Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
OLOF LUNDH

Lundh tippar allsvenskan – Dif, MFF, Mjällby och Häcken

På lördag är det allsvensk premiär.
Fram till dess tippar fotbollskanalens krönikör Olof Lundh hur allsvenskan 2LAX10 slutar. Här är tipsen för Dif, MFF, Mjällby och Häcken.

Djurgården

Vad kommer att göra fansen glada?
Att Mattias Jonson tar vid från kvalmatchen i höstas och visar att han inte är slut.

Vad kommer att göra fansen besvikna?
Ännu en säsong långt från toppstrid, pokaler och titlar för fans som under 2000-talet sett klubben bärga fler troféer än något annat allsvenskt lag.

Vilken spelare är intressant för utländska klubbar?
Finska U21-landslagets kapten Joona Toivio har redan varit ute i Europa och får goda vitsord ihop med landsmannen Kasper Hämälainen. De är intressanta att följa, precis som Kennedy och Christer Youssef.

Vad behöver ledningen leta efter i sommar?
En ny målvakt. Pa Dembo Touray är lagkapten och det speglar tränarnas tro på honom, men jag är skeptisk. Han kostar klubben för många poäng.

Hur säkert sitter tränaren?
Inte alls säkert. Djurgården har haft en rad turbulenta år med stor omsättning av ledare och utan resultat är det svårt att få jobba vidare. Lennart Wass och Carlos Banda måste ordna säkerheten på egen hand.

Hur går det för laget?
Nya och oprövade tränare under en ny sportslig ledning och med en ny strategi som innebär en hel del finska spelare. Bara 4-3-3 består och det gick ju sådär i fjol. Ja, det är förståeligt om Dif-fansen är oroliga för en ny säsong där det handlar om att hänga kvar. Känns ändå som om det finns en hel del positivt: Sjölund stannade, Jonson är sugen, Ikpe Ekong har sett bra ut, de flesta är revanschsugna och att det finns kvalitet i finska ligan visade Jos Hooiveld i fjol. Det kommer inte vara underhållande med nog spelar Dif ihop poäng som räcker till en 10:e plats.

Häcken

Vad kommer att göra fansen glada?
John
Chibuike. Nigerianen glänste redan i höstas med mål och assist och utvecklingen fortsätter.

Vad kommer att göra fansen besvikna?
Att andra klubbar är så sugna på John Chibuike och risken är stor att man måste sälja honom.

Vilken spelare är intressant för utländska klubbar?
Lite tröttsamt, men John Chibuike är het. Givetvis är Tom Söderberg, Dominic Chatto, Paulinho och Mathias Ranégie också i blickfånget. Jonas Henriksson är också vass…men för gammal.

Vad behöver ledningen leta efter i sommar?
Om man tappar tongivande spelare måste de ersättas, truppen är inte bred. Hade inte skadat med några vassa ytterbackar heller.

Hur säkert sitter tränaren?
Säkert. Peter Gerhardsson skrev nytt kontrakt till 2014 efter succén 2009. Oavsett hur det går så lär inte sportchefen Sonny Karlsson fundera på den förre Bajen-lirarens framtid.

Hur går det för laget?
Andra året är en klassiker, det vet Häcken som tre av fyra gånger trillat ur allsvenskan just andra året – och då inte sällan efter en överraskande stark första säsong. Så illa går det inte i år, klubben är alldeles för stark och stabil för det. Gerhardsson har fått behålla nästan hela truppen och dessutom förstärkt med några talanger. Inget snack om att Häcken krigar på övre halvan även detta år men det blir en reaktion och nu vet de allsvenska motståndarna att Hisings-laget är farligt och det ger mindre pinnar. Häcken stannar på en 8:e plats.

Malmö FF

Vad kommer att göra fansen glada?
Guillermo
Molins offensiva räder på kanten som kommer att ligga bakom många MFF-mål.

Vad kommer att göra fansen besvikna?
Att vd:n Pelle Svenssons utspel om att man ska vinna SM-guld och snitta 18 000 åskådare inte blir verklighet. Utan snarare kommer att lägga en extra börda på truppen.

Vilken spelare är intressant för utländska klubbar?
Alldeles för många sett ur MFF:s perspektiv: Molins, Larsson, Ofere, Sudic, Ricardinho när han är frisk, Hamad och så vidare neråt i j-lagen. MFF är en imponerande leverantör av spelare.

Vad behöver ledningen leta efter i sommar?
MFF behöver redan nu en mittback och det är något man måsta ha ögonen på. Sedan kanske Larsson eller Molins försvinner och de måste ersättas.

Hur säkert sitter tränaren?
Roland
Nilsson har ingen lätt uppgift. Efter två mediokra säsonger måste det till en radikal förbättring 2010, annars är hans tid över i klubben. Tålamodet är på upphällningen runt Malmö FF. Inte så att det måste bli guld i år men fansen måste känna att man är med i toppen och att det kommer mer.

Hur går det för laget?
Två år i rad har MFF spurtat på hösten efter att ha fått fart på målskyttet först då. I år säger tränaren Rolle Nilsson att det ser bättre ut eftersom man har kvar det offensiva manskapet. Visst det är säkert sant, samtidigt tvingas han kasta om i backlinjen och Daniel Andersson där innebär ett tapp på mittfältet – och en osäkerhet i backlinjen. Är inte heller övertygad om Robert Åhman-Perssons storhet. Men Wilton Figueiredo kan inte vara så blek ännu en säsong och med honom på mittfältet ihop med Molins bakom Larsson/Ofere och Mehmeti som joker så blir det en bättre offensiv. Det blir bättre än i fjol men inte mycket och MFF landar på 6:e plats.

Mjällby

Vad kommer att göra fansen glada?
Nyförvärven Moestafa El-Kabir och Peter Gitselov. Duon har kvaliteter noga att sno rollen som målskyttar från Marcus Ekenberg.

Vad kommer att göra fansen besvikna?
Att ”Bagarn” Rosengren och Juan Robledo får svårt när motståndarna spelar bollen på marken och i hyfsat tempo.

Vilken spelare är intressant för utländska klubbar?
Tobias Grahn är ju alltid aktuell för ett klubbyte och nya anfallaren Moestafa El-Kabir vill ju till en högre liga, annars är det ont om heta objekt.

Vad behöver ledningen leta efter i sommar?
Truppen är tunn och över 30 matcher behöver Peter Swärdh fler alternativ och egentligen över hela laget.

Hur säkert sitter tränaren?
Peter Swärdh har verkligen visat att sparken från HIF inte satt stopp för honom. Först gjorde han ett storartat jobb i Åtvidaberg och sedan plockade han upp Mjällby. Han borde sitta stensäkert, men i Mjällby kan det hända grejer om resultaten uteblir.

Hur går det för laget?
Rutinen finns det gott om i truppen: över 700 allsvenska matcher, gamla utlandsproffs och SM-guld-vinnare. Lägg till en svårspelad hemmaplan, attityd av vi mot dem och en stark lokal prägel som ger extra sammansvetsning. Värvningarna bär lite prägel av skadat gods men de kan verkligen bli bra i rätt miljö och det finns stor potential. Mjällby spelar dessutom en smart fotboll med en hård, tajt defensiv och snabba kontringar. Mjällby är i allsvenskan för att stanna, åtminstone till 2011, och laget blir 12:a.

Publicerad 2010-03-12 kl 08:10
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons