Lundh: Visst är det ett svenskt trendbrott?

HELSINGBORG. AIK snodde åt sig en poäng i Holland.

HIF föll i sista stund.

Men visst är det ett svenskt trendbrott ute i Europa?

Okej, det är ännu bara en poäng för AIK och en poäng för Helsingborg i Europa League. Lika många som Malmö FF klarade hem förra hösten. Ändå är känslan att det är ett allsvenskt trendbrott ute i Europa.

Det är knappast någon skön känsla för Helsingborgs spelare efter dryga 90 minuter mot Hannover. Där en rejäl uppryckning sista halvtimmen ledde till en kvittering, men där den glädjen dog väldigt snabbt.

En dålig rensning av Peter Larsson och en överambitiös Pär Hansson gav fritt blås till Didier Ya Konan och han var hänsynslös. Sju sekunder före slutsignalen så satte Bundesliga-laget Hannover 2-1.

Egentligen borde Hannover dödat matchen långt tidigare och med sina kvicka och precisa spelvändningar så skapade man lägen nog för att leda med 3-0 i paus, med det stod bara 1-0 efter Dioufs nickmål efter en hörna.

Typiskt nog föll HIF på vanligt grepp där och Gashi klarade inte av att markera anfallaren som relativt ostört fick nicka in 1-0 på den närmaste stolpen som var lämnad åt sitt eget öde, och det verkade vara mer på gång.

Helsingborg hade inför matchen talat om att stoppa Hannovers kontringar och istället kontra på egen hand. De första 45 minuterna var det inte ens nära att lyckas och det kryllade av enkla bolltapp från HIF:s sida.

Nikola Djurdic var närmast mål på en nick och dessutom hade May Mahlangu ett skott mot ett obevakat mål, men bollen gled över målet. Först efter David Accams entré efter paus började HIF hota och bättre blev det när Alvaro Santos kom in på planen.

Den gamle brassen bidrog till Helsingborgs offensiv och det var också han som tryckte in 1-1 på tilläggstid när Pär Hansson till och med flyttat upp i jakten på kvittering. Målvakten var på väg hem när han var delaktig i uppbyggnaden av målet.

Och för enda gången överröstade HIF-publiken de tillresta Hannover-fansen som dominerat Olympia från en timme före avspark och hela vägen. Dessutom fick de jubla sist i och med att Ya Konan dunkade in segermålet.

HIF:s chanser att gå vidare är minimala för att inte säga att de är borta, men laget har varit nära poäng både mot Hannover och Levante och dessutom borde man kanske slagit Twente. Visst är allsvenskan närmare?

Sedan har vi Kwame Karikari. Ständigt denna Karikari. Vilken man. Vilken löpare. En rätt oslipad spelare på många sätt men som bessiter en enorm styrka att ta sig fram i avgörande lägen, och ibland räcker det med en enkel touch.

AIK:s anfallare såg till att hjälpa klubben vidare mot CSKA Moskva för ett par månader sedan och nu rann han igenom PSV-försvaret efter en dryg timme och satte 1-0 bakom Przemysław Tytoń i målet och det var skrälläge.

Efter två raka förluster var det nog få som trodde på AIK inför resan till Eindhoven. Det allsvenska topplaget har två strider under hösten och sett till det sena fallet mot Dnipro senast så hade det inte förvånat om man fokuserat på allsvenskan.

Fast redan efter fem minuter var "Nisse" Johansson nära att ge AIK ledningen efter en hörna där han ryckte ifrån sin bevakning på bortre stolpen, men tyvärr var just den stolpen i vägen. Och sett över hela matchen så gjorde AIK en oerhört stark match.

Givetvis pressade PSV på i jakten på en kvittering och det var snöpligt när ett hopslag ledde till ett läge för Lens och även där var "Nisse" Johansson nära att få undan bollen, men avslutet betydde 1-1.

AIK var otroligt nog närmast ett segermål på slutet men det slutade med en överraskande poäng och sett till att PSV kommer till Råsunda om två veckor så lever plötsligt hoppet om att gå vidare och det är rätt häftigt.

För efter några tunna år i Europa så bröt Malmö FF genom barriären och nådde Europa Leagues gruppspel, även om det bara blev en poäng. Hösten 2012 så har allsvenskan två lag och de är med på ett helt annat sätt, och det är en ljusning för svenska klubbar.

Publicerad 2012-10-26 kl 00:45