Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
OLOF LUNDH

Lundh: Synd Ballon d'Or inte går till spektakuläraste spelaren

Foto: Scanpix

Nästa

Avbryt
Försök igen

Karateklack mot Bastia i helgen.

Ny uppvisning med fyra mål mot Anderlecht.

Zlatan är ett fenomen – och bara bristen på en Champions League stoppar Ballon d'Or.

Om några veckor får Zlatan Ibrahimovic som vanligt ta emot den svenska Guldbollen av Aftonbladets Simon Bank. PSG-anfallaren har onekligen fått upp vanan efter att ha fått den sju gånger tidigare och det finns ingen svensk som hotar honom i år heller.

Tänk att den 32-årige anfallaren fortsätter att excellera. Inte nog med att han i det närmaste på egen hand såg till att ta Sverige till playoff i VM efter en assist och ett mål mot Österrike, i Paris SG bara dominerar han med det ena spektakulära målet efter det andra.

Förr i tiden brukade det heta att anfallare var slut vid 30-strecket, i Zlatans fall har han bara blivit vassare och vassare på att göra mål. Sedan Erik Hamrén slutade med att spela Sveriges lagkapten som ensam nia i 4-2-3-1 så drog han tussarna på Zlatans målproduktion.

Under 2012 blev det elva mål på elva landskamper och under 2013 har målskyttet bara fortsatt och nu ligger Zlatan Ibrahimovic och blinkar för omkörning av Sven Rydell efter att ha nått 46 mål i landslaget och där den förre Öis-anfallaren fixade 49 mål under sin karriär mellan världskrigen.

Småskadad vände Zlatan hem till Paris och bjöd på ett konstnummer mot Bastia och ett nickmål innan han anlände till Bryssel och skickade in fyra mål i en match i Champions League. Inte sedan Tore Cervin gjorde likadant 1973 mot ett cypriotiskt ängagäng så har en svensk åstadkommit något liknande.

Visst, Anderlecht är svagt med CL-mått men lik förbannat är det få spelare som gör fyra mål på det belgiska mästarlaget, och på det sättet och med den säkerheten. Själv älskar jag framför allt kanonskottet som likt en laserstyrd robot borrade sig in i krysset, men även klacken var delikat och målet via stolpen visar hänsynslösheten.

Zlatan Ibrahimovic är onekligen en av världens bästa spelare och även om Mino Raiola anser att han ska ha Ballon d'Or är det bara att inse att det är tuff konkurrens om fotbollsvärldens finaste pris. Typiskt att det bara är tio spelare som gjort fyra mål i en match i Champions Leagues historia, och att Lionel Messi gjort fem.

Ständigt denna Ville Vessla, eller rättare sagt, ständigt denna lille Messi. Sedan finns Cristiano Ronaldo och Ribéry och kanske några till. Ändå otroligt att Zlatan är där uppe och mäts med dem, och givetvis skakade det om i Paulo Bentos tv-soffa när han såg vad Zlatan kan åstadkomma, för i den formen kan han sänka alla.

Tyvärr tror jag Zlatan måste se till att Sverige tar en mästerskapsmedalj i Brasilien eller Frankrike, eller se till att PSG plockar hem Champions League för att verkligen vara med i kampen om en Ballon d'Or. Givetvis kommer att han att klättra i årets rankning sett till det senaste året men han är inte ända framme.

Om bara Fifa tar med hans bicykleta mot England i november i fjol så måste det vinna kampen om att bli årets mål. Och om det funnits en Ballon d'Or för de mest spektakulära målen så hade Zlatan haft ett gäng av dem, för ingen spelare står för fler mål av den kalibern.

För om Zlatan som ung var mer inne på att showen var viktigast så är han i dag inne på show och effektivitet i en kombination. Det gör att han adderat ytterligare en dimension och det är svårt att inte bara sitta med öppen och gapande mun efter ännu en i raden av uppvisningar.

Zlatan Ibrahimovic är inte bara Sveriges främste fotbollsspelare genom tiderna, han börjar närma sig världens främsta spelare genom tiderna. En artist som zlatanerat in ett avtryck inom fotbollen som kommer att leva vidare långt, långt efter att han skickat upp sina skor på hyllan.

Publicerad 2013-10-24 kl 13:10
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons