Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
OLOF LUNDH

Lundh: Sverige gav bort poängen – och det oroar

POGRODICA. Sverige borde vunnit mot så svagt motstånd.
Men icke.
Även om hoppet att nå EM lever så oroar oförmågan att hålla tätt och att döda matcher.

Önskan om en ”smash-and-grab” i Pogrodica stupade när Stevan Jovetic dunkade in 1-1 lågt i Andreas Isakssons högra hörn. Straffen må ha varit tveksam, men Sverige bjöd på det. Så slarvigt att inte utnyttja möjligheten att ta tre poäng mot en motståndare som verkligen inte imponerade.

EM 2016 är målet och den möjligheten är fortfarande god, men det är efter ett landslagsår som 2014 som man undrar om Sverige kan göra avtryck på plats i Frankrike? När man ser de besvikna svenska spelarna lomma av efter oavgjort så förstår man att det svider.

Även Zlatan  o Co fattar att här skulle man ha tagit tre poäng. Montenegro är ingen nation som når EM om ett drygt år och saknade dessutom några starka kort, och även om inramningen var hätsk så går det inte att peka på det. Inte heller på skotske domaren William Collum.

Bistert för Erik Hamrén att återigen se misstag i det svenska försvarsspelet leda både till en straff och att Isaksson fick visa att målvakten också är en del av laget. Ännu bistrare för Hamrén att se en stolpe, slarviga avslut och en överdriven vilja att ALLTID söka Zlatan.

Förbundskaptenen var också märkbart besviken när han slog sig ner framför de fem svenska journalisterna som sökt sig till Gradski-stadions inre för att ta del av Hamréns tankar. Han pekade på Zlatans skada under hösten och att man trots allt är obesegrat men att krysset här sved för honom.

Lagkapten Ibrahimovic gick möjligen enbart på halvfart men var ändå Sveriges farligaste spelare som dels skickade in 1-0 efter att ha utnyttjat en tabbe i försvaret efter egen nick, dels drog han en frispark i stolpen som fortfarande vibrerar av den träffen.

Ändå är det frustrerande att se hur Zengin, Durmaz och flera andra spelare alltid söker Zlatan med passningar. En stor fördel med att ha en av världens bästa anfallare är att han drar på sig bevakning och därmed ger ytor till andra, och att om man varierar sig blir man mindre lättläst.

Montenegros kvittering på straff väckte till slut Sverige som spelat på resultat i 65 minuter. Plötsligt skapade man några riktigt bra lägen i jakten på seger och Albin Ekdal lär ha ångest över sitt missade skott när det borde varit lättare att träffa målet. Dessutom hade Ekdal ett mål som dock Isaac Kiese Thelin ruffade bort, och sådant händer.

På det stora hela skulle Sverige ha vunnit den här matchen och man borde ha dödat den långt tidigare än man gjorde. Zlatan ordnade 1-0 efter Kim Källströms vackra förspel och det borde ha gjorts mer när man under en dryg halvtimme ägde bollen och spelade runt.

Visst brast det svenska försvarsspelet vid hörnor och Montenegro hade några riktigt vassa lägen men det kändes ändå som om man hade läget under kontroll. Tyvärr tappade man i försvarsstyrka när Mikael Lustig skadade sig och fick kliva av i pausen.

När andra halvlek drog i gång så var fortsatte Montenegro som man avslutat den första halvleken och ett mål för hemmalaget hängde i luften. Man missade ett sjukt bra läge efter en fast situation och istället var det en straff som gav 1-1 och matchen nytt liv.

Från läktaren såg det tveksamt ut men man måste vara ärlig och säga att varken Oscar Wendt eller Erkan Zengin gjorde någon av sina bättre matcher och efter Zengin missat så var det Wendt som fällde motståndaren och skotske domaren fick hjälp att blåsa av straff av någon assistent.

Det var mindre tveksamt än Sveriges bortdömda 2-1 där Kiese Thelin störde backen när Albin Ekdal skickade in en volley i mål. Även om det är förståeligt att det svenska laget blev irriterat och stört så var det för mycket armviftande även utan Sebastian Larsson från start.

En poäng är väl okej men det är mer känslan av att Sverige bara slagit Estland och Liechtenstien under 2014 och inte direkt ser ut att ha resurser att utmana om en medalj i Frankrike 2016, och framför allt är man oerhört beroende av Zlatan Ibrahimovic. Eller så spelar man så?

Erik Hamrén måste hitta mer potens i de främre linjerna utan att de bakre sviktar. Sedan måste man sätta försvaret på hörnor. Om nu Kim Källström och Andreas Granqvist tjafsar på varandra efter chans på chans för Montenegro så måste man kunna ta sig fram till hur man ska göra.

Självklart är det okej att spelarna skäller på varandra men det kan smyga sig in en rädsla och en tvekan när man läxar upp varandra. Inte minst när passningarna sitter fel och när något går snett och det man möts av är en hårtork och några mindre väl valda gester. Det är inget sätt att skapa ett medaljbygge.

Omstart i Moldavien i mars, men innan dess får Hamrén en möjlighet att leta alternativ mot Frankrike på tisdag. En stark insats där kan ingjuta lite mer hopp, men det som sitter på näthinnan efter dryga 90 minuter på Gradski-stadion är inget som man vill ha kvar för länge.

*****

Ny seger för Österrike om än knapp med 1-0 mot Ryssland, och man har ryckt och skaffat sig ett bra grepp om gruppen. Inte förvånande med tanke på att David Alaba o Co var på uppgång redan i VM-kvalet där Sverige först gick om på slutet.

Överlever Fabio Capello förlusten mot Österrike? Tveksamt. En helg där både Claudio Ranieri och Dick Advocaat fick kicken efter svaga resultat är det rätt givet att Ryssland undrar om Capello gör skäl för lönen.

Visst, ryssarna vann den första matchen men sedan har det blivit två poäng mot Sverige borta, Moldavien hemma och Österrike hemma. Ett uselt facit med tanke på landets förväntningar och det var spänt redan i oktober.

Dessutom cirkulerar uppgifter om att Fabio Capello inte fått lön på länge. Om det är bra eller dåligt för Sverige med ett ryskt tränarskifte går att diskutera, men klart är att gruppfavoriten ligger efter och är pressat och det är aldrig fel.

*****

Min serbiska är inte på topp men man behövde inte ha doktorerat i språket för att förstå att hemmaklacken gick hårt åt Zlatan.

*****

Färöarna!

*****

Undrar vilka böter det blir för Montenegro? Hyfsat med pyroteknik och det var både bangers och bengaler. Sedan får man ge hemmafansen att de stod för ett vasst tifo med både ljud och ljuseffekter om hur Montenegro skulle sänka det svenska vikingaskeppet, men det var knappast lagligt och i Sverige hade man stoppat matchen.

*****

Wayne Rooney krönte sin 100:e landskamp med att trycka in en straff till 1-1 mot Slovenien. Talades om en sällsynt tråkig match men Hodgsons mannar ångar på mot EM i Frankrike 2016.

*****

Bendtner!

*****

Marcus Berg satt på läktaren. Skadad?

*****

Tjeckien-Island söndag kväll är en godbit att se fram emot. Kan Lagerbäck o Co fortsätta att excellera?

Publicerad 2014-11-16 kl 11:42
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons