Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
OLOF LUNDH

Lundh: Zlatan är min givna ”tia” mot Holland

AMSTERDAM. Våga anfalla. Ha ett eget spel. Vila med bollen.
Låter fint.
På tisdag kliver orden ut i verkligheten – om de ska stå upp bör Zlatan vara tia.

Solen gassar över en rökig röra av cyklar, barn, spårvagnar, kvinnor, män, bilar i en radda vindlande gator och gränder i Amsterdam. Trots att jag är gammal Lundabo med stor erfarenhet av cyklar kan inte ens jag sätta fötterna rätt hela tiden. Känslan är att man riskerar att bli överkörd likt Hatem Ben Arfa.
En rörig rörlighet för mig, men för holländarna verkar det finnas ett system i det hela, kanske är det så det känns att möta Holland i fotboll också?

Det var en imponerande och klinisk holländsk insats i Chisinau, som gav tre poäng, och nu väntar det gänget för Sverige på Amsterdam Arena på tisdag. Bara att inse att det blir en prövning för det ”nya landslaget”.
Ger inte så mycket för den vanliga holländska arrogansen om att man lätt städar av svenskarna om man spelar som mot Moldavien. Så säger de alltid. Sitter i ryggmärgen. Räcker att kolla in EM-kvalet mot Finland för att inse att de orangea spelarna visst går att störa.

Självklart vore det en skräll om Holland tappar poäng mot Erik Hamréns landslag. Man kan stirra sig hög på den imponerande statistiken som det holländska landslaget radat upp – inte en kvalförlust på hemmaplan på tio år, gick rent i VM-kvalet senast, vräker in mål och släpper in få – men jag är övertygad om att de innerst inne känner en rädsla och en respekt för ett landslag med Zlatan Ibrahimovic.
De vet vad han kan göra och så himla säkra som de är utåt är de inte inåt.

Dessutom är det ett svenskt landslag som fått en ny injektion under Hamrén och som har ambitionen att inte bara snacka om att våga spela offensivt, utan att även försöka göra det även mot VM-tvåan. Och få motståndarna att känna att även Sverige är farligt och hotfullt när man går till attack.
Jag gillar att höra det, även om jag inte är säker på att det är det bästa försvaret mot just ett så bollskickligt och kreativt motstånd. För tappade bollar är rätt givna lägen för Huntelaar, Sneijder och de andra.

Ska det inte riskera att bara bli tomma ord så är jag osäker om Ola Toivonen är rätt man på rätt plats när han är nummer tio. Där hade jag velat se Zlatan Ibrahimovic som kan ta emot bollen, hålla i den och både söka avslut och framspelningar.
Vi behöver mer av en Huntelaar-typ som anfallare utan att för den skull tappa Zlatan. Det är synd att Marcus Berg inte är i form, kanske kan Johan Elmander gå i djupet där?

De två defensiva mittfältarna kommer att vara tvungna att slita och kriga och tänka bakåt stora delar av tiden för att inte släppa till den yta som det holländska laget hela tiden söker när man går till anfall.
Wernbloom och Svensson får en svettig kväll i Amsterdam när de ska ha koll på Sneijder, van der Vaart och de andra som vill komma rättvända utanför straffområdet. Därför hamnar en stor del av ansvaret för en svensk och trovärdig offensiv hos Zlatan.

I den fria roll Zlatan har i landslaget så är känslan efter de första två EM-kvalen att Ola Toivonen hade oerhört svårt att sätta någon prägel på matchen. Istället försvann PSV-spelaren ur matcherna och skapade för lite.
Tror inte heller han har den respekten i Holland än, och med Zlatan så hade man fått en mer fullfjädrad playmaker i en match där enda chansen att svenskarna ska få vila med bollen och samtidigt vara hotfulla är om Milan-stjärnan har den.

Finland visade vägen mot Holland, för även om det blev förlust blåvit förlust så skapade man tillräckligt och sett till att Nigel de Jong är borta och troligen ersatt av Rafael van der Vaart så är det en potentare offensiv som Holland skickar fram – men det öppnar också för att Sverige kan straffa dem bakåt.
På tisdag ska vi få se vad svenskarna tränat in med hjälp av Finlands insatser i Rotterdam, lovade spionen Göran Göransson. Kan knappt bärga mig.

Värre är att jag är osäker om det svenska försvarets kvalitet. Vi har saknaden av Olof Mellberg att brottas med från start. Även om Andreas Granqvist gjort det bra i Groningen så saknar han snabbhet och trots allt är det ingen klubb som snappat upp honom, för Groningen är en bit ner i näringskedjan. Daniel Majstorovic har inte alls varit så tongivande som den tiden i blågult då han slog ut Petter Hansson ur startelvan och Safari och Lustig...nej, det blir en prövning. Försvaret oroar mer i dagsläget och det är inte skönt.

***

Inga cykelhjälmar, fritt blås med hasch, svampar och prostituerade. Holländarna gillar det här med frihet.
Kan inte bestämma mig på vilken sida jag står.

***

Min startelva: Isaksson – Lustig, Majstorovic, Hansson, Safari – Svensson, Wernbloom – Larsson, Ibrahimovic, Källström - Elmander/Berg

***

Hamréns startelva: Isaksson – Lustig, Majstorovic, Granqvist, Safari – Svensson, Wernbloom – Larsson, Toivonen, Elmander - Ibrahimovic

***

Vad jag hade velat se Rafael van der Vaart komma ut i mixed zone efter ett poängtapp mot Sverige.

***
Apropå fotbollssnobbarna, Egil Drillo Olsen är tillbaka. My man.

***

Saknar Bajrami.

Publicerad 2010-10-09 kl 17:39
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons