POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
OLOF LUNDH

Lundh: Varför klaga, Lena – bara att hålla mästerskapet i Sverige

Foto: Scanpix

Sveriges idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth nobbar OS-invigningen.

En markering mot Putins propagandaspektakel.

Wow, det skakar i Kreml – nej, det hade varit bättre om hon levde upp till regeringsförklaringen.

Att vinter-OS står i farstun och stampar har väl ingen missat. Inte heller att det är diktaturen Ryssland som skickat in 300 miljarder kronor i lilla Sotji och sett till att badorten blivit ett dopat och vuxet Disneyland med inte bara arenor för en radda OS-sporter utan även för ett fotbolls-VM och en F1-bana.

Det är naturligtvis en bisarr uppvisning av makt från Putin o Co och när ryssarna nu har bröd så måste de få skådespelet på hemmaplan. På vägen har man skövlat det mesta i form av mänskliga rättigheter och den både lokala och globala miljön. Just den notan struntar de styrande i och skickar vidare.

Den ryske nytsaren Putin inser naturligtvis värdet av att anordna ett OS och ett fotbolls-VM och har sett till att lägga pengar i rätt människors fickor för att få rätt resultat när IOK och Fifa tagit beslut om var mästerskapen ska gå. Min tilltro till de svenska bankerna är högre än till de internationella organisationerna.

Fifa, Uefa och IOK är vår tids pirater som flyger första klass världen runt och plundrar länder som i oftast i ren fåfänga vill ordna mästerskap, men är Sverige med i den leken så får vi tåla den precis som i FN och EU. Självklart ska svenska representanter vara tydliga i att man vill se förändring.

En stor fördel med mästerskapet är att fokus under några veckor hamnar på att Ryssland knappast är en förebild för andra länder när det gäller synen på homosexualitet och demokrati och andra rättigheter, och möjligen kan det leda till en förändring. Åtminstone får Putin lite tryck.

Samtidigt är jag så förbannat trött på att det är idrotten ensamt som ska axla det här ansvaret och skrev en krönika om det redan i höstas. Sveriges handel med Ryssland är värd 90 miljarder kronor, och ställ det mot 106 svenska deltagare i OS och fråga er: var man kan få bäst effekt?

Nej, jag är inte naiv nog att tro att svenska politiker skulle kräva att vi slutar handla med ryssarna för att de ska respektera mänskliga rättigheter. Det skulle ju hota svenska jobb och i förlängningen riskera röster i ett kommande val och ingen politiker vill förlora platsen i värmen.

Räcker att gå regeringens hemsida för att läsa om hur handelsminister Ewa Björling både varit i Ryssland och bjudit sin ryska motsvarighet på lunch, och inte ett ljud om förföljelsen av homosexuella. Istället kan man läsa:

"I Ryssland finns ungefär 400 svenska företag representerade. Svensk export till Ryssland domineras av transportmedel, telekommunikationsutrustning och kemiska produkter. Den svenska handeln med Ryssland har utvecklats positivt under senare år men potentialen anses fortsatt vara stor. Sverige är i dag en av de fem största investerarna i Ryssland."

Så pass. Det är bara patetiskt att Lena Adelsohn Liljeroth avstår en invigning för att sedan komma till Sotji dagen efter. Innan ni söker efter mitt medlemskap i socialdemokraterna så sluta, de är likadana. Även om jag håller på lag i fotboll så röstar jag alltid bara blankt när det kommer till tredje söndagen i september.

Däremot hänger jag med politiskt och i Fredrik Reinfeldts första regeringsförklaring från 2006 var han tydlig med idrottens viktiga roll och slog fast följande för hans regering: "Sverige ska aktivt verka för att få fler stora internationella idrottsevenemang till vårt land."

Jo, tjenare. Säg det till SvFF som försökte få EM 2016 men blev sänkt av regeringen och nyligen ville SOK dra en lans för ett vinter-OS men fick kalla handen. Visst är det förståeligt sett till att mästerskapen svällt över alla bredder men det är svårt att klaga om vi inte själva är redo att ställa upp.

Tänk om Sverige lagt resurser på att anordna ett vinter-OS och ett gett IOK ett alternativ till Sotji. Det är oerhört lätt att kliva upp en på en hög OS-häst som Lena Adelsohn Liljeroth när det passar och sedan ducka alla gånger det krävs något mer än ett par citat av en idrottsminister.

På liknande sätt är det löjligt att se Fredrik Reinfeldt vilja ta del av idrottens glans när det gynnar honom men att leva upp till regeringsförklaringen är han inte ens nära, och det gör att klagandet på ett ryskt OS ekar tomt och ihåligt.

Publicerad 2014-02-07 kl 10:45
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto