Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
OLOF LUNDH

Lundh: SM-guldet är Malmös att förlora - så slutar allsvenskan 2015

Vi är många som längtat.
Länge.
Allsvenskan 2015 är äntligen här - och det blir en jakt på Malmö FF som redan är varvet före.

Redan när Lennart Johanssons pokal gick i höjden i höstas så började det hända saker som gjorde att längtan infann sig. Hammarby gick upp. Henrik Larsson tog över Helsingborg. IGFK Göteborg skiftade tränare under parollen att bara SM-guld räknas. Ja, det sprakade till innan ens den sista bollen var sparkad.

Och så har det fortsatt ända fram till transferfönstret stängde häromdagen, och då plockade Malmö FF hem den förlorade sonen Rasmus Bengtsson från Twente och Kalmar FF förlöste många i Småland med att återförena bröderna Elm via en värvning av Viktor Elm.

Rasmus Elm återvände till KFF redan i vintras och även om ingen vet när han spelar igen efter magproblemen så finns förväntan där. Även om svenska klubbar sålt av profiler valde skyttekungen Lasse Vibe att stanna på Kamratgården trots ett monsterbud från Kina och det är stjärntätt i årets allsvenska.

På senare år har Allsvenskan levt mycket på sin ovisshet. Nästan halva gänget kan vinna SM-guldet och andra halvan kan rasa ut. Vilket gett oss en dramatik värdig Hollywood höst efter höst, men det har Malmö FF satt stopp för genom att vinna två år i rad och senast en bit före sista omgången.

Lägg till att MFF dragit in ett par hundra miljoner kronor på spel i Champions League och att sälja en del av de bästa spelarna. Något som gett klubben en rejäl ledning när seriespelet börjar, och det är väl som Åge Hareide antyder, att när de plockat nyförvärv så har de valt från den dyrare hyllan än vanligt.

Som tur är så spelar man inte med pengar, eller åtminstone inte i det korta perspektivet, och det finns fortfarande utrymme för att en del klubbar kan skrälla och överraska. Malmö FF ska få ihop ett lag av rätt många nya spelare – även om de är av hög kvalitet – och de ska dessutom prestera när de flesta kommer spela sarg ut mot MFF.

Utmanare som AIK, Göteborg och Elfsborg har också ett batteri frågetecken. I den bästa av världar så rivstartar man och så slipper tränare och spelare en massa frågor om varför det inte fungerar. Då kan de klubbarna sätta tryck på MFF i kampen om Lennarts pokal, men det gäller att de får till det.

Jörgen Lennartsson tar över efter sparkade Mikael Stahre och har dessutom en trupp som till hälften är nyskapad av Mats Gren. Ja, det är en del bra namn men för att det ska bli ett slagkraftigt lag krävs det att Lennartsson är den vinnare som Gren utnämnt honom till.

I AIK-land finns en del som ifrågasätter om Andreas Alm är rätt? Byter han rätt? Satsar han på rätt spelare? Klubben har dessutom sålt en hel del av de bästa spelarna vilket gav bra resultat i bokslutet men inte hela vägen upp i tabellen. Kanske är det Alms sista år och då hänger det på chansningar som Bangura och Etuhu.

Magnus Haglund har en skarp startelva om han får sina bästa till spel, men fortfarande lider klubben av det som var ett problem under hans sista år: man gör alldeles för få mål och är inte cyniskt nog. Om man ska utmana MFF om SM-guldet så gäller det att Haglund vet vilka som är männen som hittar målet.

Bakom den givna kvartetten finns Elms Kalmar FF, Häcken, Örebro som slåss om platser i Europa och sedan kommer en del klubbar som kan ställa till besvär men knappast håller över 30 omgångar. Visst, Hammarby, Djurgården och Helsingborg kan fälla en del storheter men det blir ingen toppstrid för dem – även om de slipper att snegla neråt.

Kan inte se att Falkenbergs FF gör ett nytt Houdini-trick och man kan bli ett nytt BP som är avsågat tidigt. Däremot kommer det att bli en stökig och bökig och långdragen kamp om att undvika de andra två falluckorna och i dagsläget är känslan att det kan bli svårt för Sundsvall att hänga kvar.

En allsvensk start innebär också ett tips, och i det här fallet gäller det nästan att vänta in till transferfönstret stänger. Egentligen skulle man behöva revidera tipset i sommar när det är svängdörrar på Allsvenskan men det går inte. Här är i varje fall mitt tips.

