Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
OLOF LUNDH

Lundh: Sveriges tuffaste motstånd är klädd i blågult

Foto: SCANPIX

Pia Sundhage talar om att omfamna trycket – och njuta av det.
Lättare sagt än gjort.
EM-manegen är krattad för Sverige, största hindret är eget tvivel.

Köerna ringlar långa utanför Gamla Ullevi och det är gult och blått på de flesta som vill in på arenan. Några timmar återstår till Sveriges EM-premiär mot Danmark och centrala Göteborg har andats fotbollsfest under hela onsdagen, och tidigare var det många besvikna som inte fick chans på de sista biljetterna med skymd sikt.
 
På håll ger hemma-EM intryck av bli den succé som man hoppats och trott från arrangörerna med utsålt och ett enormt mediaintresse. Att satsa på Pia Sundhage och hennes krav har redan betalat sig för det svenska fotbollsförbundet, och redan har landslaget gjort ett mäktigt avtryck under de nio månaderna hon agerat som säljare av damfotboll.
 
Likt en dammsugarsäljare har hon sett till att trycka in en fot i dörren och sedan har hon visat prov på alla fina finesser som hennes maskineri innehåller. Ju närmare EM man kommit desto fler av funktionerna har Sundhage sett till att vässa, och dessutom är hon inte rädd att dra på och berätta om vad som är bra, och varför.
 
En omställning för det svenska landslaget som tidigare bäddats in i en betydligt lugnare miljö, men under Sundhage är det nya tag, och med beskedet att de som inte klarar av att höra hennes tugg har inte i EM att göra. Raka besked från en av de ärligaste fotbollsledare jag stött på, och som aldrig gör sig till på något konstlat sätt.
 
Det enda som saknas nu är att Sverige ska göra resultat. Man behöver inte vara särskilt konspiratoriskt lagd för att se EM-lottningen som en fantastisk väg till Friends Arena för hemmanationen. Om Schelin o Co bara gör sitt jobb så lär man hamna på en sida och med Tyskland, Frankrike och England på den andra.
 
Samtidigt är det just det att göra ett jobb. Svenska landslag är inte alltid som bäst när det är krattat och klart i manegen, utan snarare tvärtom. Dessutom finns det en stor nackdel med mer uppmärksamhet, engagemang och fans – kraven följer med och om det inte går bra så blir smällen kraftig.
 
Spelare för spelare är det svenska landslaget bättre än det danska och det handlar lika mycket om att besegra de danska spelarna som sig själva. Det finns inget utrymme för att tvivla för det svenska landslaget utan det handlar om att inte falla ner i gamnacke om det skulle gå emot och just omfamna trycket.
 
Att inte känna rädsla och tvekan för att Gamla Ullevi är fullsatt och det kanske sitter två miljoner svenskar runt om framför tv-apparaterna och närmare 100 svenska journalister är redo med artiklar, krönikor och betyg. Istället handlar det om att njuta av att förutsättningarna är precis det alla drömt om genom åren.
 
En unik möjlighet att göra avtryck för spelarna och det är bara att hoppas att de klarar av att hantera trycket och dessutom älskar det. Då kan det bli fantastisk sommar som många, många kommer att njuta av och få nya idoler och favoriter – och där det kommer att skördas under många år framöver.

Publicerad 2013-07-10 kl 19:29
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons