Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Scanpix

Lundh: SvFF måste ta hand om Sundhage-hysterin

HALMSTAD. ”Pia, Pia, Pia, Pia”.

Talkörerna har ekat på Gamla Ullevi och på Örjans Vall.

En häftig hysteri, och rätt utnyttjad kan det ge damfotbollen en rejäl skjuts.

 Efter dryga 90 minuters EM-fotboll på Örjans Vall så sneddade Pia Sundhage över gräset mot TV4:s studio bakom ena hörnflaggan. Bakom staketet flockades och trängdes några hundra människor i väntan. Mobilkamerorna i högsta hugg. Gula tröjor. Egna plakat. Nästan alla hade något i händerna och förväntan i kroppen.

Sveriges förbundskapten blev mottagen av en talkör när hon närmade sig, och där stod gubbar, småflickor, kvinnor, män, tanter och pojkar och alla skrek: ”Pia, Pia, Pia, Pia.” Förbundskaptenen har onekligen försatt landet i fotbollstrans och över 1,5 miljoner tv-tittare följde matchen från den utsålda arenan i Halmstad.

ANNONS

Även om man ganska snabbt märkte att Pia Sundhage i takt med sina framgångar i USA stigit i graderna i hemlandet – ofta smäller det högre att lyckas i Amerikat – så tror jag få hade räknat med haussen som följt i landslagets fotspår. Det är ett sådant drag och bara sett till alla som frågar om biljetter talar ett tydligt språk.

Fick sms av en gammal fotbollsledare (herre) som skrev: ”Jag börjar sympatisera med V-Sundhage. Funderar på att första gången i mitt liv se damfotboll live.” Ja, sent ska syndarna vakna och det är häftigt att ta del av Maranata-stämningen och jag blir inte förvånad om folk snart börjar tala i tungor.

Det är en rätt udda resa som Sundhage gjort och den gamla kommunisten stryker inte alltid medhårs, men det är väl att hon inte gör sig till. Pia Sundhage är den hon är och är säker i sin roll, och kanske är det något tryggt i det i en tid när det svenska samhället ömsar skinn och inget är som det varit längre?

ANNONS

EM-slutspelet har blivit en makalös succé och redan är den svenska kvartsfinalen på Örjans Vall utsåld och nu har man öppnat för en försäljning av ytterligare 10 000 biljetter till finalen på Friends Arena. Utanför Guldfågeln Arena köade flera hundra i hopp om restbiljetter till matchen mellan Norge och Tyskland.

Rätt utnyttjat av förbund och klubbar så kan sommaren 2013 vara ett avtryck för damfotbollen likt hemma-EM 1992. Då svensk herrfotboll och allsvenskan efter några knackiga år lyfte sig och ett VM-brons gav ännu mer skjuts till en högsta serie som hade problem att snitta över 4000 åskådare per match och Sveriges största tidning tänkte fimpa bevakningen.

Vad ska då SvFF göra? Ja, det viktigaste är givetvis att se till att klubbarna är beredda att ta hand om nya spelare som vill komma och spela fotboll. Dessutom måste elitklubbarna se till att utnyttja att en hel rad av spelarna som dragit tv-tittare och åskådare finns på nära håll.

ANNONS

Kanske också försöka sälja in att damallsvenskan står för något annat, i form av ett ännu vänligare och lugnare klimat. Det är långt från hot, hat och hån och annat som följer med herrfotbollen vare sig den vill eller ej. Stämningen på Örjans Vall var fylld av vibbar från min barndom och det enda som saknades var: ”Sassa, brassa, mandelmassa…”

Fotbollsmässigt är Sundhages landslag godkänt i och med en plats i kvartsfinalen och skulle det ta slut där så är det precis godkänt, och det oavsett motstånd. Utskåpningen av Finland sticker ut och en kvart mot Italien men det finns utrymme för klara förbättringar.

Framför allt måste backlinjen skärpa kvaliteten om Sverige ska kunna ta sig hela vägen till pokalen. Till höger har varken Jessica Samuelsson eller Lina Nilsson övertygat helt och Nilla Fischer läser fortfarande lägen fel och veteraner som Rohlin och Thunebro har svajat och inte alls varit så säkra som de behöver vara.

ANNONS

Samtidigt är det inte i dag som landslaget ska fundera så mycket på det, nu handlar det om att njuta av det man åstadkommit och inte grubbla så mycket på söndagens match. Kvartsfinalen kommer att få en grym inramning ännu en gång och då gäller det att vara i stöt och ha sikte på att vinna den matchen. 

*****

Sverige är klart för kvartsfinal i Halmstad på söndag efter att ha slagit Italien med 3-1 och därmed vunnit grupp A. Ännu är det inte klart vilket motstånd som väntar Sundhage o Co på Örjans Vall, och det är en aning knepigt sett till att det bara är tolv lag i EM 2013 och åtta av dem ska gå vidare.

Sverige vann som sagt grupp A och då får man möta antingen trean i grupp B eller C. Det blir B3 (Island, Holland, Norge eller Tyskland) för Sverige om treorna i grupp A och B tar sig vidare och det blir C3 (Ryssland, Spanien eller England) om treorna i A/C eller B/C tar sig vidare.

ANNONS

Så här ser slutspelsträdet ut:

Kvartsfinaler
21 Juli: Sverige – B3/C3 (QF1, Halmstad, 15.00)
21 Juli: Italien – B2 (QF4, Växjö, 18.00)
22 Juli: B1 – C2 (QF2, Kalmar, 18.00)
22 Juli: Frankrike – A3/B3 (QF3, Linköping, 20.45)

Semifinaler
24 Juli: QF1 v QF4 (SF1, Göteborg, 20.30)
25 Juli: QF2 v QF3 (SF2, Norrköping, 20.30)

Final
28 Juli: SF1 v SF2 (Friends Arena, 16.00)

Uefa har som sagt bestämt att lottning avgör om två eller tre grupptreor hamnar på samma poäng. Det vill säga att det INTE är målskillnad eller något annat som avgör.

I dagsläget är Danmark klart som trea i grupp A och har två poäng efter att bara ha kryssat mot Finland i den sista gruppmatchen. HÄR är ett tidigare blogginlägg om alla regler som gäller.

Så här är förutsättningarna i grupp B.

Grupp B 

ANNONS

S 

V

O

F

+

-

P

Tyskland

2

1

1

0

3

0

4

 Norge

2

1

1

0

2

1

4

 Holland

2

0

1

1

0

1

1

 Island

2

0

1

1

1

4

1

 

Tyskland och Norge är klara för kvartsfinal och de möts i Kalmar i dag. Holland och Island möts i Växjö och bägge har fortfarande möjligheten att gå vidare till kvartsfinal. Följande gäller:

• Tyskland vinner gruppen vid seger eller kryss mot Norge. Norskorna måste vinna matchen för att bli gruppetta.

• Tyskland kan bli trea om Norge vinner samtidigt som Holland vinner över Island med tillräckligt med mål för att gå om tyskorna i tabellen. Just nu har Tyskland tre plusmål och Holland ett minusmål. I andra hand avgör flest gjorda mål. Är lagen ändå lika går Tyskland vidare i kraft av bättre Uefa-rankning.

• Norge blir trea om de förlorar mot Tyskland och Island samtidigt slår Holland med tillräckligt antal mål för att gå om norskorna i antingen målskillnad eller gjorda mål, men vid lika där blir Norge tvåa i kraft av Uefa-ranking. Blir Norge trea så går man till kvartsfinal utan lottning som en av de två bästa treorna tack vare fyra poäng, Danmark har bara två.

ANNONS

• Holland och Island går bägge vidare vid seger i kvällens laddade möte, och där holländskorna vet att de blir trea även vid vinst eftersom de förlorade mot Norge. Island kan ta sig upp på andraplats, enligt ovan.

• Om det blir kryss mellan Holland och Island så är Holland grupptrea tack vare bättre målskillnad. Dock har holländskorna bara två poäng och lika många som Danmark. Då krävs det att både Ryssland förlorar mot Spanien och England mot Frankrike för att Holland ska slippa lottning. Om antingen England eller Ryssland tar en poäng eller bägge tar en poäng så blir det lottning.

Så här är förutsättningarna i grupp C.

Grupp C

S

V

O

F

+

-

P

 Frankrike

2

2

0

0

4

1

6

 Spanien

2

1

0

1

3

3

3

 England

2

0

1

1

3

4

1

 Ryssland

2

0

1

1

2

4

1

Frankrike är klart för kvartsfinal som gruppetta och spelar mot grupptrean i A eller B på måndag i Linköping. Spanien, Ryssland och England har fortfarande möjligheten att gå vidare till kvartsfinal och torsdag kväll spelas Frankrike-England och Ryssland-Spanien:

ANNONS

• Spanien blir grupptvåa vid seger eller kryss mot ryskorna. Vid förlust hänger en tredjeplats på att England inte vinner mot Frankrike och då är man vidare eftersom Danmark bara har två poäng. Om engelskorna vinner samtidigt som Spanien förlorar är det spanska laget fyra och utslaget.

• Ryssland är vidare som grupptvåa om man slår Spanien och England samtidigt inte vinner över Frankrike och håller undan i målskillnad, gjorda mål och vid lika är England tvåa tack vare Uefa-ranking. Om England blir grupptvåa är Ryssland vidare som grupptrea tack vare fyra poäng efter seger.

• England är vidare om man slår Frankrike, men för att man ska bli grupptvåa så måste Ryssland slå Spanien för om spanjorskorna tar en poäng är man före i tabellen i kraft av inbördes möte och vid seger mot Ryssland är man före via poäng.

ANNONS

• Om England och Ryssland förlorar sina respektive matcher är bägge slagen utslagna då man bara har en poäng var. Om England kryssar och Ryssland förlorar blir det lottning om kvartsfinal mellan England och Danmark och om England förlorar och Ryssland kryssar blir det lottning om kvartsfinal mellan Danmark och Ryssland.

Pia Sundhage ville inte svara på vilket som är hennes drömmotståndare i kvartsfinalen? Otroligt nog är sju av åtta lag möjliga och jag tror alla vill avstå Tyskland och det känns inte så troligt att Silvia Neids lag hamnar där.

Min ranking gällande motstånd är följande:

1) Ryssland är ett lättläst lag utan den kvalitet som krävs.

2) Island har landslaget bra koll på och har slagit regelbundet.

3) England har haft oerhört svårt att övertyga och Sverige krossade Hope Powells landslag i EM-genrepet.

ANNONS

4) Spanien överraskade mot engelskorna och gjorde en okej insats mot Frankrike. Saknar bredd för en turnering.

5) Holland är ett svårspelat motstånd och den defensiven kan vara tuff att ta sig igenom.

6) Norge är ett motstånd som Sverige av tradition ofta har svårt emot.

7) Tyskland vore en mardröm.

Publicerad 2013-07-17 kl 20:43

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto