Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
OLOF LUNDH

Lundh tippar allsvenskan – BP, Gais, HIF och Åtvidaberg

På lördag är det allsvensk premiär.
Fram till dess tippar fotbollskanalens krönikör Olof Lundh hur allsvenskan 2LAX10 slutar. Här är tipsen för BP, Gais, HIF och Åtvidaberg

Brommapojkarna

Vad kommer att göra fansen glada?
Värvningen av Pontus Segerström. Mäktig. Den gamle Brommapojken var etablerad i ett norskt topplag när han valde att flytta hem och blir ett nödvändigt ankare i försvaret.

Vad kommer att göra fansen besvikna?
Att de inte är fler.

Vilken spelare är intressant för proffsklubbarna?
Oj, nästan hela gänget, hetast är bröderna Albornoz och Kristoffer Nordfeldt, men även Nabil Bahoui. Sett till att BP på senare år sålt Philip Haglund, Sinan Ayranci och Albin Ekdal till olika proffsligor så kryllar det av scouter, klubbledare och agenter kring Grimsta. Plantskolan BP börjar bli mer än en myt.

Vad behöver ledningen leta efter i sommar?
Möjligen någon försvarare till. Trots allt försvann en hel del backar inför säsongen. Sedan är frågan om Mikkel Jensen verkligen håller?

Hur säkert sitter tränaren?
Säkert. Kim Bergstrand har gjort ett fantastiskt jobb med BP som han först plockade upp i allsvenskan och sedan landade på en 12:e plats. Bara att låta honom jobba på, han kan utveckla spelare och står för en modern fotboll.

Hur går det för laget?
BP överlevde andra gången klubben var uppe i allsvenskan och sett till att en del spelare nu går in på sin tredje allsvenska säsong och att talangerna blivit äldre och mer härdade så är BP starkare. Men Philip Haglunds flytt är ett bakslag och anfallet är rätt svagt. Visst, man har även tappat en del backar men försvaret läckte betänkligt i fjol och med Segerström bör det bli stabilare – vilket är ett måste. Dessutom har man värvat ytterligare en gammal BP-lirare i Babis Stefanidis, men vilken klass håller han efter några tunga år? Kim Bergstrands BP kommer att kunna störa många lag men slår sig ”bara” in på 14:e plats och kval.

Gais

Vad kommer att göra fansen glada?
Ja, säg det. Tror att det blir en ny tuff säsong för grönsvart och sett till att Pär Ericson stuckit och Wanderson har siktet på kontinenten snarare än på de allsvenska målen så blir det mer lidande än glädje. Men Dime Jankulovski kommer att hålla klassen och Gais i allsvenskt liv ett bra tag.

Vad kommer att göra fansen besvikna?
Att klubben åker ur.

Vilken spelare är intressant för proffsklubbarna?
Wanderson, givetvis. Frågan är bara om det blir den storaffär som Gais behöver. Det är många som äger brassen och klubben får bara behålla en tredjedel av stålarna.

Vad behöver ledningen leta efter i sommar?
Allt utom en målvakt.

Hur säkert sitter tränaren?
Alexander
Axén fick i fjol hjälp av Benny Lennartsson och det ihop med Wandersons mål fick styrsel på Gais. I år är Lennartsson historia och Kjell Pettersson har klivit in. Blir det samma drag? Nja, tveksamt och då kan Axén åka.

Hur går det för laget?
Mattias
Lindström och Pär Ericsson har stuckit ihop med en del komplementspelare, ersättarna är få och oprövade och alla undrar hur motiverad Wanderson är. Lägg till skadan på Richard Spong och det är bara att inse att det är tunt, tunt på Gais-gården. Tre raka elfteplatser visar att det är i botten klubben kommer att hamna och i år blir det respass efter en 15:e plats.

Helsingborg

Vad kommer att göra fansen glada?
Marcus
Lantz ”jag-tar-inga-fångar”-inställning.

Vad kommer att göra fansen besvikna?
Att det inte blir någon toppstrid alls, värvningarna till trots. Erik Edmans skadeproblem gör också att han inte är samma spelare som HIF-fansen minns från landslaget.

Vilken spelare är intressant för proffsklubbarna?
Rasmus
Jönsson och Joel Ekstrand drar flest scouter till Olympia. Bägge kan få erbjudande om de briljerar.

Vad behöver ledningen leta efter i sommar?
En anfallare, eller två. Henrik Larsson går aldrig att ersätta, men det är för tunt med bara 20-årige Rasmus Jönsson som ankare i frontlinjen. Erik Sundin missar för mycket.

Hur säkert sitter tränaren?
HIF har inte råd att byta ut managern Conny Karlsson även om resultaten skulle utebli. Så svag är klubbens ekonomi. Tålamodet på Olympia är inte stort och om det går trögt för HIF kommer Karlsson att få känna av missnöjet men han lär bli kvar oavsett.

Hur går det för laget?
En aning svårbedömt lag där förstaelvan håller hög klass till åtta-nio elftedelar men där bristen på anfallskomplement till Jönsson, en osäker Pär Hansson och en svag bänk gör att det blir svårt att hävda sig på allvar över 30 matcher. Visst kan man slå de flesta lag och både Mattias Lindström och Ardian Gashi är bra värvningar men det räcker inte mer än till mitten. Okej för att Conny Karlsson emellanåt gjort resultat, men det är inte en modern tränare som satsar ungt, vilket HIF nog behövt. Det blir bara en 9:e plats.

Åtvidaberg

Vad kommer att göra fansen glada?
Allsvensk fotboll, för bövelen, även om Kopparvallen nu är osäker startande i vår. Men vem trodde på Åtvid i allsvenskan igen – 27 år efteråt? Det är som om Lesjöfors gjort comeback i bandyns högsta serie. ”Åtvid” har trotsat naturlagarna och några poäng blir det allt.

Vad kommer att göra fansen besvikna?
Egentligen inte så mycket, tror att det finns förståelse för att det är bragdartat att bara befinna sig i allsvenskan och när det blir bottenkamp så gör det inte så mycket. De kan ju alltid kolla ner på IFK Norrköping i superettan.

Vilken spelare är intressant för proffsklubbarna?
Ingen. Kristian Bergström är för gammal.

Vad behöver ledningen leta efter i sommar?
Naturligtvis förstärkningar. Var? Nästan överallt. Känns verkligen som om det kommer att fattas en stark kontringsspelare som kan fixa mål.

Hur säkert sitter tränaren?
Sett till den bedrift den oprövade Daniel Wiklund stått för så borde han sitta säkert. Förhoppningsvis finns tryggheten i föreningen att låta honom utveckla laget och utvecklas som tränare.

Hur går det för laget?
Allt annat än nedflyttning vore värt Svenska Dagbladets bragdmedalj. Okej för att det är en oerhört stark grupp av spelare som kryddats med en del oprövade eller osäkra förvärv, det spelar ingen roll för Åtvidaberg saknar bredd, kvaliteten är för dålig och erfarenheten är för låg. Tveksamt om försvaret håller allsvensk klass, och framåt hoppas man att skadeförföljde Oscar Möller ska skapa mål ihop med evigt unge Kristian ”Pligg” Bergström, men det är bara att inse att det slutar på 16:e plats.

Publicerad 2010-03-10 kl 09:13
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons