Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Lundh: Vem är Sveriges Philipp Lahm?

VISBY. Bojkotta EM är inte aktuellt.
Fast nog borde de svenska EM-spelarna kunna dra en rejäl lans för demokratin i Ukraina likt Philipp Lahm.
Och inte bara gömma sig bakom fotbollen.

En av de värsta klyschorna som finns är att idrott och politik inte hör ihop. Det är större chans att träffa tomten här i Visby än att det är sant.
För idrott och politik dansar armkrok tillsammans, och har alltid gjort det, även om Uefa, Fifa, IOK, Svenska Fotbollförbundet och alla andra typer av förbund och sådana typer av sammanslutningar gömmer sig bakom det falska påståendet.
 
Ukraina är en av arrangörsländerna för sommarens EM-slutspel i fotboll och det är naturligtvis inte oproblematiskt. Landet är på plats 79 på den lista där tidningen the Economist rankar demokratier, och det under epitet hybridregim.

ANNONS
Ja, det finns tyvärr en hel del att anmärka på i landet och varken valprocessen eller det politiska livet är särskilt fritt.
 
Lex Roland Andersson är ju att vi sa ta seden dit vi kommer, och att allt inte är så skinande rent och härligt hemma i gamla Sverige heller.
Exemplevis har SD:s inträde i Riskdagen gjort att vi fallit några platser på listan.
Självklart har Lasse Lagerbäcks gamle assistent en poäng om att man kan städa hemma också, men i det här fallet kan man även kritisera Ukraina för det finns en del att ta på. 
 
Bland annat har ju nuvarande presidenten Viktor Janukovitj fått tidigare premiärministern Julia Tymosjenko dömd till fängelse efter en rättsprocess som många ifrågasätter och tvivlar på, och där hon misshandlats och behandlats illa i fängelset.
Något som fått de flesta politiker inom EU att reagera och hota med bojkott av EM i fotboll.
 
Sedan har landet problem med en grasserande rasism som ju gör att Theo Walcotts och Alex Oxlade-Chamberlains familjer tvekar när det handlar om att resa till Englands matcher i Ukraina. Och bilderna från Pride-festivalen i Kiev senaste helgen får ju mig att må illa. Där man ser motståndare som misshandlar och hoppar på deltagare.
ANNONS
 
Kanske är det något med Tyskland som gör att Philipp Lahm kan gå till angrepp mot Ukraina för hur regimen behandlar den fängslade Julia Tymosjenko, och där han efterlyser mänskliga rättigheter, pressfrihet och mer demokrati i landet.
Inte nog med det, tyskarnas lagkapten efterlyser att Uefa-basen Michel Platini ska säga något.
 
Tyvärr svarar fransmannen bara med att läxa upp Lahm, och upplysa den tyska spelaren om att Uefa-presidenten inte tar order från honom och dessutom så sysslar bara Michel Platini med fotboll och inte med politik.
Undrar då var Platini tänkte när han läxade upp Ukrainas hotellägare och kallade dem tjuvar och banditer? Eller är det inom ramen för fotboll?
 
Jag har ju tidigare hyllat Loreen för att hon åkt till Baku och Azerbadjzan och vågat säga vad hon tycker och tänker om regimen och bristen på mänskliga rättigheter. Hon har dessutom besökt aktivister och inte bara gömt sig bakom en mikrofon.
Sångerskan har utnyttjat sin tid på tvållådan att få ut ett budskap som knappast går att ifrågasätta.
ANNONS
 
Jag pratade med tre svenska spelare under fredagen och naturligtvis är Pontus Wernbloom, Jonas Olsson och Kim Källström för mänskliga rättigheter, men generellt lutar de sig mot att de är i Ukraina för att spela fotboll, och att fotbollen i sig är demokratisk och öppen för alla, och där man kan slå sig fram oavsett bakgrund.
 
Men någon Phlipp Lahm-satsning finns inte i den svenska truppen, även om Jonas Olsson är den som tydligast med att han självklart är kritisk mot Ukraina och dess regim och vad den står för och att det kan vara viktigt att belysa problemen och även prata om det.
Fast att det är upp till varje person att välja själv för de är trots allt fotbollsspelare.
 
Naturligtvis kan ingen tvinga dem, och i den bästa av världar hade SvFF klivit fram och sagt att Ukraina har en del att arbeta med, men det kommer tyvärr inte att hända.
För det är av någon anledning för farligt att hugga in i en sådan politisk fråga, men däremot har inte förbundet någon svårighet att ta tydlig politisk ställning när det handlar om spelmonopol eller ej, men det genererar ju pengar.
ANNONS
 
***


Zlatans presskonferens var en avslagen historia, även om det var tydligt på Expressens fråga om projektet Milan att det finns en grund till ett missnöje. Anfallaren var öppen om att klubben inte har de pengar som behövs och därför får man hoppas på att göra en Chelsea och leva på att man spelar ihop länge.
Är inte övertygad om att han är kvar i Milano när serie A drar i gång i höst igen.


***

Tror inte på Olof Mellberg som säger sig ha få anbud.

***

För väl att Anders Svensson inte blev ytterligare en spelare som är osäker inför EM. Eller är det ännu en i raden av för optimistiska prognoser?
Under slutet av våren har man bara hört lugnande rapporter om Andreas Isaksson och än har han inte ens börjat träna på riktigt.

***

Gutavallen är en idyllisk arena som vittnar om andra tider. Gillar det.

***

Dagens EM-startelva: Hansson – Granqvist, Mellberg, Olsson, Olsson – Källström, Elm – Larsson, Ibrahimovic, Wilhelmsson – Rosenberg.

***

Humor att Zlatan bjöd tillbaka till Gotland när han artigt sa att han kanske kunde utveckla fotbollen på ön när han lagt av.

ANNONS

***

Antalet utländska journalister som bevakar landslaget har ökat med 50 procent över natten. En norsk reporter anslöt till finnen och tysken.

***

Är inte heller övertygad om att Zlatan är med i VM-kvalet heller. Oavsett att han säger att det passar perfekt med kontraktet med Milan som sträcker sig till sommaren 2014.

Publicerad 2012-05-25 kl 16:49
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto