Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
OLOF LUNDH

Lundh: Trycket ligger på Zlatan och Inter

Stora spelare ska spela i stora klubbar.
Så sa Zlatan om Beckham.
Stora spelare ska också vinna stora titlar.

Zlatan Ibrahimovic brukar beskriva sig själv som en vinnare. Inget snack om att han har en poäng. Han har ju vunnit ligatitlar och cuptitlar under en rad år med Ajax, Juventus och Inter. Dessutom har han allt som oftast spelat huvudrollen i säkrandet av pokalerna.
Fast det är något som saknas i hans prisskåp.
En Champions League-titel.

Zlatan Ibrahimovic har hela sex gånger varit med i klubbar som slagits om den finaste av fotbollspokaler och alltså spelat en mängd matcher i Champions League. Men längre än till kvartsfinal har inte svensken gått, och med Inter har det blivit trista och än tidigare sortier i cupspelet: mot Liverpool i fjol och Valencia 2007. Dessutom kan man knappast säga att Zlatan briljerade vare sig mot Valencia eller mot Liverpool.

Det var som om han försvann lite i de stora och avgörande matcherna – precis som hans lagkamrater i Inter.
Men att vi är många som har högre krav på den svenske anfallaren.

Utan stora titlar som den blir man aldrig riktigt en spelare som slåss om Ballon D’Or – den eftersträvade franska guldbollen.

Som Cristiano Ronaldo fick i höstas efter att han lett sitt Manchester United till seger i Champions League förutom Premier League. Eller som Fabio Cannavaro tog hem efter VM-guldet 2006. Men Zlatan Ibrahimovic kan nog räkna bort att Sverige ska få ihop ett landslag bra nog för att konkurrera om ett VM- eller EM-guld.
Då är det Champions League som återstår för att bli världens bäste och verkligen få ett universellt erkännande.

Tolka nu det rätt, det är inget snack om att Zlatan Ibrahimovic är en av världens största spelare och den tyngsta stjärnan för tillfället i italienska serie A. Dessutom är han den i Inter alla snackar om inför åttondelsfinalen mot Manchester United.
Men han saknar det där lilla extra en titel av den digniteten ger.

Zlatan har ju själv sagt att han hellre vinner Champions League än Guldbollen, och jag tror honom. Även om han säkert vill ha Guldbollen också. Och det vore så förbannat gött om han visade ett engelsk lag vad han kan eftersom man just i Storbritannien har haft svårt att förstå hans storhet.

Fast hela Inter drömmer givetvis om titeln och beviset på klubbens storhet – många i Italien vill säkert se att de italienska ligamästarna kan stå sig i den europeiska konkurrensen.

Och det känns som om det inte bara är Zlatan som har trycket på sig, det är hela Inter som slåss för sin egen heder och att man ska visa att det inte bara varit tillfälligheter, muthärvor och annat som gjort att man vunnit lo scudetto år efter år. Att då slå ut det regerande mästarlaget Manchester United vore en mäktig åttondelstriumf.

Om det blir så? Ja, man kan lugnt säga att Zlatan har ett bra läge att hjälpa Inter vidare nu när United har en mindre försvarskris och med superbacken Vidic avstängd kan det bli en rolig Inter-afton i Milano.
Att dessutom Inter-tränaren José Mourinho lägger en stor del av trycket på Zlatan gör det hela inte mindre intressant. Om svensken sedan kan leva upp till det är en helt annan sak, för även om han gjort vassa insatser i Champions League har han inte lyckats fullt ut i den finaste fotbollscupen och blivit en vinnare där.
Dags att bli det 2009?

Publicerad 2009-02-24 kl 08:15
Annons
Annons
Annons