POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
OLOF LUNDH

Lundh: Vilka hål döljer sig i SvFF:s bokslut?

Om en månad blir Karl-Erik Nilsson omvald som SvFF-bas.
Ingen skräll.
Lär bli värre när SvFF ska visa bokslutet.

När alla Sveriges idrottsintresserade i helgen har blickarna på Sotji och vinter-OS har SvFF-styrelsen lämnat landet och tagit sikte på Turkiet och Istanbul. Väl där ska man brottas med en rad av svensk fotbolls framtidsfrågor, och det är inte svårt att förstå om det är en del ångest.

Karl-Erik Nilsson vet att han som väntat sitter kvar som förbundsbas och dessutom får han den sittande styrelsen med sig. Det gänget har många frågor att ta sig an för att svensk fotboll inte bara ska hålla sig levande, utan även växa till sig och alla kan se problemen.

Ovanpå PR-haverierna som avlöst varandra finns Friends Arena som hänger likt en kvarnsten runt halsen på svensk fotboll. Även om de styrande tappert håller masken så behöver man inte vara ekonom för att inse det tuffa att få det bygget att snurra, och den gamle polaren från S-rörelsen, Folksam, var vänligt nog att lyfta bort en tredjedel av ägandet.

Värre är det med driftsbolaget som sköter Friends Arena och där är SvFF storägare och den delen ville inte Folksam ta i ens med tång. För det är ett sänke och det spelar ingen roll hur skickliga de anställda är där, det handlar bara om en tidsfråga innan det stupar. Om ni inte tror mig, kolla Friends evenemangslista.

Lägg till att ett utblivet deltagande i VM i Brasilien med alla dess injektioner på olika plan i svensk fotboll innebär att oron för den ekonomiska framtiden inte minskar. Zlatan Ibrahimovic kan inte spela för evigt och det är viktigt att landskamperna generar intäkter och lagkaptenen är en avgörande faktor där.

Tidigare i höstas var generalsekreteraren Mikael Santoft så orolig för förbundets budget inför 2014 att han aviserade tuffa besparingar inför en del personal, även om det skulle klaras utan att man sparkade folk. ”Vi har stramat åt med osthyveln men inte skurit några tårtbitar”, säger han i dag.

Att det var allvar i SvFF:s kansli ett Rasmus Elm-inkast från Friends Arena insåg nog alla sportjournalister som läste SKS-Magasinets ledare (tidning för alla sportjournalister) och där det stod klart att SvFF dragit in den årliga annonsen för 5000 kronor för att man ser över A L L A kostnader. 

”Det hade kunnat vara betydligt värre. Vi försöker jobba återhållsamt och försöker göra allt billigare och bemannar inte så hårt”, säger Santoft som är hoppfull inför att klara ett nollresultat 2014 om bara publiken kommer till landslagets matcher och ser till att öka på intäkterna.

Den 22 mars samlas de som bestämmer i svensk fotboll i centrala Stockholm för att rösta enligt de förslag som valberedningen tröskat fram och som gick ut till de röstberättigade i veckan. Då får de också klubba igenom förbundets årsberättelse som de fått hemskickade tre veckor tidigare och en bit bakom glattiga segerbilder kan man hitta en del siffror.

Undrar om någon vågar fråga kritiskt om förbundets ekonomi? Årsmötet är sällan en plats för hårda ord eller någon vidare debatt. Istället är det som en kärnfamiljs julfirande utan gästspel av Lars Norén, för det är inte uppskattat om någon stör de välkrattade linjerna.

Men det finns att fråga om för medlemmarna. Enligt vad jag förstått så har exempelvis förbundet tagit upp de miljoner man skickat in som ägartillskott i det svarta hålet som heter Friends driftsbolag som en fordran. Vilket innebär att det ska skrivas av och det slår mot det egna kapitalet.

När jag ringer Karl-Erik Nilsson för att höra om ägartillskottet och avskrivningar och eget kapital säger han att förbundet just nu lägger sista handen vid siffrorna och jag får ge mig till tåls till dess. Då kommer SvFF ge den hela bilden och förklara läget, och Nilsson tillägger att han inte alls är orolig.

Det är naturligtvis Karl-Erik Nilssons uppdrag att säga att han inte orolig men inom svensk fotboll finns många krafter som är betydligt mer fundersamma. På ett välbesökt SEF-möte grillades förbundets arena-ansvarige Sune Hellströmer hårt och flera ledare jag talar med efteråt undrar om SvFF:s dimridåer.

I Istanbul ska SvFF-styrelsen se till att ta fram kandidater till Mikael Santoft som väljer att kliva av. Spekulationerna om att han fått sparken ställer jag mig frågande till sett till att generalsekreteraren kliver av utan ett öre i avgångsvederlag, och hade han fått sparken eller blivit uppsagd hade han haft rätt till två årslöner.

Sedan är det ingen hemlighet att Santoft var handplockad av Lars-Åke Lagrell och när Karl-Erik Nilsson tog över ordförandeklubban var generalsekreteraren med automatik en kung utan rike, för det har inte alls funnits samma stöd. Så att den i perioder hårt kritiserade Santoft väljer att retirera är inte så underligt.

Valet av en ersättare till Santoft det absolut viktigaste beslut som Karl-Erik Nilsson kommer att ta som ledare för svensk fotboll. Det är dags att modernisera fotbollen och det måste börja med förbundet och då gäller det att hitta en professionell person som klarar att balansera bredd, elit, kommers och folkrörelse.

Lägg till att personen måste vara tydligare, rakare, öppnare och betydligt mer publik än Karl-Erik Nilsson som möjligen gör sitt bästa men allt som oftast låter som en parodi på en politiker som är mästare på att säga många ord utan att egentligen säga något. Svensk fotboll behöver ett proffs som kan lyfta förbundet och hjälpa fotbollen.

Vem är proffset? Ja, det är naturligtvis inte lätt men det gäller att anlita en headhunter och fotbollens olika nätverk för att vaska fram några yrkesverksamma ledare som brinner för fotboll, förändring och är vana vid att bryta gamla strukturer och inte är rädda för att det mest sitter äldre män och inte vill ha några förändringar.  

Sedan handlar det om att tröska fram den absolut bästa kandidaten bland dem. Om ni ska ha ett namn som hade varit lämpligt så hade jag sagt Stefan Alvén som jag har stort förtroende för och som kan flera delar av den viktiga verksamheten.

Publicerad 2014-02-14 kl 06:15
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto