POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
OLOF LUNDH

Lundh: Vaknar Lena Adelsohn Liljeroth nu?

Ska någon behöva dö innan det händer något?
Fotbollen behöver hjälp.
Bara hoppas att regeringen fattar det.

Fy fan, vad det är trist att behöva ägna tid åt dessa idioter. Ska de få döda fotbollen helt? Jag förstår verkligen alla som ifrågasätter fotbollen som läktarsport, men de får inte glömma bort att den stora massan bara njuter och har glädje av sporten.
Stämningen på läktarna i Malmö var ju länge magisk och det var gåshud…men det varade ju inte. Det fick inte vara så.

Istället är det tydligt: knallskotten och våldet regerar i svensk fotboll. Vi som går på en del av de allsvenska arenorna vet hur hemska de här höga smällarna är. Och då har vi ändå sluppit explosioner i vår närhet som Pär Hansson fick uppleva på Swedbank Stadion.
Vem kastar knallskott på andra människor? Ja, jag måste undra hur man är funtad när man gör det.

Tyvärr känner vi igen de krigiska scenerna från allsvenskan allt för väl. Någon dåre kastar in knallskott på planen och skadar en av huvudpersonerna. En annan dåre (eller samma dåre?) hoppar in och attackerar spelaren som är skadad av smällen. Matchen blir avblåst efter en halvtimme.
Hur är det möjligt att några få ska kunna få förstöra för så många? Jag fattar inte att vi accepterar det.

Spelare och ledare får inte avgöra vem som är bäst på planen. Alla som älskar fotboll och njöt av första halvtimmen och såg ett fram emot Skåne-derbyt blir blåsta på festen. Ovanpå det tror jag att många tvekar på om de vill gå tillbaka. Vem vill ta med sina barn på sådana riskmatcher?
Känslan är en blandning av ilska och uppgivenhet. Vi kan turerna nu, Malmö FF kommer att dömas som förlorare av matchen med 3-0 och det blir höga böter och kanske någon annan följd. AIK fick smaka på förbundets piska senast.

För Malmö FF kan det förstöra en hel säsong. Inte nog med att man blir blåst på poäng, det kan bli dyrt och dessutom hamnar fokus på fel frågor. Som om man inte hade nog med problem? En klubb som hade behövt ladda om under en ny tränare i form av Rikard Norling och ta sats mot kvalet till Champions League och samtidigt hänga med i allsvenskan får nu ägna sig åt att försöka få ordning på några dårar som riskerar att sänka klubben.

Det blir straff, men det är så fel att straffa klubbarna eftersom de är maktlösa mot våldet. Vad ska de göra mot de här kriminella som riskerar att förstöra inte bara för sin egen klubb utan även för den svenska klubbfotbollen i stort? Vem blir exempelvis sugen på att gå in som sponsor efter att ha få se de här krigsscenerna gång på gång? Södertälje ena veckan. Göteborg andra veckan. Malmö nu. Nej, det är inte bara ett Stockholms-fenomen om nu någon trodde det, även om problemen är allvarligast i huvudstaden.

Självklart kan man kräva att klubbarna med spelare och ledare i spetsen ska göra mer i sin tydlighet när det gäller att ta avstånd från det här. Det är ett absolut måste för att få nödvändig trovärdighet och en vilja att vilja skydda fotbollen.
Fast sedan handlar det om att regeringen måste kliva in och ta ansvar. Tyvärr är idrottsministern Lena Adelsohn Liljeroth sällsynt okunnig i frågorna och utan att fotbollen får resurser i form av både hårdare lagar och poliser och teknik. Tyvärr, men det finns ingen återvändo.

Vanligtvis brukar alla beskyddare av den personliga integriteten rysa när England kommer på tal i samband med handlingar för att stoppa fotbollsrelaterat våld på läktarna. Vem hade inte velat avstå från det och bara ha en festlig stämning på läktarna? Men det måste vara uppenbart för A L L A att det inte funkar. Kanske har även Lena Adelsohn Liljeroth vaknat till liv av det senaste knallskottet? Och alla motståndare av engelska tag bör väl också fatta att utan en rejäl rustning både på läktarna och utanför så kommer fotbollen att knäckas sakta men säkert.

Publicerad 2011-05-24 kl 21:08
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå