Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

OS 2016

SOK om OS-fotbollen: "Det är inte värdigt"

Foto: SCANPIX

Klubb efter klubb har stoppat sina spelare från OS, och när Håkan Ericson på fredagen ska presentera sin trupp finns inte många kvar att välja på. Peter Reinebo, verksamhetschef på SOK, är starkt kritisk till OS-fotbollen.
- Det är inte värdigt, säger han.

Hysterin när U21-landslaget vann EM-guld förra sommaren var enorm.

Likaså hypen över att Sverige äntligen, efter 24 år, återigen skulle ha ett fotbollslandslag på herrsidan med i OS.

Kanske skulle Zlatan Ibrahimovic spela? Vilken fest.

Det skulle han inte.

Precis som väldigt många andra. Klubb efter klubb har stoppat sina spelare från att delta i mästerskapet och den viktigaste anledningen till det är att OS inte är på så kallade Fifa-datum, där klubbarna måste släppa spelare som tas ut till landslaget.

Tunga avhopp
Namn som John Guidetti, Victor Nilsson Lindelöf, Jacob Rinne och Melker Hallberg har försvunnit från truppen ett efter ett.

- Jag är inte avundsjuk på Håkan Ericson och de som ska ta ut truppen i det här läget som blivit, men för oss är det ju också en stor besvikelse, säger Peter Reinebo, verksamhetschef på Sveriges olympiska kommitté (SOK).

- Vi visste att det inte var Fifa-datum och att det skulle bli problem. Men det är mer nej än vad vi kunde tro, och också mer, tror jag, än vad fotbollsförbundet kunde tänka sig.

SOK pratade med Svenska fotbollförbundet tidigt i våras och var enligt Reinebo överens om målbilden: Det bästa laget ska åka till Brasilien, men det kan bli svårt att få loss vissa spelare.

Kritisk mot upplägget
Förbundet trodde att den bästa taktiken att få spelare att åka med var att ha en bra dialog med klubbarna. SOK litade på det, och hoppades fortfarande på det bästa laget.

Peter Reinebo tror att det vi ser nu kan hota hela fotbollens existens i OS.

- Det går inte om det inte är högre status i fotbollsvärlden, om det inte är de här Fifa-datumen. Det är det ena. Det tycker jag är ett absolut krav framöver. Det andra är att ifrågasätta det här med under 23 plus tre, det finns ju ingen annanstans. Varför ska det vara så? Det är en bastard.

Kan ställa krav nästa gång
SOK har haft som princip att alltid ta ut lag som kvalificerat sig, om det inte sker något exceptionellt.

- Det här ett sånt läge. Men vi har sagt att vi ska delta, och anmält oss. Att dra oss ut nu vore osportsligt, det har vi inte ens tänkt på, säger Reinebo.

- Men nu har vi en "lessons learned". Är det så här nästa gång, att det inte är Fifa-datum, då skulle vi kunna säga att vi anmäler oss under förutsättningar att vissa saker förändras. Men det är också möjligt att vi inte anmäler oss.

På fredagen presenterar förbundskapten Håkan Ericson ut sin OS-trupp.

 

Publicerad 2016-07-14 kl 14:28
OS 2016

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER