Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Lundhs fredag: VM i Brasilien blir mycket mer än fotboll

Över 80 miljarder kronor har Brasilien satsat.

Vilket genererat missnöje.

Förbered er på ett VM som kommer att handla om mer än "joga bonito".

Gamla VM-hjältar som Cafu, Geoff Hurst, Zinedine Zidane och Fabio Cannavaro är influgna. De ska dra bollarna ur olika skålar. Scenen är en extremt lyxig badort i Bahia i nordöstra Brasilien och hela världen kommer att följa dagens VM-lottning, och bilden av arrangörslandet blir den rätta. Palmer, värme, vänlighet, samba och fest.

ANNONS

Det är långt till tårgasen, kravallerna och de våldsamma protesterna som plågade sommarens för-VM och som inte bara skakade om Brasilien i grunden utan även resten av fotbolls-världen. Va, vill inte folket i Brasilien ha VM i fotboll? Vad är fel? Hur ska det gå under det riktiga VM i sommar?

För sex år sedan var annars glädjen i landet enorm när Fifa-bossen Sepp Blatter tillkännagav att Brasilien skulle få anordna VM 2014, vilket är första gången sedan 1950. Då förlorade brassarna en avgörande match mot Uruguay och tappade därmed VM-guldet. Ett trauma som länge hängde över de som var med på Maracanã-stadion.

I Fifa-högkvarteret i Zürich den där höstdagen 2007 fanns inte bara Blatter utan även den hyllade brasilianske presidenten Luiz Inácio "Lula" da Silva, dåvarande förbundskaptenen Dunga, den nu så kritiske Romario, den brasilianske litteräre giganten Paulo Coelho samt ordföranden för fotbollsförbundet Ricardo Teixeira.

ANNONS

Alla var överlyckliga över den presentation som Brasilien gjort på 30 minuter och där budgeten på sju miljarder kronor skulle räcka till att få nio, tio arenor i toppslag. Fifa:s inspektörer hade tidigare gjort klart i sin rapport att "Brasilien är mer än kapabelt att anordna ett exceptionellt VM", även om man såg en del brister.

I dag vet vi att verkligheten är någon helt annan. Förbundskaptensposten har bytts ett par gånger, Teixeira har flytt landet efter att mutaffärerna hann i kapp honom, "Lula" har gått i pension och ersatts av sin tidigare stabschef Dilma Rouseff och Romario driver nu kampen mot VM och alla skandaler i dess kölvatten.

Häromveckan dog flera arbetare när en byggkran rasade vid bygget av en VM-arena i São Paulo. Dagligen kommer rapporter om att det väntas kaos på olika ställen: flygen, marktransporter, arenor, hotell och så vidare. Fifa har varit i ständig fejd med arrangörerna som inte kommer att bli klara med alla arenorna i tid.

ANNONS

Prislappen för VM har tiodubblats och nått runt 80 miljarder kronor och är därmed dyrare än både VM i Sydafrika och VM i Tyskland ihop. Dessutom har väl ingen glömt finanskrisen som slog till ett år efter att brassarna fått VM, och det har naturligtvis fått följder även för en av världens största och snabbast växande ekonomier.

Det är ingen hemlighet att korruption är ett stort problem i Brasilien och naturligtvis är det mängder av människor som skott sig på miljardfesten. Räkningen går till folket men de som festar är byggherrar och andra som varit delaktiga i dansen kring guldkalven som är förklädd till en fotbollsfest, men nu nöjer sig inte brassarna med bröd och cirkus.

Alla som tror att VM i fotboll 2014 kommer att handla enbart om "joga bonito" – det vackra spelet - kan glömma det direkt. För-VM i somras blev en försmak av vad som väntar, det kommer att vara politiskt laddat för alla i Brasilien är inte nöjda med att ha en tuff vardag utan pålitlig sjukvård, skola och annat när de ser vad politikerna skickat i väg på VM.

ANNONS

Så om det mot förmodan skulle finnas någon som verkligen tror att idrott och politik inte hänger ihop, och då talar jag inte om förbund, företag och andra företrädare som försöker sprida det falska budskapet, så blir sommarens VM ett rejält uppvaknade. Det kommer att vara tydligt att de går armkrok ihop.

Att sedan Fifa är en av vår tid pirater var jag inne på häromveckan och det är bara att åka runt i gamla arrangörsländer för att se följderna av att arrangera stora mästerskap. När Fifa dragit vidare med vinsten från VM och tagit sikte på nästa mästerskap så sitter folket där med en räkning de aldrig förstått var så stor.

Under för-VM var det massdemonstrationer och kravaller och då blev arrangörerna, polisen och militärpolisen överraskade. Så blir det inte i sommar, för både "the Blac Bloc", anarkister, rustar för demonstrationer med start vid VM:s öppningsmatch 12 juni och den brasilianska polisen får utländsk hjälp för att drillas inför de väntade oroligheterna.

ANNONS

Inte sedan VM i Argentina 1978 har ett VM varit så politiskt laddat. Då ville inte Roland Andersson och några till åka till juntans land och kombinationen av tidsandan och mer pålästa spelare lyfte upp politiken på dagordningen. Även om VM internt blev en propagandaseger för regimen så hamnade viktiga frågor i dagsljuset.

Återstår att se hur spelare och ledare hanterar sommarens VM? Kan bara önska att flera av dem gör som Timbuktu, Anna Odell och Göran Lambertz. Det vill säga vågar ta obekväma vägar och predika sin sanning om en i många stycken galen värld. Vill inte se spelare som bara koncentrerar sig på en löpväg i taget, det nya skokontraktet eller att ragga på Copacabana.

Sett till att herrarnas VM hamnat i Ryssland och Qatar så har Fifa själva bjudit in till en politisk laddning och det var säkert inte tanken bland de 25 gubbarna som tog besluten om att ge två diktaturer fotbollsfesten. För även om det, enligt Fifa:s generalsekreterare Jérôme Valcke, är lättare att anordna VM i diktaturer så är inte följderna så lätta att förutspå.

ANNONS
Publicerad 2013-12-06 kl 06:31

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto