Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
OLOF LUNDH

Lundh: Sugen på Blågult – lär av Gerndt och Almebäck

Erik Hamrén är som Cajsa Warg.
Tager vad han haver.
Spelare med rätt attityd och vilja.

Fotboll är business och pengar, vare sig man vill eller ej. När Erik Hamrén skulle presentera landslagstruppen inför Moldavien inledde en vd för ett sportkedja presskonferensen med att berätta att allt var fantastiskt.

Inte minst att man hade rullat ut äkta gräs på Drottninggatan i Stockholm. Men även att han kunde välkomna oss där, och att det fanns konstgräs längre in i butiken.
Ja, ni fattar, det var fantastiskt.

Vi satt alla en våning upp i den nybyggda sportbutiken (den såg ut som de flesta gör) och kollade sedan när en BP-back visade upp Sveriges nya bortatröja och en ny träningsoverall.
Han fick säga att den var snygg.

Lars-Åke Lagrell drog givetvis upp frågan om bolagisering och blandade då in att inga svenska lag i Champions League.
Sedan försvarade han fotbollens agerande i frågan, och ångrade inget. Fantastiskt, var ordet.

Ja, ja, det är så världen ser ut. Pengarna styr fotbollen och när nu landslaget ska få en ny Nationalarena så drar förbundet i bromsen och man kanske gissa att talangerna och ungdomarna får mindre resurser.

Ekvationen måste gå ihop och det är politiskt laddat kring vad som är x och vad som är y i den ekvationen. Klart är att det blir nytt gräs på Råsunda i väntan på den nya arenan.
Så där bromsar man inte i varje fall.

När vi till slut kom till Erik Hamrén lade han de avstängda och skadade spelarna vid sidan och fokuserade på nuet.
Han sa att han ägnar sig åt de spelare han tagit ut, för resten kan han inte påverka. Hamrén kallade det en bra trupp, en spännande trupp.

Inga konstigheter, säger jag. Det var de väntade namnen i princip och i dagsläget ser startelvan ut på följande vis: Isaksson – Lustig, Granqvist, Olsson, Wendt – Wernbloom, Källström – Larsson, Ibrahimovic, Bajrami – Elmander.

Jag slås i efterhand av att Alexander Gerndt och Michael Almebäck bägge tagit det svåra och stora klivet från en vinterturné till en träningsmatch och vidare till en EM-kvaltrupp.
Imponerande av två allsvenska spelare att klara av det.

Samtidigt tror jag att alla som drömmer om Blågult under Erik Hamrén kan se på Gerndt och Almebäck för att lära sig vad förbundskaptenen går i gång på.
Nej, det är inte alltid spel i ett mindre lag i La Liga eller i turkiska ligan utan ibland räcker det med allsvenskan och attityd.

För efter att ha sett Almebäck och Gerndt briljera på träningarna i Sydafrika så framgick det att de hade kört extra och var fokuserade på att ta sin chans i landslaget.
Viljan. Attityden. De egenskaperna är de viktigaste för Hamrén.

Likadant på Cypern, där visade Örebro-backen (som ju BP ratade för ett par år sedan) och HIF-anfallaren (som ju AIK ratade efter en tid där) att de bara skulle göra det mesta av sin möjlighet.

Bara det att spelarna i princip varit utanför den yppersta elitfotbollen för några år sedan och nu är med i EM-kvaltruppen tyder på rätt inställning, och det är något förbundskaptenen värdesätter.
Så räkna inte ut duon när det handlar om spel mot Moldavien.

***

Heter ju alltid att det inte finns några svagare lag i internationell fotboll och det fick vi höra i dag igen.
Moldavien är bättre än rakningen, bra försvarsmässigt och kan ställa till problem för Sverige.

Jo, jag vet att Moldavien piskade Finland i höstas och att man har blivit starkare och starkare med åren.
Samtidigt måste Sverige slå ett landslag som under de senaste sex mästerskapskvalen på 31 bortamatcher bara tagit 13 poäng utav 33 möjliga.

Moldaverna tog en poäng borta mot Nordirland i kvalet till EM 2000, en poäng mot Makedonien och en mot Azerbadjzan i VM-kvalet 2001, man slog Bosnien och Malta i kvalet till EM 2008, spelade 0-0 mot Luxemburg i senaste VM-kvalet och man slog San Marino i höstas i det pågående kvalet till EM 2012.

Blir betydligt värre att åka till Chisinau men i juni är det nog behagligare än det är att åka på hösten eller under senvintern.

***

Fotbollsmåndag är tillbaka i TV4. Kul!

***

Hade för mig att mars inte var någon höjdarmånad för landslaget sett till tävlingsmatcher, det var vad minnet sade i varje fall, men poängskörden är klart godkänd i de senaste fem kvalen.

0-0 Portugal, borta, VM-kvalet 2009
1-2 Nordirland, borta, EM-kvalet 2007
3-0 Bulgarien, borta, VM-kvalet 2005
1-0 Makedonien, hemma, VM-kvalet 2001
2-0 Moldavien, borta, VM-kvalet 2001

I två av matcherna var landslaget skarpt, som mot Portugal borta sett till skadorna och ingen Zlatan och mot bulgarerna i Sofia.
De andra tre matcherna var rena rysarna och Belfast är ju Lagerbäcks enda erkända misstag – då han tog ut Anders Svensson i paus – och mot Makedonien blev landslaget utbuat och mot Moldavien var det sena mål av Allbäck som ordnade tre poäng.

***

Blir en nervös helg för Erik Hamrén. Förbundskaptenen vill nog inte tappa fler rutinerade spelare till skador, för de behövs om det inte lossnar direkt mot moldaverna.

***

Gillar att kolla i backspegeln ibland och här är gänget som slog Moldavien borta senast det begav sig, i mars 2001:

Magnus Hedman - Olof Mellberg, Patrik Andersson, Jozo Matovac, Karl Corneliusson - Stefan Schwarz - Fredrik Ljungberg, Håkan Mild (Mattias Jonson 45), Anders Svensson (Marcus Allbäck 78) - Henrik Larsson, Stefan Selakovic (Daniel Andersson 52)

Sverige vann med 2-0 efter sena mål av dagens Player Manager, Marcus Allbäck som satte 1-0 på pass av Mattias Jonson.

Tänk att Karl Corneliusson var given i landslaget då, och att ”Sella” Selakovic och Jozo Matovac startade...
Matchen handlade annars mest om den myckna snö som föll under natten och det krävdes mycket skottande för att få till spel.

Zlatan Ibrahimovic då? Ja, han höll till i U21-landslaget 2001 som vann med 2-0 mot moldaverna efter att nyblivna Ajax-proffset gjort 1-0. Han hade skrivit på för den holländska klubben bara ett par dagar före det.

***

Senast Sverige kvalspelade på hemmaplan i mars var det bara 22 000 i kylan på Ullevi. Det var mot Makedonien och Sverige vann med 1-0 och blev ändå utbuat.

Hoppas det blir fler på Råsunda, även om jag inte fattar att man nobbade Malmö sett till att där blivit drag och att det finns en modern arena.

Publicerad 2011-03-15 kl 17:20
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons