Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
OLOF LUNDH

Lundh tippar superettan: Hammarby får kvala

Superettan släpps loss i TV4 med Landskrona-Degerfors och inför seriestarten tippar Olof Lundh hur det kommer att sluta i höst.

1. Assyriska
Talar för: Med Rikard Norling får klubben en tränare som initialt kommer att få mer nödvändig struktur och disciplin i ett redan spelskickligt lag. Lägg till att truppen är riktigt vass med en bra bredd och att Magnus Bahne betyder många poäng. Den turkiske landslagsmannen Eris Ceyhun kan överraska om han är så bra som klubben tror.
Talar emot: Att konkurrensen i toppen blir hårdare än på många år och att det är mycket nytt både i form av Norling och nya spelare. Dessutom har ju Assyriska med åren haft en förmåga att skjuta sig själv i foten.

2. Örgryte
Talar
för: Förre HBK-tränaren Janne Andersson var i behov av en nytändning och han kan få fart på Örgryte. Offensivt är det ett av de bästa lagen i serien med Alvaro Santos som ju måste göra mål för att få till en flytt – och en revanschsugen Ken Fagerberg uppbackade av assistkungen Pavel Zavadil.
Talar emot: Försvaret ser darrigt ut och det kan bli kostsamt. Dessutom är det naturligtvis frågetecken kring Alvaro Santos motivation, där en osugen brasse kan betyda att det inte blir tillräckligt med mål och segrar.

2. Hammarby
Talar för: Att basen i truppen är tillräckligt stark för att bli ett topplag och nye tränaren Michael Borgqvist är rätt man att jaga liv i styrkorna. Hammarby har många intressanta spelare som Helg, Hallenius och Wikman kombinerat med Dahl, Gerrbrand och Shaaban. Dessutom gör en här krisen att alla Hammarbyare att sluta sig samman.
Talar emot: Att truppen är tunn och det inte finns resurser att förstärka om nyckelspelare blir skadade. Dessutom finns det inte utrymme för att det går dåligt, då blir fansens engagemang en belastning för föreningen och spelarna.

4. GIF Sundsvall
Talar för: Att Sören Åkeby fått jobba mer än en hel säsong och har kunnat byta ut en del spelare. Stommen i Giffarna håller definitivt bra klass med Mambo Mumba, Wallerstedt och Sigurdsson.
Talar emot: Trots allt är det ett lag som misslyckats två säsonger i rad. Först åkte man ur allsvenskan och sedan tappade man en plats bland topp-tre efter en kollaps på slutet. Finns den mentala styrkan och hungern?

5. Syrianska
Talar för: Fjolåret visade att nykomlingen hade kvalitet att utmana om en plats till allsvenskan. Även om man tappat en del så har man plockat in de tidigare Norge-proffsen Abgar Barsom och Peter Ijeh som verkligen spetsar truppen. Syrianska kommer att blir svårspelat för alla lag.
Talar emot: Andra året i en serie kan vara en utmaning, i fjol slog man ur underläge som nykomling. Dessutom kan man undra om Barsom är motiverad för superettan och om Ijeh fortfarande håller?

6. Landskrona
Talar för: Henrik Larsson har onekligen lyft Bois och har visat engagemang. Det är givet att spelarna kommer att ge extra under honom. Dessutom har man en förstaelva som är i klass med de bästa i serien och om Fredrik Olsson fortsätter som i höstas kan det räcka en bra bit.
Talar emot: Truppen är tunn och bakom elvan är kvaliteten betydligt mer osäker. Dessutom vill Henrik Larsson att laget ska spela en positiv fotboll, det är sällan som det fungerat i superettan där det ofta är ett krig över 30 omgångar. Och håller Larssons engagemang om resultaten uteblir och truppen är vad den är?

7. Falkenberg
Talar för: Klubben jobbar en aning i det tysta och gjorde det bra redan 2009 då man tog en sjätte plats. Har fått behålla majoriteten och även fått en grym förstärkning i Daniel Alexandersson som passar FFF:s spelidé och kan betyda många mål. Även Emil Jensen och Christoffer Carlsson är bra värvningar.
Talar emot: Att konkurrenterna rustat ännu mer än Falkenberg betyder att det blir trängre om att hamna på övre halvan. Försvaret läckte för mycket i fjol och det känns inte tillräckligt mycket starkare.

8. Norrköping
Talar för: Att klubbledningen utåt predikar försiktighet och att man föryngrat truppen. Därmed blir det mindre tryck på Peking i hemstaden, Alla på plats brinner på ett annat sätt för att spela i IFK och många av dem som var med om fallet de senaste åren är borta. Det gör att man kan överraska och Daniel Bamberg är en klasspelare.
Talar emot: Helt enkelt att man rättat trupp efter plånbok och att kvaliteten är därefter. Visst, ungt och lovande men det kommer att gå upp och ner för IFK under 2010, men det bör alla förstå eftersom klubben bygger för framtiden, och inte för att gå upp nu. Göran Bergort är dessutom ett fortfarande ett osäkert tränarnamn.

9. Jönköping Södra
Talar för: Pär Cederqvist är en grym värvning när han är motiverad och hungrig. Även Nuredin Bakiu och Jukka Sauso bör höja standarden. Redan i fjol kunde Södra blixtra till men laget var för ojämnt. Sett till att Olle Nordins assistent Andreas Jankevics tagit över så fortsätter man på den röda tråden.
Talar emot: Att man tappat en del av KFF-spelarna som man lånade in i fjol och därmed också slagstyrka. Fortfarande har man offensiv styrka men frågan är om försvaret blivit tillräckligt mycket bättre. Man är beroende av ett fåtal spelare och tål inte skador.

10. Ängelholm
Talar för: Daniel Andersson är i sina bästa stunder en fantastisk målvakt. Om han hittar rätt betyder det många poäng för klubben. Fortfarande har den underskattade Roar Hansen ett bra manskap och han har en förmåga att kunna fynda när han värvar nytt. Kan vara svåra för alla motståndare.
Talar emot: Mattias Adelstam gjorde nästan hälften av klubbens mål i fjol och blir svår att ersätta. Dessutom är det så att ÄFF inte hängt med i den kapprustning som präglar superettan. Efter att ha överraskat några år blir det svårare denna säsong, särskilt att hålla en hög lägstanivå.

11. Ljungskile
Talar för: Oerhört svårspelat lag som hela tiden trotsar fotbollens naturlagar genom att överraska. Är dessutom oerhört starkt på Starke Arvid. Att Martin Smedberg-Dalance är kvar betyder många poäng ihop med Johan Patriksson och David Durmaz är en bra förstärkning. Ingen vill möta Ljungskile.
Talar emot: Omsättningen i truppen är för stor för att man verkligen ska kunna få till en rad resultat och klättra på allvar i tabellen. Det är för många spelare med osäker kvalitet och frågan vem som ska ersätta Niklas Löfgren är fortfarande inte besvarad.

12. Öster
Talar för: Nykomlingen ledde bara serien i dryga tio minuter i fjol, men det räckte. Nu tar en av svensk fotbolls stora sats och man har förstärkt en del med egna talanger vilket är smart. Trycket på klubben är inte så stort och det är positivt. Har en trupp som får vara inställd på krig på nedre halvan och känslan är att alla i klubben åtminstone drar åt samma håll.
Talar emot: Givetvis är det svårt för en nykomling utan stora resurser att klara sig kvar. Det finns inte utrymme för några skador. Viktigt att Patrik Bojent, Fredrik Bild, David Vidarsson och en del av de etablerade spelarna håller klassen.

13. Degerfors
Talar för: Nykomling med anor som fått behålla sin trupp. Har kryddat med egna talanger och spelare från lägre divisioner. Mycket hänger på stommen som tog upp laget och om Sebastian Henriksson kan leda så blir man ett svårspelat motstånd. Målvakten Sebastian Karlsson är tillbaka igen och i sina bästa stunder håller han hög klass.
Talar emot: Att man inte förstärkt tillräckligt inför uppflyttningen. Även om spelarna har vuxit så är det långt ifrån säkert att det räcker i denna vassa upplaga av superettan. Dessutom är Degerfors en klubb som väcker känslor och går det inte bra blir det tufft för ledningen och spelarna, vilket givetvis påverkar.

14. Trollhättan
Talar för: Ingen tror på laget och det älskar tränaren LO Mattsson. Finns ingen bättre bensin, enligt tränaren. Det är ingen rolig fotboll man spelar, men det blir en del poäng. Fortfarande är Andreas Wiklund kvar och det är ett plus.
Talar emot: Oerhörd omsättning av spelare och där många försvunnit och om det blir skador får man svårt att klara sig ovanför några streck. Hade redan i fjol svårt att göra mål och ingen av förstärkningarna ser ut att lösa det problemet. Kommer att få kämpa oerhört för att klara en kvalplats.

15. Väsby United
Talar för: Det finns en bra stomme av spelare som har erfarenheten av superettan och Admir Catovic är en vass målskytt som kan störa de flesta försvar. Dessutom slipper man helt tryck på sig. Kan dessutom få förstärkning mitt under säsongen om AIK behöver få ut spelare.
Talar emot: Samarbetet med AIK på ett sätt eftersom en del av spelarna bara är där till låns och vill uppåt. Tappade ju Nicklas Backman. Hade svårt att hänga kvar i fjol och det blir inte lättare i år sett till att serien är bättre och att Väsby är svagare. Thomas Lagerlöf får det tufft.

16. Brage
Talar för: Att klubben har allt att vinna i återkomsten till elitfotbollen. Har egentligen inte vrålsatsat inför återkomsten utan har plockat dit en del spelare från lägre divisioner och förstärkt med det. Tränaren Lennart Andersson har verkat mest i mindre klubbar och är van vid den kamp som väntar.
Talar emot: Kvaliteten på truppen är för svag och de nyförvärv man tagit är spelare som varit och nosat i bättre klubbar men inte tagit steget. Skulle vara en bragd om man hängde kvar i superettan med den truppen.

Publicerad 2010-04-10 kl 15:21
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons