Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Keylor Navas är en levande vägg

Pinthorp

Jag har aldrig sett en målvakt så enskilt viktig för sitt lag och vecka ut och vecka in prestera på en så extremt hög nivå som Keylor Navas säsongen 2013/14. Inte bara i Levante, där han var en levande vägg, utan även i landslaget där han sommaren 2014 var högst bidragande till Costa Ricas sensationella kvartsfinalplats i VM.

Han var ett monster mellan stolparna. Med reflexer som få andra.

När Real Madrid värvade honom efter VM-succén trodde jag det var för att satsa på honom fullt ut. Men icke. Bänknötning bakom Iker Casillas var det främst vad det första året innebar.

Och i somras höll klubben på att tvinga bort honom till Manchester United som en del av desperationen att få David de Gea till den spanska huvudstaden. Hade Keylor Navas varit en Madrid-född spanjor i stället hade det förmodligen aldrig varit ett problem. Real Madrid vill ha den framtida landslagsmålvakten i laget. Ibland svårt att förstå, men det är heller inte svårare än så.

Annons

Keylor Navas har själv uttryckt sin tacksamhet att affären med United gick i stöpet (eller snarare affären med de Gea) – och belönades direkt med ett nytt kontrakt.

Som tack för det har costaricanen visat 2013/14-form. Navas har släppt in ett mål så här långt under säsongen. Ett mål.

Och visst, han har ett starkt försvar som städar undan en hel del – och det kommer ännu tuffare motstånd för Real Madrid. Men ett insläppt mål på totalt åtta tävlingsmatcher ljuger inte.

I ligaspelet förra säsongen – där Iker Casillas stod majoriteten av matcherna – släppte Real Madrid in 38 mål på 136 skott. I snitt gick varje 3,58:e boll på mål också in.

Diego López hade ungefär samma snitt säsongen dessförinnan.

Nu är det svårt att dra några tydliga slutsatser när bara åtta matcher spelats totalt av den här säsongen – men klart är att Real Madrid har en målvakt i storform och som uträttat stordåd förut. Hur långt det räcker återstår att se. För Navas egen del lär det åtminstone innebära en kamp om Zamora-trofén hela vägen in i det berömda. Utmärkelsen som tilldelas målvakten med bäst snitt vad gäller minst antal insläppta mål kontra spelade matcher, leder Navas i nuläget. Senast en Real Madrid-målvakt vann Zamoran var 2008, då Iker Casillas vaktade målet.

Annons

Tvåa, ganska klar tvåa, är i nuläget Jan Oblak. Och i kväll möts ligans två bästa målvakter i säsongens första Madrid-derby.

Ska Altético de Madrid ta chansen och springa förbi Real i tabellen, och krypa alldeles tätt intill ett sviktande Barcelona, så krävs det en hundraprocentig prestation på Vicente Calderón i kväll. Och framför allt krävs det att laget hittar en väg att besegra Keylor Navas.

Efter en säsong på bänken har den levande väggen äntligen fått leverera igen.

***

Poängmässigt är det fortfarande fel att prata om en Barcelona-kris. Spelmässigt? Betydligt mer befogat.

Det ser inte bra ut. Långsamt, tröttkört och inte helt motiverat.

Den skadedrabbade truppen är givetvis en del av det hela – men långt ifrån allt.

Det är ändå lätt att undra om Luis Enrique ångrade att han skickade i väg klubbens största talanger i stället för att behålla samtliga som en del av A-lagstruppen. Medan Barça måste plocka in två mittfältare från reservlaget och sätta på bänken gjorde Alen Halilovic i går sitt första La Liga-mål när Sporting bortaslog Espanyol.

Annons

Och Gerard Deulofeu gjorde två assist för Everton i sin första Premier League-start förra omgången.

***

Apropå formstarka spelare. Léo Baptistão ser äntligen ut att börja ta nästa kliv efter genombrottssäsongen i Rayo för 2012/13. Han har själv förklarat hur bra han trivs i Villarreal och vilken kärleksfull klubb det är. Med tanke på den fotbollsfilosofi som genomsyrar Villarreal och alltid gjort, kändes det redan på förhand som en “perfect match” för Baptistão. Spelskicklig anfallare som är bra i kombinationsspelet, bra både som mötande spelare och i djupled, målskytt och flexibel vad gäller position.

Målet han gjorde i Europa League tidigare i veckan osar så mycket självförtroende det bara går.

Och självförtroendet lär lysa ännu mer i kvällens match mot Levante, där Villarreal jagar tre poäng för att befästa sin serieledning.

Annons
Publicerad 2015-10-04 11:58

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto