Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Döp om arenan till Estadio Cholo Simeone

Pinthorp

Det som i sedvanlig ordning symboliserar Diego Simeones Atlético var framgångsreceptet även i lördagens derby: Effektivt presspel, hög intensitet och förmågan att alltid jobba som ett kollektiv. Laget före jaget. Jobba för varandra, jobba tillsammans. Även i spelet med boll var Atlético klart bättre än Real Madrid. Mindre slarv, mer eftertanke.

Något annat som imponerande sannerligen starkt på mig var hemmalagets energi genom hela matchen. Jämfört med säsongens tidigare derbyn på Calderón, och även cupmötet hemma mot Barcelona, syntes rejäla skillnader i lagets sätt att agera vid ledning. I stället för att falla tillbaka i sina positioner i försök att försvara ledning trampade de rödvita ännu hårdare på gaspedalen. Tidig ledning? Då gick de för att dubbla. 3-0 i mitten av andra? Då gick de för fyran.

Atlético visade upp sig från sin bästa sida och genomförde en match som inte bara kommer gå till derbyhistorien. Få lag har pulveriserat Real Madrid på det sättet som Atleti gjorde under lördagskvällen.

Annons

Hela vägen från Moyá mellan stolparna, det stabila försvaret, kompakta mittfältet och till två anfallare som både är referenser i offensiven och nyckelspelare i försvarsspelet. Kollektivet vann.

***

Det finns förstås individualister i det kollektiva Atlético som också tål att nämnas. Antoine Griezmann är en sådan. Fransmannen inledde säsongen med väldigt blandade prestationer, för att de senaste två månaderna ha varit fullkomligt bländande. Utan en hel försäsong med laget har det tagit sin tid att nå toppformen. Bit för bit har Griezmann formats under Simeones vingar och nu har han börjat få ut den potential han besitter. Förutom de offensiva egenskaperna har han dessutom utvecklat sitt defensiva spel enormt, och är en viktig tillgång i försvarsspelet. Det är just på grund av sin förbättrade defensiv som han varit ett alltmer återkommande namn i startelvan den senaste tiden.

Annons

Griezmann utsågs välförtjänt till januaris bäste spelare i La Liga. Formen verkar han tagit med sig in i februari.

***

Raúl García, som hade startat samtliga derbyn tidigare under säsongen, fick snällt sitta kvar på bänken när Koke klev av planen skadad redan efter tio minuter. Simeone skickade i stället in Saúl Ñíguez. Lyckat byte, skulle det visa sig. 20-åringen cykelsparkade in ett drömmål efter bara några minuter på planen (ett anfall han dessutom var med och byggde upp) och nickade elegant fram Griezmann till 3-0 i andra halvlek. Spelet överlag? Helt lysande. Saúl gjorde jobbet precis som Simeone ville att han skulle göra – det var Atlético-tränaren ganska tydlig med efteråt också.

– Han utvecklas hela tiden. Det var ingen tillfällighet att han kom in och gjorde mål och assist, men han måste samtidigt behålla lugnet och ha tålamod, sa Simeone på presskonferensen.

Annons

U21-landslagsmannen Saúl bad själv om att få lämna sitt Atleti både under sommaren och nu i januarifönstret. Båda gångerna för att han var osäker på om han verkligen skulle få tillräckligt mycket speltid för att utvecklas i rätt takt. Simeone var klar över sin sak, och vägrade släppa mittfältaren på lån.

Saúl har trots sparsamt med speltid under vissa perioder gjort en stark säsong och startat viktiga matcher mot Real Madrid, Juventus och Sevilla – men gårdagens derby var kanske säsongs bästa prestation från 20-åringen. Det han framför allt har som Simeone uppskattar är karaktär. Han nöjer sig inte med att bara stå vid sidan. Han vill vara där det händer. Bidra, agera, vinna. Han har redan visat att han klarar av att axla ansvaret i nyckelmatcher. Mer viktigt än ett derby och en livlina för att hålla sig kvar i titelstriden kan det knappast bli.

Annons

***

Diego Godín skadade sig precis som Koke i ett tidigt skede av matchen. Men trots bruten näsa (!) krigade uruguayanen på i de 80 minuter som återstod av matchen. Vilken jävla vinnarskalle.

Godín är nu för övrigt också den uruguayan med flest ligamatcher i Atlético-tröjan – 142 stycken. I och med gårdagens match klev han förbi Petete Correa på 141 matcher. En annan uruguayan som många förknippar med Atleti, Diego Forlán, gjorde 134 ligamatcher för klubben.

***

Oavsett hur mycket jag hyllar Griezmann, Saúl, Godín eller någon annan spelare slutar allting ändå med en tydlig koppling: Diego Simeone. Ni kanske tycker att det börjar bli tjatigt. Ända sedan argentinaren tog över Atlético och laget har präglats av framgång har han hyllats till skyarna.

Men gårdagens derbyseger var inte Griezmanns förtjänst. Inte Saúls förtjänst. Det var Diego Simeones förtjänst. Det är han som har byggt det här laget från grunden. Och när nyckelspelare efter nyckelspelare lämnat har han tvingats strukturera om en gnutta. Samma grundidé, men hela tiden förmågan att skifta spelsystem beroende på vilka som spelar.

Annons

Simeone är unik. Döp om Vicente Calderón till Estadio Cholo Simeone. Sätt upp en guldstaty av argentinaren utanför arenan. Gör någonting.

Det han har uträttat går inte hyllas tillräckligt och att han ena gången efter den andra överträffar sina tidigare prestationer med Atleti är obeskrivligt imponerande. Både spelmässigt och resultatmässigt var lördagens seger den största Simeones Atlético tagit mot sin lokalrival.

Anfallsglada Real Madrid har gjort mål i 34 av 37 tävlingsmatcher den här säsongen. Det är på samma arena de ännu inte lyckats göra mål. Ni får själva lista ut vilken. Och vem som är anledningen till det.

***

Real Madrid då? Nej, det var inte mycket som stämde. Iker Casillas borde inte ha släppt in 1-0-målet, Varane-Nacho var inte synkade överhuvudtaget, trion på mittfältet förlorade kampen så det skrek om det och offensivt hände inte mycket. Det saknades en ledare. Någon som tog tag i det.

Annons

Cristiano Ronaldo var tillbaka efter avstängning utan att det märktes av nämnvärt. Portugisen fick förvisso inte många bollar att jobba med, och kroppsspråket visade upp en tydlig uppgivenhet.

Carlo Ancelotti ställde ut elva individer som inte var i närheten lika motiverade som Atlético. Det var en fråga om attityd och engagemang. En fråga Diego Simeones manskap vet hur man besvarar på bästa sätt.

Publicerad 2015-02-08 16:12

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto