Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Zidane gjorde det Benítez borde gjort i höstas

Pinthorp

Real Madrid har fått kritik hela säsongen. Insatserna mot toppkonkurrenterna har ofta varit alldeles för undermåliga och det har funnits mycket mer att kräva.

Sedan Zinedine Zidane tog över skeppet efter nyår har de tuffaste utmaningarna varit Madrid-derbyt – där det blev förlust – och Roma-bataljen i Champions League där det tämligen enkelt segrades.

I går kom det absolut största testet. Barcelona. Camp Nou. El Clásico.

Det var ingen ligatitel som Real Madrid spelade för i går. Det var heder, stolthet, prestige – och inte minst en möjlighet att pumpa upp självförtroendet inför Champions League.

Det kan lätt sätta sig i huvudet. Att inte prestera när det som mest gäller, att spelarna viker ned sig i de stora matcherna.

I går kom repliken. Medan Neymar var den ende som sken av “MSN” där Luis Suárez gjorde en av sina sämre insatser i Barcelona-tröjan växlade Madrids kontringstrio upp i andra halvlek.

Annons

Cykelspark Benzema, 1-1. Bale-inlägg, Ronaldo-nedtagning och 1-2.

Det kändes av ganska tydligt att det inte var någon ligatitel på spel under matchen. Knappast avslaget, men likväl mer passivt än normalt sett. Barça hade nöjt sig ganska bra med ett oavgjort resultat. För Real Madrid var det bara skjuta fram bröstkorgen och tuta och köra. Det fanns bara att vinna.

Därför var det väldigt positiva och viktiga svar som Zidane fick under andra halvlek. Efter Gerard Piqués ledningsmål repade Real Madrid mod och fick fart på anfallsspelet. Och i slutändan var det anfallstrion – med Cristiano Ronaldo i spetsen – som var tungan på den berömda vågen.

Barcelona sitter fortfarande tryggt fastspänt i förarsätet på vägen mot andra raka ligatiteln. Men får vi ett El Clásico i Champions League-spelet till våren är det Real Madrid som kommer ha bäst känsla inför mötet. Det kan betyda väldigt mycket.

Annons

***

Jag ska förvisso inte döma Zidane som tränare på den här korta tiden, men hur lustigt är det inte att han – som en stark offensiv fotbollsprofil – gör precis det som den alltmer defensivt präglade Rafa Benítez misslyckades med på Santiago Bernabéu i höstas?

Den sistnämnde följde politikens stadgar och kastade in det dyraste han hade på planen. Nödvändigtvis inte alltid det bästa.

Zidane tog förnuftet till fånga, anpassade sig till motståndet som är som allra farligast i ytan mellan mittfält och försvar, och slängde in Casemiro i startelvan. Ett smart drag.

***

Keylor Navas är fortfarande världens bästa målvakt. Enough said.

***

Känslosam hyllning av Johan Cruyff utför och under matchen i går. Spelarna såg påtagligt tagna ut av stundens allvar och folk satt med tårar i ögonen på läktarna.

Värdigt en fotbollsikon som gett så mycket till sporten.

Annons

***

Sergio Ramos har snart visats ut så många gånger i ligaspelet att han kommer stängas av på livstid i El Clásico. Karln är i sina stunder en av världens bästa mittbackar, men har inte alltid psyket med sig när det bränner till.

Han har varit en smula övertänd i liknande tillställningar förut. Och fått lämna planen innan matchen är slut.

***

Deportivo La Coruña är derbysegrare efter det galiciska dubbelmötet med Celta Vigo under säsongen. 2-0-viktorian på Riazor från i höstas följdes upp med ett oavgjort resultat på Balaídos i går.

Och Depor förtjänade verkligen poängen.

Celta bjöd stundtals upp till dans, men en bedrövlig inledning på matchen och en tafatt avslutning där det aldrig blev någon pumpande anstormning trots en man mer på planen gjorde resultatet i slutändan rättvist.

Det spekulerades i att John Guidetti skulle starta, men det blev Theo Bongonda i stället. Svensken fick spela sista 20 men blev tämligen isolerad i straffområdet och lyckades inte uträtta mycket.

Annons

Tunga derbytider för Celta som gärna hade slagit tillbaka efter debaclet mot Depor i höstas – men tabellplaceringen i ligan sticker fortsatt antagonisten från A Coruña i ögonen.

Så länge Celta inte klappar ihop fullständigt blir det en Europa-plats och det är mer än de flesta både hade trott och hoppats på inför säsongen.

Publicerad 2016-04-03 12:55

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto