Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Biljettpriserna ett jätteproblem i Spanien – klubbarna måste agera

Pinthorp

I går kom spanska AS med intressant information i sin upplaga. Den huvudstadsbaserade tidningen, med hänvisning till källan GoEuro, pekade på att Spanien har näst värst när det gäller biljettpriser i Europa. Bara i England måste man i genomsnitt pynta upp mer stålar för att komma in på arenorna och kolla fotboll.

Men att England toppar listan är föga förvånande och dessutom högst befogat. Där verkar det som åskådarna trotsar allt och går på fotboll oavsett hur mycket det kostar.

I Spanien är det annorlunda. Arbetslösheten har varit ett gigantiskt problem i hela landet de senaste åren samtidigt som biljettpriserna på La Liga-arenorna bara har stigit. Hur går den ekvationen ihop?

Även om intresse kan skifta beroende på klubb, på stad och givetvis även på resultat och framgång, är det inget snack om att folket i Spanien vill se mycket fotboll. Många lever och andas fotboll. De gör allt för att gå på varje match med sitt favoritlag för att stötta i vått och torrt. Men alla har inte råd längre. När det finns ett så enkelt val att lägga upp fötterna på soffbordet och kolla matchen hemifrån på TV:n är det många som väljer det alternativet och bara prickar in ett speciellt urval av matcher. Eller väljer de som är billigast.

Annons

Många tror kanske att det i första hand är hos storklubbarna problemet ligger. Så är inte fallet. Även om Barcelona, Real Madrid och Atlético kan ta hiskliga priser och ändå fylla stora delar av arenan är det framför allt för de mindre klubbarna som problems än ännu mer påtagliga.

Vi kan ta Getafe som exempel – en klubb utan någon stor supporterbas. Jag gick in och kikade biljettpriserna inför den kommande hemmamatchen mot Las Palmas, nykomling i La Liga den här säsongen. Det finns givetvis billigare alternativ, men mitt på långsidan sträcker sig priserna över 70 euro.

Det är också i den prisklassen – 70 euro, motsvarande 650 svenska kronor – som snittet ligger per biljett i La Liga. Vansinniga pengar kan tyckas, för att se en match mellan Getafe och Las Palmas.

Och det hade givetvis varit en helt annan grej om klubbarna sålde ut arenorna vecka ut och vecka in och gjorde en rejäl kaka på biljettintäkterna. Men det är just det som är problemet. Getafe har sämst snitt i La Liga på strax över 5 000 per match – på en arena som tar in över 17 000 åskådare.

Annons

Vissa arenor är välfyllda i Spanien, men på flera håll och kanter är det bedrövliga publiksiffror. Och det handlar som sagt inte om att supportrarna inte vill gå, utan primärt om att biljettpriserna är för höga. Ska La Liga-arenorna fyllas måste klubbarna inse allvaret och agera utifrån hur verkligheten ser ut.

Och jag kanske är ensam om åsikten, men hellre en välfylld arena med bra stämning än att möjligen tjäna någon extra krona på biljettintäkter. Vad gäller just Getafe har jag å andra sidan svårt att tänka mig att klubben inte skulle gå plus på att sänka biljetterna och ge folket en chans att komma till arenan.

***

I dag spelade jag, Pileby, Ölander och Hansson in Fotbollskanalen Kickoff. Ett program inför varje helg där vi både tar upp lite aktuella snackisar men framför allt blickar framåt mot helgens alla godbitar runt om i fotbollseuropa.

Annons

Jag babblade mest om Celta Vigo i helgens avsnitt vilket känns begofat i och med den succéartade start laget fått på säsongen. Och så lite John Guidetti förstås.

Se hela programmet HÄR.

Tanken var också att snacka upp helgens hetaste match i La Liga, men på grund av tidsbrist ratade herr Pileby det snacket. Och apropå att rata tänkte jag faktiskt stryka baskderbyt och fokusera helt på Villarreal-Atlético.

Det är ett intressant möte på El Madrigal som väntar och inte minst då det har varit hetsigt lagen emellan de senaste åren. Framför allt efter att Atlético kastade ur Villarreal (det går ju även argumentera för att Villarreal klantade till det en del på vägen också) från La Liga för några år sedan, i och med segern på just El Madrigal.

Räkna med en intensiv match och en del fula tag. Inte minst från Atlético-hållet.

Annons
Publicerad 2015-09-25 17:07

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto