Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
OLOF LUNDH

Lundh: Sluta prata om mod – visa det

KIEV. Ända sedan Hamrén tog över har vi hört predikningarna.
Om mod. Om attityd. Och uppumpade bröstkorgar.
I kväll vill se det på planen - för annars tar EM slut för Sverige.

En del journalister spelar Erik Hamrén-bingo på förbundskaptenens presskonferenser för att bocka av de vanliga replikerna om mod, "shining", attityd och inställning.
Det går rätt snabbt till Bingo.
Vi har hört orden gång på gång sedan hösten 2009 då hälsingen dansade in efter att ha fått det finaste jobbet inom svensk fotboll.

Efter premiärförlusten mot Ukraina så klingade orden om mod, att våga, att visa attityd och inställning väldigt tomma. Noll shining, för att vara krass.
Vi fick se ett svenskt landslag som sålt in sig som något nytt och revolutionerade, men det visade sig vara sämre än det gamla vanliga i den matchen. Och direkt kom de som längtade tillbaka till Lasse Lagerbäck.

Jo, men det finns de som längtar tillbaka till det gamla Sovjet-systemet även i Ukraina. För systemskiften är sällan problemfria och en hel del hamnar i kläm.
Det är naturligtvis en risk att byta spår och försöka göra något annat, och det var naturligtvis rätt att Erik Hamrén styrde in landslaget på en ny väg. Spelarna är inte desamma längre och de lär sig andra saker.

Folk kan säkert ta en förlust eller två på vägen, men det som är svårare att smälta är ett lag som är brandat som modigt, vågligt och spelsökande – men som istället uppträder fegt, med vända ryggar och där alldeles för få pumpade upp sina bröstkorgar.
Okej för att spelarna är på planen, men ansvaret faller på förbundskaptenen som är den som väljer besättning.

Efter förlusten mot Ukraina är Sverige upptryckt mot väggen. Förlust mot England och det är över, och för Erik Hamrén skulle hans image få sig en rejäl törn.
För det här var ju ett landslag som drömt om medalj och som talat om att man spelade en helt annan fotboll än tidigare, men om det inte leder någon vart då växer skepsisen väldigt snabbt.

För ingen vill bli utsatt för ett illusionstrick. Om landslaget säger sig vara en sak men är en helt annan och dessutom inte når resultat är det givet att kritiken kommer.
Att återigen se ett landslag där hälften viker ner sig föder bara ytterligare besvikelse och ger Erik Hamrén en uppförsbacke inför VM-kvalet i höst.

Inte vet jag vilka Churchill-talanger som Erik Hamrén besitter men det måste till något extra för att få spelarna att lyfta sig och jag hoppas att inte Zlatan o Co spelar bingo när förbundskaptenen håller sitt eldande tal.
Och att han når dem med sitt budskap och att vi verkligen får se ett nytt svenskt landslag uppträda med mod och ta de nödvändiga poängen.

Publicerad 2012-06-15 kl 16:34
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons