Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
OLOF LUNDH
10å

Lundh: Varför är inte Lagerbäck kallare?

Lars Lagerbäck är säker på en sak. I turerna kring Zlatans vila från Frankrike-landskamp och spel i Inter så har förbundskaptenen gjort allt rätt. De som inte förstår det är antingen okunniga, oinitierade eller både och.

Ja, ja, som vanligt är det pressen som bara söker konflikter, spekulerar och far med osanning, enligt Lars Lagerbäck och hans vapendragare Roland Andersson. Och det är konstigt att det ens blivit uppmärksamhet kring att Zlatan flög hem från Göteborg skadad och sedan tränade med Inter samma dag som landskampen och därefter körde 120 minuter mot Roma.

Känsligheten kring ämnet gick inte att ta miste på och det var taggarna utåt. Kaptensduon gick på offensiven – helt enligt den gamla devisen om anfall är bästa… - och framförde att man inte kunde något om fotboll om man inte visste att det var skillnad på en taktisk träning och en landskamp, och att om man inte förstod hur det gick till mellan klubbar och länder så skulle man ligga lågt.

Till och med förbundsbasen Lars-Åke Lagrell drog en lans för Lagerbäck och lyckades på något sätt dela frågan och konstatera att det inte var en fråga eftersom förbundet inte kunde klaga på Inter.

Även om Lagrell klädsamt nog kunde erkänna efter presskonferensen att det hela kunde ha hanterats bättre.

Ska inte påstå att jag blev mycket klokare på mer än att Lars Lagerbäck anser att han tagit rätt beslut, agerat helt rätt och att allt vore toppen om det inte var så att några envisades med att ställa frågor.

För förbundskaptenen har aldrig haft problem med klubbar som inte vill släppa spelare – även om han själv poängterade att Inter betalade Zlatans lön och att Wenger gärna hade synpunkter på hur mycket Ljungberg skulle spela.

Alla som kan Fredrik Ljungbergs historia i träningslandskamper vet hur många av dem som han spelade, eller rättare sagt hur få av dem, och hur han alltid reste sig från de döda och kunde spela i tävlingsmatcherna.

Jag kan inte tolka känsligheten som annat än osäkerhet från Lagerbäcks sida, och åtminstone från sidan ser det ut som om Inter fått hem sin stjärna och kunnat spela honom bäst man velat. Och att förbundet inte har kunnat sätta emot i den frågan.

Om nu Lagerbäck gjort allt rätt då borde han ha varit kallare och inte retat upp sig så. Fast det är klart att förbundskaptenen är pressad. EM blev inte alls om han tänkt sig, även om logistiken var den bästa i ett mästerskap under hans ledning, och han vet att ett par svaga resultat kommer att sätta honom under än mer tryck.

Bara det att Lars Lagerbäck nu kan tänka sig att gå ifrån något som varit heligt för honom; en fyrbackslinje.

Extra konstigt eftersom Roland Andersson på presskonferensen sa att den enda magi som finns inom fotbollen är att tro på ett koncept och hålla i det år efter år. Något som alltid har varit Lagerbäcks bästa gren.

Att han nu börjar rucka på det tyder för min del på än mer osäkerhet – och det är bara att inse att VM-kvalet kan bli stökigt.

*****

Landslaget ligger som vanligt i Stockholm och laddar. Man kör bara ett dygn i Tirana.

Kanske länge nog?

Det blir åtta dagar att hänga kring Stureplan för Zlatan & Co.

*****

Tobbe Linderoth är lagkaptenen som ska utses.

*****

Viktor Elm var kul. Fast han är 22:e man. Glöm inte det. Fast nu kanske stackars Andreas Granqvist slipper vara anfallare på träningarna?

*****

Startelvan i Tirana: Isaksson – Stoor, Mellberg, Hansson, Nilsson – Linderoth – Källström, Svensson, Wilhelmsson – Ibrahimovic, Larsson.

Publicerad 2008-08-26 kl 23:08
Annons
Annons
Annons