Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
OLOF LUNDH

Lundh: Zlatans idéer hade varit roligare än sågningen

Svenska klubbar är för dåliga på att utveckla talanger.
Därför står det stilla.
Zlatan Ibahimovic enda råd var: Flytta!

I februari i år gav Zlatan Ibrahimovic svensk fotboll en omgång. Han sade att den inte utvecklats på tio år, och på en presskonferens inför mötet med Moldavien fick han chansen att gå vidare i den frågan. Och det handlade inte om Lars Lagerbäcks jobb under tio år, utan om svenska klubbar som är för dåliga på att utveckla talanger.

Egentligen gav Zlatan inget recept på hur de ska jobba med talanger, och han uttryckte ingen önskan eller vilja om att jobba med att utveckla svenska talanger en gång i framtiden. Apropå det jobb Jonas Thern gör så hette det bara: ”Lycka till.”
Oerhört synd, sett till att han verkligen kunde bidra med kunskaper, erfarenheter och idéer.

För ganska precis tio år sedan gjorde Zlatan Ibrahimovic debut i Tipshallen i Växjö under Tommy Söderbergs och Lasse Lagerbäcks ledning. Två månader senare skrev han på för Ajax och på sommaren 2001 flyttade han.
Om vi bortser från det första tunga året i Holland så har han lyckats ta kliv som ingen annan svensk fotbollsspelare gjort, och knappt ens varit nära.

Bara det att Zlatan vunnit ligan vartenda år sedan han lyft sin första pokal i Ajax 2002 och än leder hans Milan serie A. Vad är det som varit nycklarna för hans utveckling? Vlka egenskaper krävs? Vilka avgörande insatser har gjorts av Zlatan och de som tränade honom.
För även om han inte har koll på fotbollen i Sverige i dag, så är det klart att han har åsikter, tankar och idéer sett till sina erfarenheter.

De hade jag hellre hört än att slå in den öppna dörren om att svensk fotboll stått stilla i tio år. För övrigt är det inte sant sett till att U21-landslaget som gick till semifinal i EM 2009 var baserat nästan bara på spelare fostrade i svenska klubbar.
Sedan är det inte så givande att fördjupa sig i något alla lätt kan haka på, och där enda rådet till Alexander Gerndt är: flytta!.

Dessutom är det så att allsvenskan i dag är som Malmö FF var när klubben rasade ner i seriesystemet. I dag när man saknar pengar så är alla villiga att satsa på talanger, precis som MFF gjorde när man trillade ur eller som IFK Göteborg efter att man varit i en ekonomisk kris, och som vi ser Elfsborg göra.
Sedan är inte utländska klubbar mycket bättre på att utveckla talanger hur många Goran Slavkovskis finns det inte på varje Sebastian Larsson?

Okej, inte behöver Zlatan sitta och berätta för oss i presspacket om sina idéer och tankar på hur man ska reformera svensk fotboll. Fast jag hoppas Lars Lagerbäck, Erik Hamrén och andra passar på att tanka honom på sina synpunkter.
För den resa han gjort är unik och kan man få hjälp av den är jag rätt säker på att det kommer fler Zlatans i framtiden.

Sedan hoppas jag att framtiden får Zlatan att tänka om och faktiskt gå in i svensk fotboll på något sätt och jobba med talanger och se till att den blir bättre. Det om något är betydligt fräckare än att racka ner på den.
Trots allt var det svenska klubbar som hjälpte honom att bygga basen som såg till att han kunde sticka i väg och execellera på världens scener.

***

”Toppform!” Zlatan redde ut huruvida han var sliten, trött eller utbränd.

***

Avstängningen och det röda kortet, då? Dem fick inte Zlatan tala om. Däremot kunde han säga att Milan är Italiens bästa lag, att ligastriden kommer att pågå ända in i slutet och att de fick skylla sig själva om sett till att man tappa ledningen.

***

Bladet drog Zlatans spark på Chippen över tre sidor i lördagens tidning, men ingen av tidningens alla reportrar på plats frågade Milan-stjärnan om den.

***

Förstår verkligen att Zlatan Ibrahimovic inte har full koll på allt han uträttat i sin makalösa karriär, men påståendet att han inte spelat i allsvenskan är inte sant. Han debuterade mot Halmstad borta redan hösten 1999 (då dåvarande polaren Tony Flygare brände en straff) och gjorde ett allsvenskt mål mot Frölunda hösten -99.

Zlatan spelade hela våren 2001 i MFF efter att Ajax köpt honom i mars, och han flyttade först i juni. Faktum är att Roland Andersson plockade upp honom i MFF:s A-trupp under tiden att klubben låg i allsvenskan 1999 och när Andersson slutade i samband med att MFF åkte ur så fortsatte Zlatan sin karriär.

***

Få presskonferenser med Zlatan utan att han bjuder på en del skämt. Mest överraskande var att han ska sitta och röka någonstans som 35-åring och inte spela fotboll längre. Att gå på femtio procent av kapaciteten någonstans är inte för honom.

Det var en del om mini-Zlatans som gav garv. Sedan hade han skön självironi när han tippade att Barcelona skulle vinna Champions League sett till att det brukar vara hans ”tur”… Alltså att han hade missflytet att Inter vann Champions League säsongen efter att han lämnade klubben.

Publicerad 2011-03-27 kl 15:46
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons