Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
OLOF LUNDH

Lundh: SvFF:s årsmöte - konfrontation eller Nordkorea?

Fotbollsförbundet håller årsmöte i helgen.
Några dagar efter en panikaffär kring Friends Arena - och där bokslutet presenterats nordkoreanskt.
Här är frågorna medlemmarnas ombud måste ställa.

Svenska fotbollsförbundet fyller 110 år när det är dags för årsmöte på Norra Latin på lördag strax efter lunch. Då möter Karl-Erik Nilsson och resten av SvFF-styrelsen svensk fotbolls utsedda ombud från elitklubbar och distrikt. Jag ska gå och klippan Ester Kristiansson har mejlat: välkommen.

För efter några veckor där förbundets dolda ekonomi valsat runt i medierna så blir det spännande att se om några av ombuden vågar konfrontera ledningen. Eller om det är Nordkorea Light över de mestadels män som rest in till Stockholm för att dunka varandra i ryggen och snacka lite boll?

Trots allt är det de här representanterna för de dryga 3000 föreningarna ute i Sverige som är fotbollen – det säger ju alltid Karl-Erik Nilsson – och då handlar det om att deras medlemmar har en rätt att veta vad som händer inom förbundet. Hur står det till med ekonomin? Är Friends Arena ett Titanic?

För även om få vågar kliva fram så jäser det i delar av rörelsen och många är oroliga över förlusterna och hur det ska påverka framtidens verksamhet. Med tilltagande oro har de följt Ekots granskningar och även hur andra medier lyft fram en rad frågor utan att få svar.

Med åren har jag strävat efter att bli som Groucho Marx (alla under 40 år får googla honom) och lever efter devisen att jag vill inte vara medlem i en klubb som eventuellt vill ha mig som medlem. Obunden är bäst. Det spelar ingen roll om det rör religion, politik, idrott, frimurare eller andra diffusa sammanslutningar.

Det finns tyvärr några lik i garderoben, eller rättare sagt medlemskap. När min polares storebror Niclas köpte ut till oss i början av 1980-talet så behöll han mellanskillnaden och plöjde in det i ett medlemskap i Lomma-Bjärreds MUF. Just politiska ungdomspartier är en riktig värsting som gör ont än i dag trots att jag var oskyldig och bara på jakt efter bärs.

Under några förvirrade år i mellanstadiet var jag med i strövarna eller vad det hette och som handlade om natur? Och visst, jag har varit med i Leeds United, Lugi och Landskrona Bois genom åren även om det är länge sedan. I det sistnämnda fallet har jag dessutom varit på ett par sömniga årsmöten där ett fåtal medlemmar viftade igenom vad ledningen ville i de dammiga salongerna på hotell Öresund.

Även om jag gillar facket som idé och motkraft till arbetsgivaren så klev jag av det tåget när en styrelsemedlem bröt ett förtroende på Göteborgs-Posten för en annan styrelsemedlems skull. Sedan tryckte Artur Ringart in mig i sportjournalisternas klubb för presskortets skull. Erkänner även att jag stöttar publicister, en strävan efter republik och Amnesty med cash men avstår engagemang.

Däremot har jag genomlidit en rad årsmöten å jobbets vägnar och det är sällan det blir särskilt upphetsat. Hammarbys olika möten 2001 där Göran Paulsson förlorade sin ordförandeplats var så det sprakade, men oftast är det trist, tröttsamt och långsamt. Som journalist blir man inte heller alltid insläppt och kan inte heller ställa frågor med en medlems tyngd.

På lördag väntar ett av svensk fotbolls viktigaste årsmöten efter några minst sagt stökiga veckor medialt där framför allt Ekots Claes Aronsson klätt av SvFF-ledningens ekonomiska dribblande. Nu måste ombuden ta sitt ansvar och våga riskera blazer, biljetter och broderskap för att ställa SvFF-styrelsen till svars.

Om inspirationen tryter för ombuden så har jag tagit fram en rad frågor och förslag som är lämpliga att dra upp och be Karl-Erik o Co om svar och handling. För det är en sak att han kommer med sina politikersvar till oss journalister och svamlar om annat men medlemmarna har rätt att få reda på vad som gäller.

Säger som Erik Hamrén, att det är viktigt att ombuden visar attityd, mod och "shajning" för svensk fotbolls skull. Det är man skyldiga medlemmarna som sett till att man är på plats, för annars borde man inte kliva ut på årsmötets golv. Så det är bara att klippa ut nedan frågor och förslag och ta med sig:

 • Hur stora riskerar förlusterna att bli på Friends Arena om man kommer överens med Lagadère om att ta över driften från 2015?
 • Hur kommer A-landslagets avtal med Friends Arena påverkas av Lagadère tar över driften?
 • Hur ska SvFF komma ur ägandet av fastighetsbolaget som äger Friends Arena? Förbundets uppgift måste vara att utveckla fotboll och inte administrera en byggnad.
 • Hyran har Lagardère garanterat förhandlat ner, vilket leder till minskade intäkter i fastighetsbolaget, vilket leder till lägre värdering av fastigheten, vilket leder till krav på avskrivningar i balansräkningen för 2014. För övriga ägare är några hundra miljoner i ökade avskrivningar försumbart men för SvFF som äger 22,2 procent och deläger 11,1 procent och är kapitalsvagast, kommer det att krävas att nån fyller på det egna kapitalet. Vem gör det?
 • Vilka skulder, åtaganden och risker finns kvar framöver?
 • Hur är beredskapen om Lagadère inte tar över?
 • Hur är upplägget med Folksam där man dragit i gång ett nytt bolag ihop med försäkringsjätten kring 11,1 procent av ägandet i arenan i utbyte mot 100 miljoner.
 • Vilka risker finns med Folksam-affären?
 • Vad användes pengarna från Folksam till?
 • Vad är största långivaren Swedbanks syn på SvFF:s lån och ägande i Friends Arena?
 • Kenneth Håkansson är ensam kvar i styrelsen från tiden när SvFF tog beslut om Friends Arena och att sälja Råsunda. Han borde kunna få svara på vilka konkurrerande bud som fanns när SvFF sålde sin enda tillgång i form av Råsunda till PEAB? PEAB är en partner till svensk fotboll och hade dessutom fått byggrätter av en annan partner i form av Solna Stad. Vilken konkurrens fanns när de tre vännerna gjorde upp?
 • Hur länge räcker förbundets egna kapital?
 • Vad har den totala kostnaden för SvFF för Friends Arena varit fram till 31/12 2013? Vilka kostnader väntar?
 • Vad betyder dessa förluster för förbundets övriga verksamhet?
 • Hur kan SvFF på sin hemsida skryta om att bokslutet gav 16 miljoner kronor plus när resultatet i själva verket var 113 miljoner minus?

Vill även att ombuden sätter tryck på Karl-Erik Nilsson att visa mer domartakter än politikertakter och se till att eftersträva Fair Play. SvFF-basen borde tillsätta en haverikommission för att granska alla turer kring Friends Arena och sedan redovisa det för rörelsen.

Ombuden borde dessutom kräva att få utse denna oberoende haverikommision där man ska ta in utomstående experter på juridik, revision och arenaekonomi för att både titta bakåt och granska avtalen som SvFF-styrelsen vill skriva med Lagadère och inte ge styrelsen mandat att genomföra affären utan insyn.

I grunden handlar det om SvFF:s trovärdighet mot medlemmarna men även gentemot både staten och RF som slussar över stora pengar varje år till förbundet. Det handlar inte om att hänga någon i första hand utan bara om att visa transparens vilket är grunden för en fungerande demokrati.

Publicerad 2014-03-20 kl 06:14
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons