Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Den spanska drömmen – eller mardrömmen – i CL-lottningen

Pinthorp

Twitter: @pinthorp

I morgon är det Champions och Europa League-lottning inför nästa års slutspel. Samtliga sju spanska lag är givetvis – allt annat hade väl sett till förutsättningarna stämplats som ett mindre fiasko – vidare. Vilket också fortsätter befästa La Liga som den starkaste ligan i Europa.

Den här säsongen känns det dock som att det knappast är någon klar fördel att faktiskt vinna sin grupp före att ta sig vidare som tvåa. Sevilla kan som grupptvåa få Leicester samtidigt som Barça, efter seger i sin grupp, kan ställas mot Bayern redan i åttondelen.

Men vi tar det lag för lag, och börjar med den ädlaste av turneringar.

Annons

REAL MADRID
Regerande mästaren tog sig planenligt vidare från gruppen med kom tvåa bakom ett imponerande starkt Borussia Dortmund. Har ännu inte förlorat den här säsongen och fortsätter avgöra matcher sista tio – vilket i sig symboliserar en otrolig vinnarmentalitet och en tro på arbetet som görs.

Kan möta: Arsenal, Napoli, Monaco, Leicester eller Juventus.

Drömlotten: Leicester City. Debutant i sammanhanget, orutinerat lag i den här typen av turneringar och har blandat och gett mycket i ligaspelet. Real Madrid är favorit mot samtliga lag – men här otroliga stora mått.

Nitlotten: Juventus. Serie A-dominanten fortsätter gå som tåget och visst vore det extra intressant att se Gonzalo Higuaín tillbaka på Santiago Bernabéu? Klassikermöte som kan bli en taktisk dröm att se – men som vi kanske hoppas väntar någon omgång.

Annons

SEVILLA
Franco Vázquez andra gula kort hemma mot Juventus – i en dåvarande 1-0-ledning – kunde blivit ödesdiger. Men trots att det blev en andraplats i gruppen ser utgångsläget väldigt bra ut att åtminstone ta sig förbi åttondelen.

Kan möta: Leicester, Dortmund, Monaco, Napoli eller Arsenal.

Drömlotten: Leicester City, precis som för Real Madrid. Där är Sevilla favorit.

Nitlotten: Borussia Dortmund. Blandat i ligaspelet men visat otroligt hög högstanivå, både i och med segern mot Bayern och i CL-gruppspelet. Mardrömslotten på alla sätt.

BARCELONA
Tog viktig seger i ligaspelet mot Osasuna i helgen men har annars mörka veckor bakom sig. Ändå, så klart, en av storfavoriterna till att gå hela vägen i CL.

Kan möta: PSG, Benfica, Bayern, Leverkusen eller Porto.

Drömlotten: Porto. Förvisso i väldigt fin form just för tillfället, men på pappret ett lag som Barça bör manövrera tämligen enkelt över två möten.

Annons

Nitlotten: Bayern München. Ja, tank vilket möte redan i åttondelen.

ATLÉTICO MADRID
Inte nått högstanivån i ligaspelet men ett av höstens bästa lag i Champions League. Trots lite mer svajig defensiv än tidigare säsonger tillhör den fortfarande en av världens främsta, och i klassiska cupspelet med hemma/borta-möte trivs Atlético allra bäst. Kan gå hela vägen.

Kan möta: PSG, Benfica, City, Leverkusen eller Porto.

Drömlotten: Porto, precis som i fallet med Barça. Men det hade knappast förvånat någon om Óliver Torres återvände till Vicente Calderón och storspelade.

Nitlotten: Manchester City. En taktisk kollision mellan två olika stilar som hade kunnat bidra till fotbollspoesi. Ett möte som på förhand hade känts väldigt 50/50.

ATHLETIC CLUB
Vidare som tvåa i Europa League-gruppen efter blandade prestationer – men en storspelande Aritz Aduriz som leder skytteligan på sex baljor. Har visat styrka i cupspelet tidigare – har allt som krävs för att göra som för fem säsonger sedan och nå final.

Annons

Kan möta: Fenerbahce, APOEL, Saint-Étienne, Zenit, Roma, Ajax, Shakhtar, Schalke 04, Fiorentina, Sparta Prag, Osmanlispor, Köpenhamn, Lyon, Tottenham eller Besiktas.

Drömlotten: Fler nitlotter än tvärtom och många lag som är svårbedömda på förhand. Däremot känns APOEL som en uppgift Athletic bör klara av relativt enkelt.

Nitlotten: Kommer Mauricio Pochettino satsa hårt på Europa League? I sådana fall framstår Tottenham som en uppenbar nitlott i det här skedet.

CELTA VIGO
Tog sig historiskt vidare efter segern borta mot Panathinaikos – där John Guidetti gjorde både mål och fixade straff – och är en lurig outsider här. Har ett bra lag och lär definitivt satsa stenhårt på att gå långt.

Kan möta: Fenerbahce, APOEL, Saint-Étienne, Zenit, Roma, Genk, Shakhtar, Schalke 04, Fiorentina, Sparta Prag, Osmanlispor, Köpenhamn, