Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
OLOF LUNDH

Lundh: Vad väljer HIF: guld eller moral?

HELSINGBORG. HIF krossade TFF och stormar vidare mot SM-guldet.
De heta spelarna glänste.
Frågan vad man väljer i sommar: guld eller moral?

Solen sken skönt över Helsingborg. Stans klubb glänste redan före avspark i allsvensk serietopp. Skåne-derby mot Trelleborg väntade.
Och för de flesta är det ledighet och något kul på gång under fredagen.

Ändå var läktarna på Olympia förvånansvärt tomma när spelarna sprang ut till match. Är det något HIF behövt så är det fullsatta läktare när det går bra. Kassakistan behöver pengarna som åskadarna ger.

Ibland förstår jag mig inte på fotbollsfans, och i det här fallet inte de som bor i Helsingborg.
Okej, möjligen kan man snacka om det när man ratar sitt lag om det spelar trist och sällan vinner, men inte nu.

Fast det är klart, en del kanske anade att Magnus Andersson redan efter tolv minuter skulle utnyttja tveksamheter i HIF-försvaret och göra 0-1.
Då var det inte bara halvglest på läktarna, utan även tyst förutom för de unga killar som satt med TFF-basen Per-Anders Abrahamsson.

Samtidigt kan man i efterhand konstatera att de dryga 7000 som kom till Olympia – tack till er – fick se en mäktig uppvisning från HIF:s anfallsduo: Alexander Gerndt och Rasmus Jönsson.
För om försvaret sviktade så visade anfallet klassen.

Under 90 sekunder klackade Gerndt fram Jönsson som sedan vände bort en back och Viktor Noring till 1-1 och sedan ryckte Gerndt i djupled och frispelade May Mahlangu som fixade 2-1 och det kändes som att det här blir enkelt.

Markus Nilsson och Pär Hansson bjöd på kalabaliken på Olympia och då kunde Marcus Pode fixa 2-2, men jag tror ingen som följde matchen var orolig.
Känslan var tydlig, det här var klasskillnad i allsvenskan och det kan bara sluta på ett sätt.

Inom tio minuter hade den så kritiserade Alexander Gerndt gjort både 3-2 och 4-2. Bägge gångerna efter hjälp av Rachid Bouaouzan.
Först efter en hörna där Gerndt klev in i straffområdet och tryckte upp ett mäktigt skott i bortre krysset och sedan på straff efter att Bouaouzan blivit fälld.

Då stod matchklockan på 35 minuter och Thommie Persson gick av med ett rött kort bakom sig och matchen var helt avgjord. Andra halvlek var hawaii-fotboll och det lös 7-3 när HIF-spelarna tog emot hyllningarna av klacken och en massa blåklädda spelare gick av med huvuden hängande vid knäna, de får nog börja midsommar tungt och tidigt.

Både Gerndt och Jönsson gjorde grym reklam för sig i matchen och Helsingborg har att välja väg: ska man sälja nu och i så fall vad ska man göra av pengarna?
Om man inte säljer så vet man inte vad som händer med spelarnas marknadsvärde?

Framför allt tänker jag på den ”skuld” som klubben har till kommunen. Det är ju ingen skuld eftersom HIF inte fått elitlicens 2003, men det är en ”skuld” som nu står på mellan 15 och 16 miljoner kronor och det är många år sedan man amorterade på den.

Det är där moralen kommer in, och ser man det i det perspektivet så borde naturligtvis klubben passa på att sälja två så värdefulla spelare och betala ”skulden” en gång för alla och se vad som blir över till eventuella ersättare och sedan se om det ger SM-guld.

Ingen lätt fråga för HIF-ledningen för det är lätt att förblindas och tro att om man bara satsar lite mer så kan man tjäna riktigt mycket pengar.
Frågan är om klubben har råd att ta den risken – och då moraliskt?

***

***
Malmö FF fick bara 0-0 hemma mot Gefle. Eller det kanske inte är rätt att skriva ”bara” längre? Per Ohlssons gäng är ingen strykpojke utan står upp bra och är ju före i tabellen.

Fast det är naturligtvis inte guldklass över MFF om man inte tar tre poäng i en sådan match. Även om det bara skiljer sju poäng upp till HIF så ska man ut i Europa, och det sliter.
***
7-3 är ett sjukt resultat. Trelleborgs försvar är svagt. Hur kan det ha blivit så under Tom Prahl? Ännu en sak som är omöjlig att förklara, eller?
***
Vad gjorde Magnus Pehrsson med Djurgården under uppehållet? Inte utan att man undrar efter att man slagit Örebro borta och även inhämtat ett underläge.

En otrolig förvandling och man kan aldrig sluta förvånas över hur snabbt det kan svänga i idrott. För en sådan omvandling är i det närmaste omöjlig att förklara. Eller?
***
Vad säger scouterna som kollade in Viktor Noring? Sju insläppta.
***
Henrik Larsson har fått kritik efter Landskronas svaga start, och det är inte konstigt. En aning i skymundan i superettan har Sören Åkebys Sundsvall floppat även denna säsong och ligger långt efter.
***

Publicerad 2011-06-23 kl 21:36
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons