray missbedömde långbollen och Hammarbys Nathan Paulse nickade vackert över den strandade målvakten. Bollen seglade mot mål och tog i ribban innan den slog ner innanför mållinjen.
Den assisterande domaren Henrik Andrén hann inte med ner till mållinjen - och det blev inte dömt för mål.
Naturligtvis upprört på läktaren, särskilt efter att man kört reprisen som gjorde klart för alla att bollen var inne och det borde ha varit 1-1 i det laddade derbyt.

Något som spädde på de diskussioner som varit i full gång under våren efter några tveksamma straffar och godkända mål.
Just Hammarby var drabbat mot Helsingborg senast, där domaren Markus Strömbergsson godkände HIF:s segermål och efter matchen underkände sig själv. Redan i kväll har jag fått mejl av ilskna anhängare som är förbannade över att domarna är för dåliga, och några av dem är trots allt proffs.

Jepp, en del av domarna är proffs från och med i år, men det har de flesta av spelarna varit i många år och det har inte inneburit felfria insatser. Derbyt på Råsunda mellan Hammarby och Djurgården var verkligen ett exempel på att spelarna långt ifrån är felfria.
Självklart kan man argumentera för målkameror för att hjälpa domarna att undvika den här typen av missar, men helt kommer fotbollen aldrig att slippa dem.
Det är en del av spelet och det är grymt svårt att lära sig (undrar om det går?) men det är bara att försöka acceptera.

På samma sätt som Dif-fansen får tugga i sig att Pa Dembo Touray nog skulle ha klarat Emil Johanssons kvitteringen från ganska dålig vinkel. Eller som att Bajen-fansen får acceptera att Charlie Davies inte alltid har den bollkontroll man kan önska sig.
Okej för att Hammarbys klara segermatch innehöll intensitet, hetta, kämpatag, målchanser och en hel del fula kapningar och att det räckte för att underhålla mig. Men ingen kan påstå att det var någon bra match även om Hammarby var starkare och efter paus utnyttjade man de lägen som skapades. Ett skapligt derby som lyfts av två energiska klackar.

Men det vilade en slags ångest över mötet mellan två av allsvenskans krislag och det var inte konstigt att spelet var krampaktigt och kryddat av felpass och en brist på kombinationer och kunnande. Djurgården chockade genom att ta ledningen efter en fast situation och där Toni Kuivasto till slut tryckte in bollen.
Så som de blårandiga spelarna firade målet upp mot den egna klacken så kunde man tro att de avgjort en större final i förlängningen.

Ändå verkade det inte lösa spänningarna i Djurgården, för spelet var svagt i långa stunder efter det. Hur länge orkar Jeglertz /Lukic stå ut med 4-3-3 utan att ha material att spela det?
Hemskt att se Johan Oremo ensam på topp. Den tidigare Gefle-anfallaren är som ett spöke av sitt tidigare jag. Helt ofarlig och inga problem för Hammarby.
På kanterna var Youssef och Milic lätta att plocka ner. Totalt sett gav man bort för många bollar.

Även efter det bortdömda Hammarby-målet var känslan att det kommer att komma mål för de grönvita. Tony Gustavsson var glad över att varken fansen eller spelarna vek ner sig efter underläget eller när man inte fick Paulses mål godkänt och slog inte av på jakten.
Att Emil Johansson fixade 1-1 efter att nästan ha kommit ur vinkel var kanske otippat, mindre så att Charlie Davies skulle utnyttja något av sina lägen.
Amerikanen håller på att slipas till en vass anfallare. Kul också för Fredrik Söderström att verkligen döda matchen med sitt 3-1 mål och då var det ganska tyst på Råsundas norra läktare.

För om Tony Gustavsson & Co får lite arbetsro på anläggningen i Årsta är läget helt annorlunda kring Kaknäs. Finns mycket för Lukic och Jeglertz att knega med om det inte ska bli bottenstrid – och frågan är om de klarar av det.
Skönt också för domare Stefan Johannesson att Hammarby kunde avgöra på egen hand och han slapp hamna i centrum för all diskussion. Om en handfull domare nu varit proffs några månader kanske vi kan ge dem lite mer tid att hja sig ett snäpp.
Och sedan försöka komma ihåg att de är människor och därmed gör fel.

*****

Blott 16 238 på ett derby i Stockholm. Inte någon stark siffra. De borde skrämma klubbarna mer än en knackig start på säsongen.

*****

Djurgårdens tidigare riskkapitalister och klubbledare Tommy Jacobson och Bosse Lundquist aviserar nu en storsatsning i riskkapitalbolaget som tidigare hjälpt klubben att finansiera spelarköp. Allt för att Djurgården ska komma tillbaka till det som varit.
Kan bli dyrt sett till vad dagens trupp mäktar med.

*****

Kim Olsen och Emra Tahirovic . Efterlängtade målskyttar i Örebro.

*****

När Mikkel Jensen rusade fram mot Djurgårdens mål efter att Pa Dembo Touray fått något kastat mot sig trodde jag att Bajens lagkapten skulle agera mot de egna fansen och den som låg bakom idiotin. Men icke.
Istället signalerade dansken tydligt att han tyckte Dif-målvakten var en vekling. Är det rätt väg att gå?

*****

Som om det inte är nog med att Örgryte inte har något försvar och att laget i princip kollapsat sig fram. Nu är Marcus Allbäck skadad.
Kan inte annat än lida med honom.

*****

Poliser, poliser och ännu mer poliser. Inramningen av ett Stockholmsderby utanför Råsunda är inte direkt charmigt.
Och då tänker jag inte på skattepengarna.

*****

Helsingborg fick återigen pisk i Örebro. Inte så oväntat kanske.
Klubbens facit där är skrämmande för HIF.

Publicerad 2009-04-21 kl 11:27
Annons
Annons
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå