Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
OLOF LUNDH

Lundh: Svaren Erik Hamrén letar efter i Ankara

Erik Hamrén får en ny chans att ta Sverige till medalj.

Resan börjar i Ankara.

Här är svaren som förbundskaptenen söker.

Den svenska landslagstruppen hann knappt landa i Turkiet innan Erik Hamrén fick känna av ett första bakslag: Martin Olsson har axelproblem och får avstå spel. Direkt efter säsongen ska vänsterbacken dessutom operera skadan och han spelar tidigast i Blågult i september.

Tänk att för några år sedan vad vänsterbacksplatsen en av de bäst försedda men utan Olsson och Behrang Safari som tröttnade på bänken och nobbar spel så är det tomt i båset. Oscar Wendt är skadad och har dessutom inte tillhört favoriterna hos förbundskaptenen.

Pierre Bengtsson heter lösningen i träningsmatchen mot Turkiet och FCK-spelaren var också vänsterback när landslaget tränade på 19 Maj-stadion (uppkallat efter starten av det turkiska frihetskriget 19 maj 1919 då Kemal Atatürk tog hjälp av ryssarna för att störta det ottomanska riket).

Redan då hade Hamrén kunnat räkna in Rasmus Elm som högst tveksam efter att en blödning i vaden stoppade honom från träningen och lagkaptenen Zlatan Ibrahimovic har ryggproblem. Ja, det är ingen lång startsträcka för förbundskapten Hamrén ska dra i gång med sikte på EM 2016.

Saken är den att Hamrén inte bara ska se till att leda landslaget till EM-slutspelet i Frankrike, han ska dessutom få till ett till vissa delar nytt landslag som kan prestera betydligt bättre än Sverige under EM i Ukraina och Polen. Förbundskaptenen drömmer själv om medalj.

I jakten på att både ta landslaget förbi Ryssland, Österrike och Montenegro i EM-kvalgruppen (som även består av Moldavien och Liechtenstein) och dessutom skärpa konkurrensen på flera platser och förhoppningsvis få till ett starkare svar finns ett antal frågor – och här är svaren Hamrén söker:

  • Sverige har gott om målvakter som spelar ute i Europa och dessutom får speltid, från Isaksson och Dahlin i Turkiet till Wiland i Danmark och Nordfeldt och Johnsson i Holland. I allsvenskan har Hamrén dessutom Pär Hansson. Hittills har Isaksson svarat upp på utmaningarna och inget tyder på något annat.
  • Cirkus mittback var något som förföljde Hamrén under VM-kvalet efter att Olof Mellberg lagt av och Daniel Majstorovic inte hämtat sig. Jonas Olsson, Andreas Granqvist, Per Nilsson och Mikael Antonsson slogs om speltiden och nu är de första två rostade. Upp till Ekstrand och Bengtsson att visa sig vara bättre alternativ och det finns fler: Pontus Jansson, Alexander Milosevic, Per Karlsson och Mattias Bjärsmyr.
  • Har Mikael Lustig någon konkurrent? Mathias Johansson får nöja sig med U21-landslaget och istället är det Emil Krafth eller en nertvingad Sebastian Larsson. Kan inte förstå att inte Hamrén tvingat Larsson att ta klivet för att få in ännu bättre offensiv till höger på kanten. Johan Larsson, då? Nja, inte från Elfsborg.
  • Innermittfältet ser ett givet tapp i Anders Svensson och Kim Källström är skadad och frågan är om han reser sig igen? Ingen speltid gör honom inte vassare, tyvärr. Har Rasmus Elm det i sig? Är Wernbloom något att satsa på annat än som inhoppare? Albin Ekdal är mest given och Oscar Hiljemark är hetast i jakten men det finns fler som vill vara med.
  • Alexander Kacaniklic och Sebastian Larsson har prenumererat på vänster respektive högersidan men Jimmy Durmaz har fått en del inhopp. Den förre MFF:aren måste få en möjlighet att starta och även Erkan Zengin är ett alternativ.
  • Zlatan spelar numera mest som en halv nia och en halv tia vilket ställer höga krav på partnern och där har Johan Elmander fyllt en uppgift men har haft en tung säsong. Marcus Berg är ett vassare alternativ som avslutare men han måste visa att han även kan ge Zlatan understödet i det defensiva jobbet. Även Ola Toivonen och Muamer Tankovic kan gå in som rena tior. Sedan finns John Guidetti och Branimir Hrgota.

Turkiet är ett landslag som är i ett liknande sportsligt läge som det svenska, där det är en omstart med sikte på EM 2016 efter bommat VM, men allt sker i skuggan av en stor korruptionsskandal som inte bara hänger över landets fotboll utan även det politiska livet och stora delar av samhället.

Resultatet är inte det viktigaste för varken hemmalag eller bortalag, det handlar mer om att se intentioner, enstaka spelares insatser och hitta lagdelar att bygga vidare på. Embryot till ett medaljlag ska vaskas fram i Ankara sett till Hamréns målsättning slash dröm.

Den viktigaste samlingen för Erik Hamrén blir i maj och juni med två landskamper och mer tid vilket innebär en större möjlighet att trimma in fler spelare och sätta en startelva till stora delar än på ett par dygn i Ankara. Så efter mötet med Turkiet handlar det om att studera så många spelare som möjligt för att lagerinventera svensk fotboll.

Förhoppningen har Hamrén redan fått en hel del svar utav 90 minuter på 19-Maj-Stadion. Varför inte ett riktigt genombrott för en Joel Ekstrand, Rasmus Bengtsson, Muamer Tankovic? Spelar ingen roll vem eller vilka, bara fler nya visar att de vill vara med och konkurrensutsätta de redan givna.

*****

Mindre viktigt vem som ringer? Ja, jag förstår att Zlatan säger så apropå samtalet till Muamer Tankovic även om det inte är sant. Lagkaptenen hade ett klokt råd till talangen: ”Man vill så mycket på en gång. Jag kan tänka mig hur han tänker. Han vill visa mycket och det är helt rätt. Det jag kan tipsa om är att han ska ha tålamod. Men klubblaget är viktigare än landslaget för honom. Landslaget är bara en bonus just nu. En jackpot".

*****

Vad hände med tankarna på att Erik Hamrén skulle få en ny assisterande?

*****

För egen del jobbar jag oerhört gärna med Sveriges EM-kval som nu SBS/Kanal 5 äger. Uefa har packat ihop tv-rättigheterna till alla kvalmatcher och sprider ut dem över sex dagar så att fler kan se mer för att naturligtvis dra in mer pengar.

Ändå kan man undra om tv-bolagen går i gång på kvalspelet just till EM sett till att 23 lag av 53 går vidare och det är ont om stormatcher. De stora nationerna är spridda över grupperna och risken är att det blir urvattnat. 

*****

Publicerad 2014-03-04 kl 19:29
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons