Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
OLOF LUNDH
10å

Lundh: Trycket är på Kim Källström

Förstår att Kim Källström vill ge 3-5-2 tid.
Hans plats står på spel.
Därför är landskampen mot Frankrike viktigast för honom.

Alla som inte tror att Kim Källström funderat på att ge Lars Lagerbäck fingret i sommar kan räcka upp en hand.
Tror inte jag får se en enda i luften. Självklart har den snart 26-årige mittfältaren haft de tankarna.
Konstigt vore annars, för efter VM 2006 gled han ur startelvan och under både EM-kval och EM-slutspel var det tydligt att Lagerbäck anser att han är för dålig bakåt.
Eftersom Källström är en dålig förlorare, som de flesta idrottare, så hade han svårt att hantera bänken under EM i somras.
Lyons svenske mittfältare är långt i från ensam att ha haft funderingar om att nobba blågult under karriären. Källström kan snacka med den nu hyllade Henrik Larsson om hans tid under Tommy Svensson.
Då Larsson var nära att tacka nej flera gånger.
För anfallaren krävdes det ett förbundskaptensbyte för att han skulle ta sig in på allvar i landslaget och då var det Tommy Söderberg och Lars Lagerbäck som gav Larsson förtroende.
Problemet för Källström är att Lagerbäck är kvar minst två år till.

Kanske är 3-5-2 lösningen? Helt klart är att Sverige måste styra om till tre man på det centrala mittfältet för att Källström ska få plats.
Då kan hans svaga defensiv kompenseras med att två andra gubbar sliter bakåt.
Samtidigt kan landslaget dra nytta av Källström offensiva spetsegenskaper: skotten, inläggen, passningarna och de fasta situationerna.
Självklart är det rätt att försöka hitta en modell för att få in Källström. Om det lyckas? Ja, det hänger ju till stor del på Kim Källström själv. Han måste ta tag i spelet och excellera – och helst börja redan i kväll.
Även om jag fattar att Kim i går på presskonferensen vädjade om tålamod och tid.
För att spela in ett nytt system är inget man gör snabbt och rappt. Inga av dagens svenska landslagsspelare har heller någon större erfarenhet av 3-5-2, och det gör det naturligtvis ännu tuffare.

I kväll börjar Lars Lagerbäck alltså om efter EM. Nytt spelsystem i form av 3-5-2 är en liten revolution för förbundskaptenen som tidigare hållit i 4-4-2 som andra greppar snuttefilten.
I stora drag är det samma gubbar fast i ny skepnad. Lite slående att fransmännens startelva har en medelålder på 26 år och där ligger två av Sveriges yngsta spelare: Kim Källström och Markus Rosenberg – och de är i princip det nya från EM.
Det svenska landslaget ligger på 29,4 år och alla innerbackarna är 30+.
Ja, ja, i ett land där Robin Söder, 17, inte får hänga med till Finland och testas i U21-landslaget är väl ett ändrat spelsystem det närmaste vi kommer en revolution.
Och det värsta är att 3-5-2 och Källström kan vara borta snabbt om det blir storstryk mot fransmännen.

Publicerad 2008-08-20 kl 16:00
Annons
Annons
Annons