Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Individuella prestationer avgjorde - nu vinner Barça ligan

Pinthorp

Förutsättningarna var glasklara inför matchen. Barcelona-seger och den katalanska klubben skulle lägga ena handen på ligatiteln. Atlético-seger och hela guldracet skulle öppna upp sig – även för Real Madrids del.

Och en halvtimme in i matchen knöts det nog en och annan näve från den spanska huvudstaden. Atlético följde matchplanen till närmast perfektion och fick även tidig utdelning när Koke stötte in ledningsmålet efter bara tio minuter. Det kändes som att Atleti, med sin ramstarka defensiv att falla tillbaka på, hade kontroll. Sedan klev individualisterna fram i Barcelona.

Neymar till Alba till Messi. Utjämnat. Icke välförtjänt – men det räcker att ge Barça lillfingret för att storstjärnornas briljans ska roffa åt sig hela handen. Luis Suárez 2-1-mål en stund senare kom som en blixt från klar himmel. Det var ett skärrat och sårbart Barcelona som inte alls fick grepp om mittfältsspelet, som hade ivriga problem att hantera Atléticos höga press och som den första halvtimmen hade problem att involvera stjärntrion i anfallet.

Annons

Men återigen. Det behövs inte mer än ett halvdant läge för att göra mål. Inte för Luis Suárez. Han slet sig loss till ett läge och hittade luckan bakom Jan Oblak. Knappast ridå för Atleti – men en rejäl energiboost för Barça som sällan släpper ledningar på Camp Nou.

Fram tills dess var det fortsatt väldigt spännande. Ja, resultatmässigt och chansmässigt egentligen hela vägen in på målsnöret – men efter Filipe Luís onödiga utvisning före paus och Diego Godíns andra gula en bit in i andra suddades Atléticos hopp om en trepoängare ut allt snabbare.

Luis Enrique uttryckte tydligt på presskonferensen inför matchen att det inte går att bjuda Atlético på omställningar och onödiga fasta situationer. Det höll på att straffa sig i andra halvlek – till och med när Barcelona var i numerärt överläge elva mot nio.

Annons

I normala fall hade laget öst på och gått för knock. Mot Atlético vågade inte Barça spela ut alla sina kort. Nu räckte det ändå till en 2-1-seger, vilket i slutändan är allt som betyder någonting. Men hade de rödvita spelarna hållit sin aningen mer kyliga och undvikit utvisningar kunde matchen mycket väl ha slutat annorlunda. Atlético bevisade att det går att sära Barça med rätt taktik – till och med på Camp Nou. Det svåra är att göra det i 90 minuter.

Nu har Barcelona kopplat ett stadigt grepp om ligatiteln, ett grepp som jag aldrig tror kommer släppas. Spetsen finns, bredden finns, och marginalerna att förlora ett par matcher finns också. Dessutom är den inbördes statistiken i favör både gentemot Atlético och Real Madrid (såvida inte Madrid åker och vinner med mer än 4-0 på Camp Nou i vår) – vilket också är en viktig del att ha med sig.

Annons

Individuella prestationer avgjorde i dag. Nu kommer Barça vinna ligan.

 

Publicerad 2016-01-30 22:10

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto