Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Ett mål med många betydelser för Athletic

Pinthorp

I går gjorde Iñaki Williams sitt första mål för Athletic Club. Anfallaren A-lagsdebuterade så sent som i december i fjol, och gjorde sina första minuter i Europa League när han spelade från start mot Torino.

Vad som gör det hela så speciellt? Iñaki Williams är den förste mörkhyade spelaren att göra mål för Athletic. Tidigare har klubben blivit kallad för rasistisk – en stämpel som successivt har suddats ut. Framför allt efter att Jonás Ramalho debuterade för Athletic i en ligamatch mot Sevilla 2011 som klubbens förste mörkhyade spelare.

Ramalho har en pappa från Angola och mamma från Baskien. Och att han har spelat sin fotboll i Athletic (han tillhör fortfarande klubben men är just nu utlånad till Girona) är inget konstigt överhuvudtaget. Han är född i Barakaldo, Baskien, och har fått sin fotbollfostran i regionen.

Annons

Ni som kan ert Athletic vet att det är en speciell klubb på många sätt. Framför allt på grund av klubbens policy att bara använda sig av baskiska spelare. Men kriterierna är inte skrivna i sten. Det finns inga nedskrivna regler som säger vad som är rätt eller fel. Men det finns vissa riktlinjer i policyn. Att som spelare vara född i Baskien är förstås det bästa. Det kan också räcka med att ha fått sin fotbollsutbildning i regionen. Jonás Ramalho uppfyller alltså båda.

Ett exempel på en spelare som inte är född i Baskien är Aymeric Laporte, som är en nyckelspelare i dagens Athletic. Laporte föddes i den lilla orten Agen i södra Frankrike. Han inledde karriären i en lokal klubb, och hade då inget med varken Baskien eller Athletic att göra. Vid 13-års ålder valde han dock att röra på sig. Laporte flyttade till den baskiska delen av Frankrike – som ligger allt närmare gränsen mot Spanien – och började spela i Aviron Bayonne. Det var där Athletic upptäckte honom, och lyckades locka honom över gränsen för spel i Bilbao-klubben.

Annons

Aymeric Laporte har däremot inte alltid haft det så enkelt i Athletic, och det tog tid för honom att vinna över fansen. Somliga tvivlade och tyckte inte att han uppfyllde tillräckligt med kriterier för att representera klubben. De tyckte helt enkelt att han inte var tillräckligt baskisk. Fotbollsuppfostran har ju till viss del skett i Baskien, om än i den franska delen, men bara från 13 års ålder. Laporte själv brukar argumentera för sig med att hans farföräldrars föräldrar minsann var från Baskien. Och de senaste åren har han varit så pass vital för Athletic att han vunnit över supportrarna på sin sida.

Det är inte helt enkelt att slå sig in i Athletic. Vem som helst drar inte på sig tröjan. Det är inte heller helt givet att bli accepterad.

Iñaki Williams historia är förstås också speciell. 20-åringens pappa är från Ghana och mamman från Liberia. Däremot är Iñaki dels född i Bilbao och har fått sin fotbollsfostran i Lezama – Athletics akademi – sedan han var 16 år.

Annons

Det är mycket som har hänt i fotbollsvärlden de senaste åren. Så även i Athletic. I takt med att invandringen ökat i Spanien har fler spelare med bakgrund både utanför Baskien, Spanien och Europas gränser tagit plats i Athletics ungdomsakademi. Och klubben har i mångt och mycket blivit av med stämpeln som främlingsfientlig.

I går blev alltså Iñaki Williams den förste mörkhyade spelaren att göra mål för Athletic. Ett mål som förstås betyder så mycket mer än bara ett viktigt sådant i en Europa League-match mot Torino.

***

Själva matchen i Turin? Den slutade 2-2. Ett kalasresultat för Athletic inför returen på San Mamés. Att överhuvudtaget göra två mål utan Aduriz på planen är ett stort steg framåt.

***

Denis Cheryshev är säsongens assistkung i Villarreal. Med sina nio målgivande passningar i ligaspelet är han trea i assistligan. Bara en argentinare och en portugis har spelat fram till fler mål. Om ni inte vet vilka kan ni säkerligen gissa er fram till svaret.

Annons

Men han kan ju mer än att lira fram sina medspelare, Cheryshev. Väldigt mycket mer. Faktum är att ryssen bara vuxit i sitt spel efter nyår och ser nu ut att vara i sitt livs bästa form. Framför allt bidrar han med något annorlunda i Villarreals trupp med sitt driv, sin fart och viljan att hela tiden söka straffområdet i stället för att vända tillbaka eller slå enkla passningar i sidled.

Hela aktionen som i slutändan gav det matchvinnande 2-1-målet mot Red Bull Salzburg i går osar klass rakt igenom.

Cheryshev tillhör fortfarande Real Madrid, men det känns tveksamt om han kommer få en ärlig chans i huvudstadsklubben. Jag tror det kommer bli en stenhård dragkamp om ryssens signatur till sommaren. Och den vill förstås Villarreal vara med och kriga om.

***

Sevilla spöade svensklaget Borussia Mönchengladbach med 1-0 hemma på Ramón Sánchez Pizjuán. Det kunde gått lite hur som helst, därför är resultatet väldigt bra för Sevilla inför returen.

Annons

En uddamålsseger må vara skör, men en uddamålsseger på hemmaplan utan att ha släppt in mål bör inte underskattas. Sevilla-mål i Tyskland och Mönchengladbach måste framåt och göra tre baljor. Det är något som talar starkt för Sevilla.

Publicerad 2015-02-20 10:31

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto