POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
OLOF LUNDH
10å

Lundh: Vill se en ”danskdödare” i kväll

När jag var liten var en danskdödare något stort, mytiskt och mäktigt.
Som hade gjort något viktigt.
Dräbt dansken på Parken – och jag vill ha se en sådan i kväll.

Tror knappt det är sant när jag pröjsar för en skummande cappucino på flotta Café Zeze i Köpenhamn. Över 50 svenska kronor, men då får jag också lyssna på sval jazz och se den danska överklassen på nära håll…ingen finanskris där inte, eller åtminstone syns det inte på deras kläder och alla grymma butiker runt om.

Mer än en svensk femitlapp. Det är ju vad jag brukade få med mig på skolresan till Köpenhamn och Tivoli och ändå kunde jag leva som en kung. Pölse. Citronvand. Kransekage. Då var den danska kronan Skandinaviens zloty, i dag är det annorlunda och det är svårt att greppa att Sverige tappat så.

På 1970-talet var också matcherna med Danmark något extra. Bara en vänskapsmatch länderna emellan var laddad och man möttes år efter år och om man som svensk sänkte det röd-vita landslaget så fick man epitetet ”Danskdödare”
Något lite mytiskt och mäktigt och det var verkligen hedrande att ha gjort det.

Dessutom var ju VM-kvalen något helt annat då, innan muren fallit och länder i Asien, Afrika och på andra delar i världen börjat kräva sin rätt att delta i VM. Ta bara när Sverige gick till VM 1978 – då kvalade Sverige mot Schweiz och Norge, och till VM -74 var det Ungern, Österrike och Malta.
Till VM i Sydafrika slåss över 200 landslag om få vara med.

Att vänskapsmatcher tappat i värde är inget nytt, och någon gång på 1980-talet skrotade man matcherna mot Danmark. Men det är förbannat roligt att Sverige de senaste fem åren stött på varandra i tuffa tävlingsmatcher, från ”due-due” i Porto 2004 till ”Braget i Parken” 2007 som var en match som var osannolikare än osannolik – där 3-0 blev 3-3 och sedan 3-0 efter boxning, rött kort, straff som aldrig slogs och en fylledansk på planen.

Är orolig för danskarnas mentala styrka, där det röd-vita gänget gått från att vara det sämsta landslaget i historien (efter 0-0 brta mot Ungern) och nu har ett gäng dobbar i Sydafrika – och där en seger mot Sverige innebär att Bendtner o Co kan avboka semesterplanerna nästa sommar och sikta in sig på VM.

Bara sättet som de stod emot när Portugal rullade upp danskarna på Parken och faktiskt klarade en poäng var otroligt. Givet att bara en poäng borta mot Albanien var ett bakslag är det ett landslag som svämmar över av självförtroende.
Tycker också att de varit kallare än vanligt i psykandet som pågått över sundet.

Sverige måste vinna och för Lars Lagerbäcks mannar är det en ovanlig situation att befinna sig i. Ofta har hans landslag suttit i det danska läget, att det handlar om att hålla de jagande bakom sig och på något sätt bromsa sig in i mål.
Därför måste Sverige kliva fram på Parken i kväll och det man vill se är ju insats som den i Budapest för en månad sedan där spelarna jagade livet ur sig och sina motståndare och aldrig gav upp – oavsett tiden på klockan.

För det är en rysare att bara kryssa med tanke på att det då troligen blir en kamp mot Portugal om att få bäst målskillnad.
Ronaldo och hans polare har Malta hemma och lär kunna trumma på och öka på sin skörd betydligt lättare än Sverige skulle kunna göra mot Albanien hemma. Så det är seger som gäller och Lagerbäck måste ”dra tussarna” som hans gamle radarpartner Tommy Söderberg uttryckt det.

Visst kan det snackas om taktik och spelsystem men för två landslag och två tränare som ändå känner varandra så bra finns få överraskningar. Det handlar om form och individer, och där är Sverige starkare om man jämför över hela linjen. I Zlatan Ibrahimovic och Kim Källström förfogar Lagerbäck över två formtoppade spelare som alltid söker ett avgörande – och det ä dem det handlar om i kväll.

Frågan är bara vem av dem som vill bli 2009 års danskdödare? Jag lägger mina pengar på Kim Källström.
Att se honom tokrusa mot mål på sista träningen på Parken och slita mössan – som han tvingats ha för en liten förkylning - för att kunna avsluta på bästa sätt och sedan langa in volley på volley. Ja, det gjorde mig lugnare.

*****

Vad jag hört så har landslaget i det närmaste förbjudit kroppskontakt på de stängda träningarna i Stockholm. De två träningar vi fått se har varit tama. Rädslan för skador har varit överhängande och det har reagerats häftigt om någon gått in hårt på passen.

Dessutom framstår det som att Lars Lagerbäck släpper en väntad startelva till spelarna kring lunch i morgon:
Isaksson – Nilsson, Mellberg, Majstorovic, Safari – R Elm, Svensson, Källström, Holmén – Larsson, Ibrahimovic.

*****

Gött att Wayne Rooney håller på Sverige och Danmark.

*****

Gillar att Lars Lagerbäck plockar in Johan Elmander som ”Danskskrämma”. Han må gå trögt i Bolton men danskarna har respekt för honom.
Gissar att han värmer hela matchen utan att vara aktuell för inhopp. Som en knäskadad Zlatan Ibrahimovic gjorde i juni 2007.

*****

Oavgjort på Parken och portugisisk seger mot Ungern ger en förbannad rysare nästa onsdag. Då har Portugal Malta hemma och Sverige har Albanien och det handlar om målskillnad. Kan knappast gå.
Heja Ungern i morgon kväll.

*****

Australien, Japan, Nordkorea, Spanien, Sydkorea, Holland, England, Paraguay, Ghana, Brasilien och värdlandet Sydafrika är klara för VM nästa sommar.
Tidigast på onsdag kan Sverige vara klart-

*****

Henrik Larsson, 38, visade på sista träningen att hans spelsinne är intakt – genomskäraren till Behrang Safari var högklassig – men att avsluten inte är vad de borde vara.

*****

Morten Olsen tv-talade till nationen inför VM-kvalet och kallade Parken för landslagets borg.
Ja, det är inte bara medierna som far i väg.

*****

Säkerheten är bristfällig på Parken, enligt danska TV2:s grävande sportprogram som visade att man inte kollade vakter som plockades in att hålla koll på publiken. Kan inte säga att jag är förvånad.
Efter skandalen 2007 gick jag hela vägen till omklädningsrummen utan att bli stoppad – fattade att jag var fel när jag mötte de svenska spelarna.

*****

Många garv på sista presskonferensen efter att DN frågat Marcus Allbäck om ett tips på matchen och fått 4-0 till Sverige som svar.
Lars Lagerbäck sa att han alltid upplevt Allbäck som klok, men inte längre kunde ta ansvar för anfallaren, han är ju inte i landslaget längre.

Publicerad 2009-10-10 kl 12:50
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå