POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
OLOF LUNDH
10å

Lundh: Var det sista chansen att se Zlatan i ett stort mästerskap?

KÖPENHAMN. Svenska VM-hoppet är inte bara dött.
Det är begravet.
Och vad värre är, pallar Zlatan Ibrahimovic mer spel i blågult?

Synen när de svenska spelarna närmast rusade av Parkens gräs samtidigt som röda spelare körde böghög för att fira en plats i VM i Sydafrika var smärtsam. Samtidigt går det inte att skylla på marginaler – det svenska landslaget har inte varit bra nog för att nå ett sjätte raka mästerskap.
Nio mål på nio matcher är för dåligt. Punkt, slut.

Visst kan vi snacka om den tveksamma offsiden när Henrik Larsson gjorde 1-0 eller om Zlatan Ibrahimovic var över linjen med bollen eller inte inför det andra bortdömda målet som Sebastian Larsson nickade in.
Fast det var inte där som Lagerbäcks landslag bommade VM – det har de klarat av många gånger på vägen.

Under hela VM-kvalet har det varit ett landslag som kört fast. Återigen; nio mål på nio matcher. På den magra utdelningen når man inget VM. Mot Danmark var det samma som under det tidigare kvalandet.
En del bollinnehav, men för få och för ofarliga chanser och även om spelarna snackade om marginaler så handlar det också om skicklighet.

Inte så att jag tror att man kan göra som i Playstation och trycka på en knapp för att få till ett bättre och effektivare anfallsspel. Men det är något i landslaget som signalerar att de kört fast, och Lars Lagerbäck har inte lyckats lösa det.
Vad? Ja, det tror jag man måste sitta i omklädningsrummet för att kunna analysera – och jag gissar att få av spelarna eller ledarna kommer att vara så öppna i närtid.

Själv fastnade jag på en händelse i den 56:e minuten. Då försökte Kim Källström hitta Zlatan Ibrahimovic med en djupledsboll. Anfallaren stack åt ett annat håll än dit bollen gick och de två svenska stjärnornas gester var tydliga. Där och då var känslan att det här funkar inte och man behöver inte vara Freud för att inse att de inte klickar – och det är naturligtvis inte bra och har inte hanterats på bästa sätt av ledarna.

Är rädd att Zlatan Ibrahimovic inte pallar känna trycket i landslaget, att det är han som ska leverera, prestera och trolla och när nu Henrik Larsson och Olof Mellberg lägger av tror jag Barcelona-stjärnan koncentrerar sig på klubblaget.
Den som tar över landslaget får nog – tyvärr – fokusera på att bygga nytt utan Sveriges superstjärna. Även om han säger att han fortsätter så länge han har krafter – jo, men har han det om ett år när EM-kvalet tar ny fart?

Det är något som är fel kring användandet eller utnyttjandet av Zlatan i landslaget. Sverige får inte ut tillräckligt utav en superstjärna. Det hänger till viss del på honom, och en viss del på landslagets kvalitet. Och det tråkiga är att Lagerbäck inte kunnat lösa det, utan vi har fått se en av världens bästa anfallsspelare göra två mål i kvalspelet.
Den som leder landslaget i EM-kvalet om ett år får en svårlöst knut att starta med.

Jag hoppas för Lars Lagerbäcks skull att han slutar och vi slipper en diskussion om honom. Fem raka mästerskap är mäktigt, även om han satt lite för länge – men det är inget att gräma sig över. Kan inte heller klandra Lars-Åke Lagrell som satsade på Lagerbäck ännu ett varv – det är lika svårt för honom att överge en vinnare som det är för förbundskaptenen att peta sina gamla favoriter.

Vem ska ta över då? Ja, Hans Backe eller Erik Hamrén är de jag hoppas på, men är rädd att förbundet går på Jörgen Lennartsson efter hans U21-succé. Det är dock lätt att glömma att han fick bygga det landslaget i lugn och ro.
Nu handlar det om att bygga nytt till EM-kvalet 2012 och det är bråttom – nästa höst börjar kvalet och innan dess är det tid att inventera.

Publicerad 2009-10-11 kl 14:59
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå