POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
OLOF LUNDH

Lundh tippar allsvenskan – Elfsborg, Blåvitt och MFF

På lördag är det allsvensk premiär.
Fram till dess tippar fotbollskanalens krönikör Olof Lundh hur allsvenskan slutar. Här är tipsen för Elfsborg, Göteborg och Malmö

Elfsborg

Vad kommer att göra fansen glada?
Duon Lasse Nilsson och David Elm ger äntligen Elfsborg flera vassa anfallsalternativ. Fast det är en slimmad guldhjälte i form av mittbacken Andreas Augustsson som kommer att ge nödvändig stadga bakåt.

Vad kommer att göra fansen besvikna?
Att Martin Ericsson inte heller i år lever upp till potentialen.

Vilken spelare är intressant för utländska klubbar?
Klubben laddar på med ynglingar och Johan Larsson och Daniel Nordmark får efterföljare som Niklas Hult, Oscar Hiljemark. De kommer många klubbar kolla på snarare än på gubbarna i resten av truppen.

Vad behöver ledningen leta efter i sommar?
Egentligen ingenting eftersom klubben är fullt utrusad, snarare handlar det om att göra sig av med Ante Covic, Martin Andersson och kanske Amadou Jawo.

Hur säkert sitter tränaren?
Magnus
Haglund har kontrakt till 2013 men om han inte tar hem ett SM-guld eller tar klubben rejält långt i Europa League lär han få sparken.

Hur går det för laget?
Elfsborg
har ömsat skinn och sålt Denny Avdic, skickat en del gammalt gods och kryddat med både nya talanger och direkta förstärkningar som David Elm, Lasse Nilsson och Andreas Augustsson. Ser man till satsningen som man gjorde förra sommaren med Jesper Christiansen och Jon Jönsson så ser det oerhört vasst ut. Inget lag i Sverige har en bättre trupp än Elfsborg och med Magnus Haglund finns en offensiv spelidé som är svår att freda sig emot. Kan Anders Svensson o Co bara spela ett bättre försvarsspel så kommer inget lag att kunna hota dem. Svårigheten blir att hantera guldtrycket och sedan kan man undra om Haglund kan få truppen att tända till igen. Trots allt har Elfsborg underpresterat de senaste åren, men i år så har man fått in tillräckligt med nya och därmed guldsugna spelare, och det blir en 1:a plats.

IFK GöteborgSamarbetet Andreas Drugge och Tobias Hysén. TFF-värvningen var gratis i inköp och han kommer att göra skäl för lönen med många assist till svågern.

Vad kommer att göra fansen glada?

Vad kommer att göra fansen besvikna?
Att mellanåret 2010 följs av ett nytt år utan medaljer.

Vilken spelare är intressant för utländska klubbar?
Om Robin Söder kommer tillbaka är han het, men även Ragnar Sigurdsson vars kontrakt går ut 2010 kan försvinna. Sedan kollar klubbar på Sebastian Eriksson, Adam Johansson, Tobias Hysén och löftet Mikael Dyrestam.

Vad behöver ledningen leta efter i sommar?
Om Ragnar Sigurdsson drar kan en mittback vara högt på inköpslistan. Sedan undrar jag om målvakterna håller?

Hur säkert sitter tränaren?
Jonas
Olsson är huvudtränare men en ifrågasatt sådan efter 2010. Redan i fjol kastade Håkan Mild om och satte Stefan Rehn vid sidan. Tränarnas kontrakt går ut efter denna säsong och de får prestera rejält för att hänga kvar.

Hur går det för laget?
När Håkan Mild tog över som sportchef fick han dit rätt tränare till en vass trupp och det gav SM-guld 2007, cupguld 2008 och ett stort och ett litet silver. I takt med framgångarna så försvann fler och fler ur truppen till utlandet och Milds nyrekryteringar på sistone har inte varit bra nog vilket avspeglade sig i fjolårets sjundeplats. Skador och en risig start var förklaringen men det man hör är att glädjen inte är densamma kring IFK. I år ska man ändra på spelidén, från ett mer direkt spel till mer hållande i bollen. Nja, jag är inte övertygad att man hanterar det. Visst har Blåvitt en massa kvalitet men för mig är försvaret ett stort frågetecken med en oprövad målvakt och en del backar som inte är hundra. Sedan återstår att se om Stefan Selakovic och Thomas Olsson har mer att ge. Mycket hänger på Tobias Hysén, kanske alltför mycket? IFK Göteborg kommer att vara starkare än under 2010 men det räcker bara till en 5:e plats.

Malmö FF

Vad kommer att göra fansen glada?
Att Malmö FF behållit guldlaget och fortsätter att underhålla och vara effektivt även 2011. Lägg till chansen till Champions League-kval.

Vad kommer att göra fansen besvikna?
Inget nytt SM-guld trots att man gör en ny stark säsong, men två fronter blir för mycket för Malmö FF och särskilt med osäkerhet kring tränarfrågan och en del spelarkontrakt.

Vilken spelare är intressant för utländska klubbar?
Frågan är hur MFF hanterar Guillermo Molins, Jiloan Hamad, Ricardinho och Agon Mehmeti vars kontrakt går ut i höst? Sälja i sommar eller släppa gratis i höst om man nu inte kan förlänga. Klubben har sagt att man siktar på Champions League och att man ska behålla stjärnorna. Klart är att MFF förfogar över en radda av Sveriges bästa talanger och många klubbar cirklar kring Swedbank Stadion för att kolla in dem, som Daniel Larsson, Ivo Pekalski, Jimmy Durmaz.

Vad behöver ledningen leta efter i sommar?
En ny tränare, möjligen? Inte omöjligt att Roland Nilsson är borta då och att Malmö FF måste ha en ny tränare. Sedan kan en eventuell försäljning av någon spelare ovan öppna för att man köper nytt, men det krävs att det kommer in pengar för att man ska kunna värva.

Hur säkert sitter tränaren?
Haha, en lustig fråga sett till att Roland Nilsson vill i väg till FC Köpenhamn och MFF vill hålla kvar honom hela säsongen. Återstår att se vem som vinner den kampen.

Hur går det för laget?
Malmö
FF har klarat det som få andra svenska mästarlag hanterat de senaste tio åren. Klubben har gått igenom vintern utan att tappa någon tongivande spelare. Okej, det är stökigt kring tränaren Roland Nilsson men alla spelare som var med i guldrejset är kvar och för en del av de unga så har vintern betytt ytterligare kliv i form av landslagsspel. Så det är ett välrustat mästarlag med en klar spelidé och stort självförtroende som ska jaga Lennart Johanssons pokal. Givetvis är MFF vikt för toppstrid även i år men sett till att det inte finns någon vana att hantera både en kamp i Europa och i allsvenskan så kommer det att slita. Måste även undra kring viktige Ivo Pekalskis skador? Därför tror jag inte Malmö FF kommer att nå längre än till en 2:a plats.

Publicerad 2011-04-01 kl 08:40
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå