Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
OLOF LUNDH

Lundh: Tysklands förvandling ger hopp

WARSZAWA. För tolv år sedan var Tyskland på botten.

Sist i sin EM-grupp.

Förvandlingen av det tyska landslaget borde ge alla hopp.

Tyskland är i semifinal för fjärde mästerskapet i rad, och VM-bronsen från 2006 och 2010 och EM-silvret från 2008 ska nu bli ett EM-guld på söndag. Trots ett ungt landslag - en medelålder på 24,5 år - så är de flesta överens om att Joachim Löws manskap är redo för klivet.

Om de bara klarar av spöket Italien i kväll? Sett till alla de tyska framgångarna genom åren är det svårt att tro att de har några övermän inom fotbollen, men över sju matcher har man A L D R I G slagit italienarna i VM eller EM och det finns en del tunga tyska förluster: VM-finalen 1982 och VM-semifinalen 2006 på hemmaplan.

Joachim Löw såg ut att fortfarande ha ont när han fick en fråga om tyska förluster på den välbesökta presskonferensen i Nationalstadions innandöme på onsdagen. Fabio Grossos mål efter en hörna i den 119:e minuten har inte förbundskaptenen glömt, även om han då bara var assisterande till Jürgen Klinsmann.

Möjligheterna till tysk revansch finns och Löw såg sugen ut, och att då också sätta punkt för det Roy Hodgson kallar ”otäck” statistik. Att det är två av fotbollsvärldens största som gör upp om en plats i finalen visar sig i att det sedan VM-premiären 1934 har det spelats 33 stora mästerskap och Italien och Tyskland har 33 semifinalplatser ihop.

Ändå är det tydligt att Tyskland bytt skepnad. Från en mer rak och tung fotboll som sällan fick så många neutrala beundrare till en spektakulär, modern och kvick anfallsfotboll som gjort ”Die Nationalmannschaft” till ett poplag och innebär att Joachim Löw får svara på frågor om hur förvandlingen gått till.

Trodde aldrig att jag skulle få uppleva att Tyskland skulle vara laget som charmade alla, och det för en fotboll som inte bara är extremt framgångsrik utan även underhållande. I efterhand är det naturligtvis lättare att peka på vad de gjort, men Jürgen Klinsmann som var förbundskapten mellan 2004 och 2006 var helt utbränd efter det då han varit tvungen att dunka sitt huvud i många väggar innan han fick med alla på tåget.

Fotbollen är konservativ även i Tyskland och en rejäl motgång var ett måste. Feyenoords stadion de Kuip i Rotterdam var finalarenan för fotbolls-EM 2000 och det var naturligtvis dit det tyska landslaget siktade när man åkte till Belgien och Holland den sommaren.
Men arenan blev istället symbolen för Tysklands förfall. Portugisen Sérgio Conceicao hade stor uppvisning och gjorde tre mål på Oliver Kahn när Portugal vann med 3-0.

Förbundskapten Erich Ribbeck fick sparken direkt efter EM, och Tyskland havererade rejält med en sistaplats i sin EM-grupp efter att ha fått stryk även av England med 1-0 och klarat ett nödtorftigt kryss mot Rumänien. Tysk landslagsfotboll var på dekis och inte längre kunde man förlita sig på det spel, det system och den typ av spelare som tagit ett gäng titlar genom åren.

Det tyska förbundet inledde en process att förnya och förändra tysk landslagfotboll i grunden, och inte ens ett VM-silver 2002 ändrade på det, för det var nära att man inte ens nådde EM i Portugal 2004 och väl där så kunde man inte ens slå Lettland och fick åka hem tidigt med ynka två poäng och utan förbundskapten efter att Rudi Völler fått sparken.

Grunden till förändringen blev att man framför allt studerade hur Frankrike som vunnit VM 1998 och EM 2000 både fick fram talanger och såg till att integrera spelare som var födda i Frankrike men som hade rötterna i andra länder. Sedan studerade man även hur man utvecklade talanger i Holland och Schweiz och tog intryck.

Ihop med klubbarna i Bundesliga drog man upp en ambitiös plan där varje klubb i både första och andraligan skulle ha ungdomsakademier och med ett stort inslag av tyska talanger, och man utbildade tränare och såg till att höja nivån på alla plan. Ovanpå det var man tydlig vilken typ av fotboll man ville Tyskland skulle stå för och vilka spelare det krävde.

Den riktiga vändningen kom under Jürgen Klinsmann som tog över som förbundskapten 2004 och han propagerade stenhårt för förändringen och att Tyskland skulle stå för en helt ny fotboll. Offensivt lagd. Bollen skulle vara på marken. Spelet skulle vara rörligt, kvickt och kreativt. Man skulle spela ett eget spel och inte bry sig om motståndarna.

Dessutom försökte man se till att spelare som tidigare valt att spela för de länder där man hade sina rötter, likt de tyskfödda bröderna Hamit och Halil Altintop, nu skulle välja Tyskland. Vilket skett i större grad i dagens landslag med till exempel Mesut Özil och Sami Khedira och om man ser i yngre landslag är det en ännu större förändring.

Under Klinsmanns ledning införde man en rad nymodigheter både inom fotbollen och inom landslaget, för den tidigare tyska anfallsstjärnan hade efter karriären bott i Kalifornien och blivit inspirerad. Vilket betydde nya träningsmetoder, nya grepp som isbad för att uppnå bättre fysik, nya analysmetoder, nya möjligheter till utveckling och en fullständig reform av den tyska fotbollen.

Ett tecken på den nya kollen visade sig i straffläggningen mot Argentina i hemma-VM 2006 då Jens Lehmann hade en lapp med en kartläggning över motståndarnas straffskyttar. Tysklands succé i VM frälste landet med både en i perioder briljant fotboll och att man var nära en VM-final, även om det slutade med ett brons. En slutkörd Klinsmann lämnade över stafettpinnen till sin assistent Joachim Löw.

Ingen kan påstå att lärjungen Löw inte tagit sitt uppdrag vidare. EM-silver, VM-brons och nu senast ett historiskt EM-kval med idel segrar. Tio matcher, tio vinster och 34 gjorda mål och blott sju insläppta. I Dödens grupp i Polen var det inte heller några problem: tre raka segrar innan man ganska enkelt skickade hem Grekland i kvartsfinalen.

Joachim Löw är extra nöjd med att han kunnat sänka tiden varje tysk spelare har bollen, från lite över tre sekunder till en och en halv. För det handlar om att få upp tempot och se till att bollen rör sig så man kan skapa chanser och mål. Skrämmande för alla som ska möta tyskarna, men samtidigt hoppfullt att det går att förändra ett landslag, om man bara ger det tid.

Publicerad 2012-06-28 kl 16:28
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons