Skrällen: Sverige slog ut USA - vidare till semifinal

Sverige (dam)

Sverige är vidare i OS efter att ha slagit ut USA på straffar.
Lisa Dahlkvist avgjorde i den femte omgången.
Nu väntar semifinal.

Sverige är i semifinal i OS. Detta efter att ha slagit ut de regerande OS-mästarinnorna USA på straffar.
I förlängningen gjorde Sverige ett regelrätt mål men Lotta Schelin blev avblåst för offside.

Matchen gick till straffar där Lisa Dahlkvist avgjorde i den femte omgången.

Sverige fick annars en tung start när Fridolina Rolfö tvingades kliva av efter en kvart. Yttern sparkade ihop med en amerikanska. Stina Blackstenius fick ersätta.

Matchen saknade några riktigt heta målchanser under den första halvleken, där Sverige kunde stundtals stack upp.

- Vi har legat rätt och bra. Det har inte varit så farligt, säger Viasats expert Pontus Kåmark.

USA skapade flera fina frisparksmöjligheter i upptakten av den andra halvleken men saknade skärpan för att spräcka nollan i matchen.

Men när Stina Blackstenius fick möjligheten i den 61:a minuten saknades ingenting. Inhopparen var kyligare än torris i friläget och rullade enkelt in 1-0 förbi Hope Solo.

Kvitteringen kom i den 77:e minuten när Alex Morgan fick bollen serverad framför sig efter att Jessica Samuelsson fått bollen på huvudet och fått ner den framför USA:s storstjärna.

Amerikanskorna tryckte på hårt för ett ledningsmål men matchen gick i stället till förlängning och sedan straffar.

Där öppnade Hedvig Lindahl med att rädda Alex Morgans straff. Lotta Schelin satte sin första straff och gav därmed ett jätteläge för svenskorna.

Linda Sembrandt var dock olycklig i den tredje straffomgången och fick se Hope Solo rädda bollen.

Sveriges elva mot USA: Lindahl - Samuelsson, Fischer, Sembrant, Rubensson - Asllani, Dahlkvist, Seger - Jakobsson, Rolfö, Schelin.

Publicerad 2016-08-12 kl 20:43