Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
OLOF LUNDH

Lundh: Vem är förvånad över att Zlatan ratar blågult?

MALMÖ. Zlatan Ibrahimovic lägger ner landslaget.
Förvånar inte.
Signalerna om det har varit tydliga.

Förbundskapten Erik Hamrén fick en rätt tuff uppförsbacke på nya jobbet när han skulle presentera sin första trupp till mötet med Italien. Zlatan Ibrahimovic tackade nej till spel för Sverige nu. Han är väldigt tveksam till att spela vidare i det svenska landslaget.

Hamrén verkade chockad över beskedet han fått under flera samtal med Zlatan Ibrahimovic under söndagen. Varför den tidigare lagkaptenen inte vill spela vidare avstod Hamrén från att svara på, men poängterade att Barcelona-stjärnan sagt att det inte handlade om förbundskaptensskiftet.

Förbundets fotbollschef Lasse Richt sa att Zlatan tvekade beroende på åldern och hur länge han ska hålla på. Den nu 28-årige anfallaren har uppenbart tappat motivationen.

Att ingen på förbundet informerade Hamrén om Zlatans tankar är tjänstefel – för Richt hade ju haft långa samtal med anfallaren om det.

Erik Hamrén är tydlig – han ska träffa Zlatan men han måste vara motiverad och spela med hjärtat för att spela för sitt land. Han vill inte svara på om han tycker att Zlatan spelat med hjärtat i landslaget tidigare.

Det är naturligtvis rätt inställning – man måste brinna för att spela för sitt land.

Är för egen del inte det minsta förvånad, känslan kring Zlatan Ibrahimovic har varit att han inte verkat ha tyckt att det varit kul att spela i landslaget. Även om han emellanåt sagt de rätta sakerna så har det skinit igenom att han inte gillat det till hundra procent och på planen har det varit gesterna, utskällningarna som blandats upp med hans emellanåt briljanta spel. Jag skrev efter förlusten mot Danmark att jag trodde att det var sista chansen att se Zlatan i ett stort mästerskap igen.

Efter sågningen som Zlatan Ibrahimovic själv stod för dagen före Sverige-Albanien så kan väl ingen vara förvånad över att han tvekar. Anfallaren som själv talade om att vinna EM-guld 2004 och VM-guld 2006 var då i oktober oerhört frågande till hur folk kunde tro att Sverige skulle gå långt i mästerskap. Materialet i landslaget var för dåligt, enligt superstjärnan.

Stämningen i landslagstruppen har också varit allt annat än bra under Lars Lagerbäcks sista tid där Zlatan Ibrahimovic och hans posse gått sin egen väg. På andra sidan har funnits resten och bara konflikten med Kim Källström och hånet om att han spelat för mycket vänsterback visade tempen på gruppen.

Naturligtvis är det trist att Zlatan Ibrahimovic nobbar landslaget, samtidigt är tyvärr han inte någon tillgång om han inte är sugen på att spela för blågult.

Alltför ofta på sistone har han varit otaggad och inte gett allt – vilket inneburit att landslaget inte fått ut så mycket av Barcelona-stjärnan, utan snarare tvärtom tappat.

Givetvis betyder inte detta att Zlatan Ibrahimovic tid i landslaget behöver vara över för alltid. Se bara på Henrik Larsson som slutat och kommit tillbaka fler gånger än man kan räkna.

Och Ibrahimovic fyllde ju bara 28 för någon månad sedan och EM-kvalet är ett år bort. Och skulle Sverige nå EM 2012 så kanske det lockar med spel?

*****

Marcus Allbäck hoppar in som assisterande när Jörgen Lennartsson tackade nej. Om det blir Öis-anfallaren även efter mötet mot Italien?

Inget är omöjligt, enligt Hamrén. För egen del tror jag han är en bra person för jobbet – men har han gått de rätta kurserna? Det kanske Henrik Larsson undrar?

*****

Truppen var ganska ung och sju man från sommarens U21-trupp men där var även gamla stridshästar som Anders Svensson, Olof Mellberg och Daniel Majstorovic.

Kan inte säga att jag saknade något namn – men det kommer säkert.

*****

Wow, nu är vi i gång med en ny förbundskapten. Vem sa att det skulle bli lätt?

Publicerad 2009-11-09 kl 19:18
Annons
Annons
Annons