Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
OLOF LUNDH

Lundh tippar allsvenskan – Häcken, HIF och Dif

På lördag är det allsvensk premiär.
Fram till dess tippar fotbollskanalens krönikör Olof Lundh hur allsvenskan slutar.
Här är tipsen för Häcken och Djurgården.

Helsingborg

Vad kommer att göra fansen glada?

Samarbetet mellan ynglingen Rasmus Jönsson och gamlingen Henrik Larsson. Vi fick en försmak i höstas och det kan bara bli bättre. Räkna med att HIF:s offensiva spets kommer att tillhöra allsvenskans bästa.

Vad kommer att göra fansen besvikna?

Att det inte blir SM-guld i år heller. Visst, Henrik Larsson kör vidare och det är naturligtvis kul men truppen räcker inte hela vägen.

Vad behöver ledningen leta efter i sommar?

Beroende på vilka spelare som försvinner och vad man får betalt. En ny anfallare hade inte varit fel för att skaffa lite mer bredd och dessutom behövs troligen ett par backar när framför allt Adama Tamboura kan försvinna.

Vilken spelare är intressant för proffsklubbarna?

Rasmus Jönsson givetvis. Sedan håller man koll på en rad av klubbens talanger: Joel Ekstrand, Andreas Landgren och dessutom har duon Adama Tamboura och Isaac Chansa inte mycket kvar att kontraktet och de vill i väg.

Hur säkert sitter tränaren?

Bosse Nilsson sitter bergfast av två anledningar, dels har han gjort ett riktigt bra jobb sedan han hoppade in som tillfällig lösning, dels har inte Helsingborg ekonomi att skifta på den posten direkt.

Hur går det för laget?

Helsingborg håller i plånboken och största värvningen är att Henrik Larsson fortsätter. Annars har man letat efter smarta och billiga värvningar av typen Erik Sundin från HIF. Ett plus är också att talangfabriken ger Bosse Nilsson möjlighet att fylla på med lovande spelare men de är kanske inte helt färdiga för allsvensk guldkamp. Daniel Andersson var darrig i fjol och försvaret var inte heller hundra och förhoppningen är att hitta med kontinuitet i år och Andersson har fått press i form av U21-landslagets Pär Hansson. Helsingborg kommer att vara med i toppen hela vägen men det blir bara lilla silvret, det vill säga en 3:e plats i den allsvenska tabellen.

Häcken

Vad kommer att göra fansen glada?

Värvningen av Mathias Ranégie. Anfallaren har talang nog att leverera mål i allsvenskan och i Häcken kommer att han att få chansen att verkligen visa det.

Vad kommer att göra fansen besvikna?

Varje gång de besöker Göteborgs-rivalernas nya och pampiga arena kommer bara tanken på Rambergsvallen att svida än mer. Sedan får man ju spela en del borta när arenan ska fräschas upp.

Vad behöver ledningen leta efter i sommar?

Försvarare. Även om det är rutinerat folk i de bakre regionerna är kvaliteten inte av allsvensk toppklass och det är ett måste för att hänga kvar.

Vilken spelare är intressant för proffsklubbarna?

Det kommer inte flockas av scouter kring Häcken annat om Ranégie eller någon av brassarna (Paulinho, Vinicius) kommer att skicka in rejält med mål.

Hur säkert sitter tränaren?

Den gamle Bajen-profilen Peter Gerhardsson har varit andreman i Helsingborg och Enköping tidigare. Aldrig lätt att ta över när företrädaren (Sonny Karlsson) är kvar som chef. Häcken har som vanlig satsat och trycket är stort, om det blir bottenstrid kan det bli skifte.

Hur går det för laget?

Ny tränare och en del nya spelare som är chansningar gör att Häcken får en tuff start.Truppen känns tunn och de senaste åren har gapet mellan allsvenskan och superettan bara ökat och ökat. Även om Ranégie är en förstärkning så har Daniel Larsson försvunnit och Jonas Henriksson har svårare i allsvenskan. Räkna med bottenstrid under hösten och en 14:e plats och kvalspel för fortsatt allsvensk existens.

Djurgården

Vad kommer att göra fansen glada?

BP-förvärvet Christer Youssef passar Zoran Lukic sätt att spela fotboll och han kommer att få speltid. Sett till hans kvaliteter kan han bli en uppskattad lirare på Stadion.

Vad kommer att göra fansen besvikna?

Att Djurgården har tappat så mycket efter att ha varit ett givet topplag under många år. Nya tränare räcker inte för att lyfta klubben och det blir en prövningens säsong. Dessutom har man inget kapital att satsa efter brytningen med Bosse Lundquist och det måste till en lösning med honom för att få tillgång till stålar att satsa.

Vad behöver ledningen leta efter i sommar?

Säkerligen en hel del, men den stora utmaningen är att bli av med en del spelare för att skapa utrymme till värvningar. Firma Lukic/Jeglertz har varit tydlig om att den spelartrupp Dif sitter på innehåller till stora delar fel spelare för det sätt man vill spela på. Räkna med stor rörelse under 2009.

Vilken spelare är intressant för proffsklubbarna?

Klart att Sebastian Rajalakso och Johan Oremo hade kunnat vara aktuella om de lyfte sig igen, men det blir tufft i ett svagt lag som får kriga. Det finns annars en del unga talanger som utländska klubbar vill knyta upp – Carlos Garcia, Ricardo Grey – utmaningen blir att behålla dem och se till att ungdomssatsningen betalar sig.

Hur säkert sitter tränaren?

Efter all turbulens i klubben med byten på i princip alla poster utom vd:ns så måste Andrée Jeglertz och Zoran Lukic få tid att sätta sin prägel på laget oavsett resultaten. Annars vore det korkat. Och sett till Djurgårdens ekonomi kan det ta tid att sälja oönskade spelare och få in rätt material.

Hur går det för laget?

Sett till att Lukic/Jeglertz i princip vill köra hela havet stormar med Dif-truppen och se till att ett gäng spelare blir utan stolar – och därefter få in nya spelare är laget svårplacerat. Klart är att Djurgården inte är bättre än i fjol och det blir mentalt jobbigt för många av spelarna som är vana vid topplatser. Många spelare kommer dessutom att känna sig åsidosatta trots att de är rätt nyvärvade. Man klarar nytt kontrakt men det blir bara en 11:e plats när tabellen summeras i höst.

Lundhs allsvenska tabell 2009

1. ?

2. ?

3. Helsingborg

4. ?

5. ?

6. ?

7. ?

8. ?

9. ?

10. ?

11. Djurgården

12. ?

13. ?

_____________________________

14. Häcken

____________________________

15. ?

16. ?

Publicerad 2009-03-31 kl 10:06
Annons
Annons
Annons