Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

OS 2016

Gemenskapen ska lyfta Sverige i OS

Foto: TT

Sveriges fotbollsdamer öppnar OS i och med matchen mot Sydafrika på onsdag. Nu tar de steget in i OS-byn för de sista förberedelserna - för att kunna ta revansch på sig själva.
- När vi flyttar in gäller det att känna OS-pulsen, säger förbundskaptenen Pia Sundhage.

Fram till nu har laget skött sig självt. Fotbollslandslaget valde att först lägga tio mil mellan sig och det som väntar i Rio de Janeiro, men när bussen väl anländer till OS-byn i Barra i Rio, med 31 stora hus snart fulla med idrottare från hela världen, så kryper den där speciella OS-känslan oundvikligen på.

- Det började kännas direkt när vi flög hit att nu börjar det närma sig, och steget in i OS-byn ökar ju känslan ytterligare. Att nu är det bara några dagar kvar tills det är första matchen, säger Montpellier-försvararen Linda Sembrant, som också fanns med i den svenska truppen i London 2012.

- Men det var perfekt att vi fick ett par dagar på plats innan. Det har varit jättebra. Vi tog en timme av jetlaggen när vi var i Lissabon och nu har vi kommit in i allt väldigt bra.

"Speciell känsla"

Även Pia Sundhage vet hur det känns att bli en del av den olympiska familjen. Hon har varit delaktig i samtliga OS-turneringar där damfotbollen varit med. Som spelare vid det första 1996, sedan som spion för både USA och Sverige och de senaste två spelen som guld-fixande förbundskapten för USA.

- Själv har jag ju en speciell känsla eftersom jag har fått möjlighet att stå i två OS-finaler. Nu är det ett annat gäng, men jag kan se lite likheter, säger hon.

Hon menar att känslan av att vara omgiven av alla dessa idrottare kan inspirera och lyfta laget, men det gäller också att se upp så att de inte tappar fokus.

- Nu har vi pushat spelarna så långt som vi kan, så nu är det bara lite finslipning kvar på fotbollsplanen. Vi ska pumpa i dem massa självförtroende, visa videobilder på vad som har varit bra och vad som kan bli ännu bättre. Sedan gäller det att hålla dem vid liv och må bra och skratta. Och förbereda oss just för den här matchen mot Sydafrika.

Kvartsfinal första målet

Premiärmotståndet Sydafrika beskriver Sundhage som ett lite mindre fysiskt Nigeria, som många minns som laget som gav Sverige kramp och en usel start på VM i Kanada förra året. Men det var då och nu är nu, och Sverige går in i OS med en helt annan känsla och ett helt annat skadeläge.

- Det finns en revanschlusta när man tittar på sättet som Sverige spelar fotboll i dag, jämfört med förra året som var dåligt. Att prata os i positiva banor och känna att första matchen är jätteviktigt.

De två främsta i fyrlagsgruppen går vidare till kvartsfinal. Tar sig Sverige väl dit, menar Pia Sundhage att vägen mot medaljerna ligger öppen — även om Sverige fått lämna i just kvartsfinal de senaste två olympiska spelen.

- Det är den här dallrande matchen. Alla kan komma dit, och kommer man dit kan vad som helst hända. Då handlar det om att få ner axlarna och få fram lust och glädje, säger Sundhage.

Publicerad 2016-07-30 kl 20:04

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER