Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Hur anpassar sig Neymar när Messi är tillbaka?

Pinthorp

Det har gått lite mer än sex veckor sedan Leo Messi skadade sig i matchen mot Las Palmas. Sedan dess har Barcelona fått ytterligare ett gäng spelare på skadelistan och i mångt och mycket förlitat sig på truppens två övriga anfallsstjärnor: Neymar och Luis Suárez.

På nio spelade matcher (Copa del Rey-matchen mot Villanovense vilades båda anfallarna) har duon tillsammans gjort 20 mål – tio vardera. Och i en klar majoritet av fallen har de varit inblandade i varandra mål också.

På frågan vem som primärt har klivit in och axlat Leo Messi mantel är dock svaret busenkelt. Brassen som bär Neymar Jr och nummer elva på tröjan har inte bara fått mer ansvar och en större roll i offensiven – han har också hanterat det på bästa möjliga sätt. De senaste veckorna har i princip allt gått genom Neymar. Det är han som medspelarna först tittar upp och letar efter. Det är han som styr och ställer. Tar hand om de flesta frisparkarna, hörnorna, och även straffarna – frånsett fallet senast då han snällt gav bort den till sin lekkamrat Suárez för att även han skulle skjuta in sig i målprotokollet mot Villarreal.

Annons

Med Leo Messi fortsatt på skadelistan och en Cristiano Ronaldo som inte alls visat upp samma jämnhet i varken målproduktion eller spel som tidigare är det många röster som har höjts kring vem som faktiskt är bäst just nu. Jag är själv inte helt hundra på om jag hade svarat Neymar, då Bayern München både har en och två kandidater om vi pratar rent individuellt, men visst har brassens form varit ofantligt bra.

Den frågan jag snarare är mer intresserad av att spekulera i är hur skillnaden blir när Messi faktiskt är tillbaka. Det handlar bara om några veckor nu. Kommer allt vara precis som innan? Accepterar Neymar i en mer renodlad kantroll i anfallet, mindre bollar att jobba med i uppspelsfasen och mer djupledslöpningar när han nu testat att vara i andra skor?

Jag tror dock att det är exakt så det kommer bli. Messi är Messi, någonstans. Och Neymar visste redan innan han skrev på för Barcelona att det var precis så fallet skulle bli, tills den dagen argentinaren lämnar sin plats till förfogande.

Annons

Men det finns också en skillnad i att vara van vid en sak, för att sedan tilldelas få större ansvar och leverera därefter, och därefter bli degraderad. Nu har Neymar känt på hur det är att vara nummer ett i Barcelona. Och han klarar av det – precis som han gör i det brasilianska landslaget. För tillfället ser han ut att vara i bättre form än någonsin skådat.

Det här är en fråga för Luis Enrique att ta itu med. Kan han balansera det offensiva ansvaret ännu mer mellan Messi och Neymar, så att den sistnämnde får större ytor att röra sig över och inte tenderar att bli lika statisk i en kantroll som tidigare, finns potential att få ut ännu mer av det här laget.

Alla människor vill bli bekräftade. Känna sig värderade. Få uppskattning.

Min personliga känsla säger dock att Neymar inte kommer ha några problem att kliva ned från piedestalen och låta Messi stå i rampljuset. Han kommer i alla fall inte yttra eller visa något annat utåt. Vad han egentligen känner är möjligen en annan fråga.

Annons

***

Satt själv och kommenterade derbyt mellan Lyon och Saint-Étienne under söndagskvällen vilket krockade med Sevilla-Real Madrid. Av höjdpunkterna att döma var det ungefär som brukligt på Sánchez Pizjuán när lagen drabbar samman. Högt och lågt, mängder med chanser, heta känslor och minst fem mål.

Och nu måste väl ändå Yehven Konoplyanka spelat till sig en ordinarie plats i Sevilla? Gång efter annan när han får chansen, oavsett som startspelare eller inhoppare, levererar han.

Jag blir inte förvånad om Konoplyanka snart är Sevillas viktigaste spelare i offensiven. Det kanske redan är så.

***

Celta Vigo-Valencia 1-5.

Herregud. Jag tror ingen såg den komma. Överhuvudtaget.

Jag ska vara helt ärlig och poängtera att jag trodde starkt på Celta Vigo inför den här matchen. Formen, hemmaplan och Valencias oförmåga att få ut potentialen av den fina trupp som finns till förfogande låg till grund för mitt resonemang.

Annons

Däremot vet jag inte på vilket allvar vi egentligen ska se det här resultatet. Dani Parjeo och Paco Alcácer fenomenala och ökade sin poängskörd markant efter den halvdana säsongsinledningen. Men alla vet ju om deras potential och spetskvalitéer. När det väl stämmer är båda väldigt duktiga fotbollsspelare.

Det gäller fortsatt för Valencia att hitta kontinuitet i sitt spel. Det här kan lika gärna vara en engångsföreteelse. Eller så var det precis det motsatta, och det som vänder Valencias säsong till något positivt.

Nu har laget i alla fall fått igång en målskytt. Fyra mål på tre ligamatcher, Paco. Inte illa.

Celta? Det klart att laget inte gjorde en bra match där resultatet blev som det blev. Samtidigt var det ganska missvisande. Spelmässigt, inte minst i början av matchen, var Celta väldigt bra.

Annons

Men i slutändan handlar det ju om att göra mål. Det var ingenting som Iago Aspas & Co i anfallslinjen lyckades med. Chansen att John Guidetti startar inom en snar framtid blev betydligt större efter den här matchen.

***

Iñaki Williams – oj, vilken form han är i. A-landslagsform, skulle jag säga utan att blinka. Så bra han har varit under de senaste veckorna är det få yttrar som lyckats bemästra i ligan.

Målet han gjorde i helgen har spridit sig som en löpeld i världen. Det krävs väldigt mycket teknik och tajming i det här utförandet.

En annan Athletic-spelare som visat landslagsform, och dessutom har ett förflutet under Vicente del Bosques vingar, är Beñat. Inte sedan Real Betis-tiden har den centrala fäktaren visat upp ett sådant självförtroende som under den här hösten.

***

Trots ett på pappret fantastiskt lag att arbeta med har David Moyes misslyckats fatalt den här säsongen. Nu har Real Sociedad klippt bandet och ersatt skotten med Eusebio Sacristán.

Annons

På förhand känns det inte som att det kommer bli någon märkvärd förbättring – men kanske kan laget få en “ny-tränare-effekt” och lämna den bottenstrid man just nu faktiskt befinner sig i.

***

Man måste älska Diego Simeones segerjubel vid Antoine Griezmanns avgörande mål i tredje tilläggsminuten. Passion!

***

Landslagsuppehåll väntar. Många ödesmatcher står runt hörnet runt om i världen.

I Spanien lär dock det mesta handla om det som komma skall efter uppehållet: el Clásico.

Det verkar som det blir första klassikern för Neymar som etta i Barcelona. Låt se hur hanterar det.

Publicerad 2015-11-10 01:34

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto