Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
OLOF LUNDH
10å

Lundh: Smart Ljungberg, nu får Linderoth ta över

WIEN. Fredrik Ljungberg lägger ner landslaget. Klokt gjort.
Han slutar på topp, eller i varje fall nästan, och slapp nesan att inte vara önskvärd.

Att sluta i rätt tid måste vara bland det svåraste som finns för en idrottare. Särskilt om man är mån om hur folk ska minnas en, och bryr sig om sin image - som Ljungberg.

Då är tajmingen ganska avgörande, åtminstone i närtid.

Ser man Fredrik Ljungbergs beslut i hans eget perspektiv var det därför ett smart drag att sluta. Alla kan se att han har en bit till den "gamle Ljungan" som härjade i ett av Europas bästa lag.

Minnet av honom blir trots allt en storspelare - som även var slipad nog att framför allt tacka fansen.

Men Arsène Wenger förstod redan för snart två år sedan att han passerat "bäst-före-stämpeln" och försökte sälja svensken.

Inte så att jag velat se Sverige spela EM utan Fredrik Ljungberg. För jag håller inte med den hårda kritiken mot honom - för han tillförde mycket. Rutinen, modet, bristen på respekt och en inställning om att ingen jävel är bättre än mig.

Dessutom gav han alltid allt i tävlingsmatcher.

Däremot är det ingen tvekan om att hans tid i landslaget var på upphällningen.

Och det finns spelare som kan fylla hans roll, jag kan se Christian Wilhelmsson till vänster exempelvis och det kan öppna för Sebastian Larsson.

Så vem som ersätter honom behöver inte vara något problem.

Väldigt skönt för förbundskapten Lars Lagerbäck att aldrig ställas inför den situationen; att behöva fundera på att peta sin lagkapten och en spelare han följt ända sedan Lennart Ljung rekommenderade honom på elitpojklägret i Halmstad för 16 år sedan.

Nu löste Ljungberg det problemet på egen hand. Klubblaget gäller framöver och med den spelstilen svensken har är det frågan om kroppen håller i Premier League - trots att han slopar landslaget?

Är rädd att vi inte sett det sista i form av artiklar om att West Ham kan tänka sig att sälja 50-miljonerssvensken. Tyvärr.

Det är typiskt Fredrik Ljungberg att på egen hand dra på semester efter EM är slut och rata flygresan hem med nästan hela den övriga truppen.

Lika typiskt att sent en fredag kväll gå ut med meddelandet att han lägger av - och då i form av ett pressmeddelande.

Inga presskonferenser, inga motfrågor, inga svar - bara Ljungbergs tack till fansen och hyllning till dem. Under många år hade han hjälp av en av Englands hårdaste PR-kvinnor, och mittfältaren vet hur man ska tvinna till det för att få till det bra.

Många skulle bli förvånade om de insåg hur mån den coole Ljungberg är om sin image och att det "skrivs rätt".

Fredrik Ljungberg har alltid gått sin egen väg och aldrig bett om ursäkt för det. Under lång tid var inte så polerad som han är i dag och kunde både såga landslagets spel och tydligt signalera med gester hur dåliga lagkamraterna var.

Fast han lärde sig med tiden att välja sin strider - och tillfällen att såga.

Visst, han har nått enorma framgångar i en lagidrott men det är inget snack om att han kört sitt eget rejs och utan den inställningen hade han inte blivit en superstjärna.

Han stod upp mot Olof Mellberg en berömd gång i Japan - och han har varit likadan hela sin karriär: han tar inte skit av nån.

Efter VM 2006 blev han ny lagkapten för Sverige och jag förstår hur Lars Lagerbäck resonerade. Även om stämningen blev bättre är det inget snack om att Ljungberg knappast är en perfekt lagkapten. Han är för mycket av en ensamvarg som tänker mest på sig själv.

Att Ljungberg i ett antal intervjuer före EM tog på sig äran för att enat landslaget gick inte hem hos alla spelare.

Även under EM fanns en del missnöje med lagkaptenen och alla som såg Ljungbergs sista landskamp vet att det kan hetta till mellan honom och Ibrahimovic och mellan honom och Källström.

Vem ska då bli kapten? Många vill ha in Zlatan Ibrahimovic. Kanske det, det är lite samma tanke som kring Ljungberg. Frågan är om han vill.

Då om någon gång måste han svara på frågor från Aftonbladet.

Mitt tips är att vicekaptenen Tobias Linderoth bara flyttar upp ett snäpp. Han leder med sin spelstil och är inte rädd för att ryta till om någon inte gör sitt jobb.

Publicerad 2008-06-28 kl 22:49
Annons
Annons
Annons