1. Malmö FF
Kommentar: Ingen klubb i allsvenskan har en bättre trupp än den Åge Hareide förfogar över. Sedan ska norrmannen få ihop de nya och de gamla beståndsdelarna också och det har återigen varit en stor omsättning i MFF. Visst frågetecken efter ÖSK-förlusten i cupen men över 30 matcher så finns tillräcklig stomme för att vinna man nytt SM-guld.
Ankaret: Rasmus Bengtsson är hemvärvad på långt kontrakt och var närmast landslagsmässig i Twente.
Lyftet: Guillermo Molins är revanschsugen som få efter skada och ryckt kaptensbindel.
Frågetecknet: MFF-spelarna är eftertraktade och det kan störa när Olsen, Helander, Johansson och andra spelare vill i väg.

2. AIK
Kommentar: Trots att man sålt en del tongivande spelare för att säkra ekonomin har Andreas Alm o Co hela tiden utmanat i toppen och lyckats hitta hyfsat rätt med nya rekryteringar. Man chansar inför 2015 med Mohamed Bangura och Dickson Etuhu och hoppas på fynd från Norge, Island, Väsby och HBK. Samtidigt är kravet att vinna SM-guld och tålamodet börjar tryta när det handlar om Alm. Kvaliteten räcker till toppen men inte överst.
Ankaret: Underskattade Per Karlsson står för kontinuiteten längst back och är viktig om man ska vässa försvaret och kunna utmana MFF.
Lyftet: Efter att år i AIK är det dags för Niclas Eliasson att växla upp.
Frågetecknet: En Mohamed Bangura i toppslag hade betytt kamp om SM-guld men frågan är om han hittar tillbaka till det spelet?

3. IFK Göteborg
Kommentar: Sportchefen Mats Gren har med klubbens goda minne stöpt om Blåvitt. Jörgen Lennartsson har en nykomponerad trupp som han ska ta till en topplats. Han fick hjälp av att Lasse Vibe stannade och truppen innehåller både spets och bredd samt erfarenhet och driv. Om man får ihop det i tid kan det räcka långt men det blir tufft att utmana om SM-guldet under 2015 men till Europa når man.
Ankaret: Lennartssons gamla U21-duo Mattias Bjärsmyr och Gustav Svensson ger stadga.
Lyftet: Gustav Engvall tränade sig till chansen att spela – och tog den. Kurvan pekar uppåt.
Frågetecknet: Försvaret där Rogne och Aleesami sett tveksamma ut och två jämna målvakter utan spets.

4. Elfsborg
Kommentar: Magnus Haglund är tillbaka efter tre år i Norge. Även om Anders Svensson och några veteraner är kvar är det ett omstöpt Elfsborg som managern tar över. Det talas om en mer mogen och erfaren tränare som innebär en förstärkning. En del unga talanger som aspirerar på både speltid och ansvar och i sina bästa stunder är man ett topplag men bristen på en skyttekung är dyrbar.
Ankaret: Målvakten Kevin Stuhr Ellegaard förlängde i somras och är en av seriens bästa målvakter.
Lyftet: Landslagsmannen Marcus Rohdén har redan imponerat men har en nivå till i sig.
Frågetecknet: En del starka namn i anfallet men man gör för få mål. Vem kliver fram?

5. Häcken
Kommentar: VM-backen Diego Lugano har snott rubrikerna på sistone men Simon Gustafsson var viktigaste pjäsen att behålla. Dessutom har man adderat gamle Tom Söderberg, två ex MFF:are och en ÅFF-pjäs men tappat bland annat Oscar Lewicki. Efter succéåret 2012 har Peter Gerhardsson haft svårt att få till helheten. I fjol brast försvarsspelet och försäsongen skvallrar om att det läcker en del bakåt, men man är en outsider som kan vara med i den yttersta toppen och inget lag gillar att möta Häcken.
Ankaret: René Makondele skapar inte bara mål utan målchanser och är en viktig del i offensiven.
Lyftet: Skador och konkurrens såg till att Ivo Pekalski inte fick ut allt, men han har mer i sig.
Frågetecknet: Christoffer Källqvist fick hämta många bollar i målet i fjol, måste höja sig.

6. Kalmar
Kommentar: Först kom Rasmus Elm hem. Sedan följde Viktor Elm. Kalmar har sedan fjolåret gått från en slagpåse till ett lag som kan slåss i den absoluta toppen. Ännu vet ingen exakt när Rasmus Elm kan spela igen efter sina magproblem, men man knöt även till sig Marcus Nilsson och satt redan på en del talang, inte minst Ismael. Under ledning av nya tränaren Peter Swärdh har man varierat under försäsongen men med en trio Elm-bröder kan man se uppåt i tabellen.
Ankaret: Marcus Nilsson jagade kontrakt på andra ställen men fick nobben, och det är av vikt för KFF.
Lyftet: Bröderna Elm. Bara att trion återförenas ger nödvändigt drag kring klubben.
Frågetecknet: Är Swärdh rätt man att hantera arvet efter Nanne Bergstrand som Hasse Eklund inte hanterade?

7. Örebro
Kommentar: Alexander Axén fick äntligen huvudansvaret för Örebro och klubben lyfte under hans ledning under hösten. Den fina formen har spillt över i vår där man slagit ut både Malmö och Elfsborg på väg till cupfinal. ÖSK fick loss Nordin Gerzic vilket var viktigt och man har en vass startelva. Däremot är man känsligt för skador och har ont om pengar och under 2015 kommer man inte kunna överraska på ett liknande vis.
Ankaret: Svag för Oscar Jansson i mål som räddade många poäng.
Lyftet: Crespo Kamara exploderade under hösten och det enda positiva med hans skada är kanske att han stannar hela säsongen.
Frågetecknet: Daniel Nordmark har haft svårt att övertyga i Elfsborg och HIF. Räcker han till på mittfältet?

8. Djurgården
Kommentar: Djurgården har under Bosse Anderssons ledning sett till att finanserna är starkare, men det har samtidigt betytt att man varit tvungen att sälja och satsa på billigare ersättare. Pelle Olsson är van att jobba på det viset i Gefle men cupförlusten mot Norrby borde oroa fansen, för det var en match man skulle vunnit. Har annars gått bra under försäsongen och kan slå de flesta lagen men lär förbli för ojämnt för riktig toppkänning.
Ankaret: Den bitige Omar Colley ser ut att gå in och stärka upp försvaret likt en järnkamin.
Lyftet: Sam Johnson kan bli en ny David Accam. Snabb, explosiv och målfarlig.
Frågetecknet: Omsättningen. Under några år har man byggt om laget och det tar tid att få det rätt.

9. Hammarby
Kommentar: Maranata-stämning på Södermalm och i Stockholms södra förorter när Hammarby är tillbaka. Den kraften ska inte underskattas om Nanne Bergstrand får laget att prestera i starten av allsvenskan. Annars kan trycket bli en belastning. Fysiskt ger Bajen intryck av att vara redo och man aviserar en tempostark offensiv. Däremot ger truppen intryck att möjligtvis vara av okej bredd men spetsen saknas och både försvar och anfall går att undra om. Nej, det blir inte toppstrid utan 2015 handlar om att etablera sig.
Ankaret: Kennedy Bakircioglu må vara äldre och långsammare men hans fot kommer stå för mål och passningar.
Lyftet: Måns Söderqvist är en av många KFF-spelare som följt med Nanne Bergstrand och kan excellera med Bajens fotboll.
Frågetecknet: Johannes Hopf har svajat och måste höja lägstanivån.

10. Helsingborg
Kommentar: Svångremmen är åtdragen och Henrik Larsson är mannen med ansvar att få HIF att bromsa men ändå gasa. Blir annat än att vara i Falkenberg där förväntningarna var noll och nu ska han ta hand om sin hemmaklubb och där kraven är höga. Larsson har tvingast släppa Accam och skickat i väg en del dyrt som Smarason och tagit in spelare från fyndlådan. Om det räcker? Det är en spännande satsning men det lär bli en prövning för HIF-fansen.
Ankaret: Johan Mårtensson överraskade på landslagsturnén och har fått förtroende av Larsson.
Lyftet: Är Jordan Larsson redo för ett steg till? Målet i cupen lovade mer.
Frågetecknet: Tunn trupp vilket visar sig när man får skador på tongivande spelare.

11. IFK Norrköping
Kommentar: Precis innan transferfönstret stängde lät IFK Norrköping anfallaren Alhaji Kamara dra på lån till Malaysia i utbyte mot ett antal miljoner. Affären säger mycket om verkligheten för klubben som Janne Andersson försöker leda till framgångar. Det är inget lätt uppdrag och även om man då och då vaknar till så är ojämnheten klubbens signum. Backlinjen brister och förstärkningen blev en intern flytt av en av lagets bästa mittfältare. Täcket räcker helt enkelt inte både till fötter och huvud och det blir en ny tuff säsong.
Ankaret: Andreas Johansson tog i fjol lojalt klivet ner som mittback och stagade upp laget. Än viktigare i år.
Lyftet: Nicklas Bärkroth har startat om karriären och tog rätt kliv till Norrköping. Blir en poängmaskin.
Frågetecknet: Daniel Sjölund växlade ner från Dif till ÅFF och är nu i Norrköping. Räcker han till?

12. Halmstad
Kommentar: Janne Jönsson vände hem till sin klubb, men det är inte direkt något dukat bord som väntar. Nu har man gått med på en lönesänkning och man saknar pengar. Det blir en kamp för Jönsson som givetvis har stödet som HBK:s meste spelare, även om sparkandet av Jens Gustafsson förvånar. Man har dessutom tappat en hel del kvalitet från i fjol och ersatt med en del oprövat och en del erfaret. Räcker det? Nja, det blir ingen kul säsongen kring Örjans Vall om man jämför med framgångsåren.
Ankaret: Mohammed Ali Khan var solid i Häcken och är precis den karaktären HBK behöver.
Lyftet: Janne Jönsson är erfaren efter tio år i Norge och det blir spännande att se honom i allsvenskan igen.
Frågetecknet: Vem ska göra målen? Anfallarna som sköt HBK kvar i allsvenskan är borta.

13. Gefle
Kommentar: Dags för Strömvallen att gå i pension och Gefle IF får längre fram i vår ta ett kliv in i 2015 och på Gavlevallen. Frågan är bara om Roger Sandberg ser till att laget är fortsatt allsvenskt även 2016? Resultattrenden pekar neråt och man fortsätter att tappa kvalitet. Ändå finns det en trygghet i klubben över att man gång på gång trotsar fotbollens naturlagar och vet vad som väntar. Man gör inte oväntat för få mål och när poängkungen Simon Lundevall dragit blir det svårare. Kan Johan Bertilsson lösa det?
Ankaret: Om Anders Wikström spelar som i höstas så kan det vara vägen mot nytt kontrakt.
Lyftet: Dardan Mustafa slet med skador men kan vara den som tar klivet.
Frågetecknet: Dioh Williams som bara fick till fem mål på 27 matcher.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

14. Åtvidaberg
Kommentar: Roar Hansen klev av jobbet i HIF efter att ha blivit sidsteppad av Henrik Larsson. Att leda ÅFF är ett uppdrag som nog passar honom väl och han gjorde underverk i både Ängelholm och Öster. Spelarmaterialet är något Cajsa Warg rafsat ihop och de djärva men riktiga tagen för att stärka ekonomin har inte gjort det lättare. Ändå finns det en stomme som räcker en bit och 08:or som Lorentzon och Albornoz är nyttiga rekryteringar men det är klart att man tappat i kvalitet när man fått se en hel del spelare lämna klubben.
Ankaret: Henrik Gustavsson är en vass burväktare som är värd många poäng.
Lyftet: Mario Jelavic. Jo, det är en jättechansing som funnits i större klubbar med lite speltid.
Frågetecknet: Kristian Bergström bryr sig inte om sin ålder – han bara lirar. Går det även som 41-åring?

________________________________

15. GIF Sundsvall
Kommentar: Tog en direktplats till allsvenskan efter en dramatisk höst. Har fått något lugnare ekonomiskt tryck när Emil Forsberg gick till Leipzig och det trillade in några miljoner på kontot, men det är klart att Giffarna jobbar med små medel. Det syns på nyförvärven som inte är något man skrämmer med direkt. Räkna med bottenstrid från start och i en tid när en majoritet av lagen spelar på konstgräs har man inte den fördelen längre. Roger Franzén och Joel Cedergren får en riktig prövning om man ska hålla klubben kvar.
Ankaret: Islänningen Rúnar Már Sigurjónsson är central för Giffarnas bygge.
Lyftet: Lars Krogh Gerson bytte Norrköping mot Sundsvall och får än större ansvar.
Frågetecknet: Kan firma Dibba och Eklund göra lika mycket mål i allsvenskan?

16. Falkenbergs FF
Kommentar: Henrik Larsson gjorde det omöjliga och räddade klubben kvar i allsvenskan. En sanslös bedrift av spelarna. Även om man inte tappat så mycket på spelarsidan så är det en försvagning med en vingklippt Hans Eklund tillbaka och Anton Wede är en försvagning. Dessutom kommer inga lag att underskatta FFF som senast, men det går inte att klandra ledningen för att man hanterar plånboken med försiktighet utan det är snarare smart.
Ankaret: Otto Martler stannade och det var ett viktigt besked.
Lyftet: Calle Wede är ensam kvar av tvillingparet och han är ett av få farliga vapen.
Frågetecknet: Hela laget kryllar av dem, men i fjol blev de utropstecken. I år igen?

Publicerad 2015-04-03 kl 07:12
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons