Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: Sverige måste lära sig italienskt spel – och våga

Olof Lundh

Sebastian Giovinco. Lägg namnet på minnet.
Vilken briljans.
Plussa på cynism och skärpa - där finns skillnaden.

Det var en rörande scen på Olympias gräs efter att Sverige fått stryk med 2-1 mot Italien. Tommy Söderberg instruerade Emir Bajrami om hur han ska uppträda på planen. Förbundskaptenen var ett hundra procent engagerad i att lära Elfsborgs-mittfältaren än mer.
Söderberg for fram så gott det gick mitt på den tomma gräsplanen och pekade, instruerade och signalerade och att Sveriges EM-hopp fått en rejäl törn gick inte att ana.

I tv-studion under en reklampaus konstaterade Söderbergs kollega Jörgen Lennartsson att hela livet är fullt av lektioner. Förvisso med en suck.
Jo, det förstnämnda såg vi på Olympia . Och vi kan egentligen inte klandra ett svenskt landslag som gav sitt yttersta mot ett gäng som spelat 250 matcher i italienska serie A.

Annons

Istället är det bara att tacka Giovinco o Co för undervisningen och försöka se och lära.

Italienarna är världsbäst på att spela den här typen av matcher och kombinationen av briljans och cynism är svårslagen.
Ingen på Olympia kan väl annat än beundra Juventus lille Giovinco som inför 1-0 vann en bortnickad boll, vände bort Gustav Svensson och Pontus Wernbloom i en rörelse och hittade sedan målskytten Balotelli med en läcker chipp. Inför 2-0 såg Giovinco till att fixa frispark mot två man och sedan förvalta den så väl att Acquafresca kunde nicka in målet.

De två insatserna räckte väldigt långt och ovanpå det kommer sedan den lilla cynismen in. Allt från maskandet, filmandet, låsandet och så vidare. Det finns en hel låda av tricks att ta till.
Inte så att jag inte tror att svenskarna höll på – de är bara inte lika bra på att få en match exakt dit de vill även om Wernbloom

Annons
fick Balotelli utvisad.

Om vi ska avverka franske domaren Tony Chapron så var hans insats allt annat än vass, men det slog mot bägge lagen – så det ska vi inte skylla förlusten på.
Pontus Wernbloom kunde åkt ut om han blivit varnad i stället för Rasmus Elm – en varning som i och för sig var fel oavsett – och Balotelli borde ha fått två gula istället för ett direkt rött. Den här domarkvaliteten sänker U21-EM om Uefa nu vill lyfta den.

Åter i matchen så valde Sveriges ledning att avvakta för länge med att göra sina byten. Med en man mer måste ett landslag ha råd med en spelare som Labinot Harbuzi . Någon som inte har sin styrka i att förstöra och gnaga utan som kan kreera och briljera. Han har en bra bit till Giovinco , men han har samma egenskaper.
Att sedan Martin Olsson var en injektion var underbart och han måste in mot serberna

Annons
, men de svenska bytena kom för sent i den här matchen.

Annat med den italienske tränaren Casiraghi som visade upp en iskyla och plockade av anfallarna för att bara spika igen. Han kastade in långa spelare på slutet för att nicka undan, allt för att säkra ett resultat och närmast garantera en plats i semifinalen.
Där har säkert den svenska ledningen ytterligare en del att lära.

Mario Balotelli då? Ja, han sprakade till som den rockstar han är, under de knappa 40 minuter han fick vara kvar på planen.
Målet var ju av hög klass när han vände bort Lustig och sedan hängde in bollen i bortre hörnet. Firandet var lika kaxigt som den person han är. Att han åkte ut kan inte förvåna någon – för hans genialitet bor granne med galenskapen.

Sverige måste nu ta poäng av Serbien för att vara garanterat en plats i semifinalen. Sett till att det svenska landslaget

Annons
har oerhört tufft mot serberna är det ett svårt uppdrag.
Serbien satte stopp i U21-EM 2004 och även i EM-kvalet 2006 , och det är ett lag som passar blågult extremt illa, men det är en utmaning och kanske har de förlusterna lärt de svenska spelarna något.

Om vi ska leta fram det riktigt positiva med Sveriges match så var det reduceringen. Ett klassmål från det att bollen lämnade Bjärsmyr via en överhoppande Wernbloom och Rasmus Elms klack fram till Ola Toivonen som vände och sköt på samma sätt som den anfallare de kallade ”Poletten” när jag var liten – apropå att Öis-anfallaren Thomas Larsson vände på liten yta.

Publicerad 2009-06-19 kl 21:46
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto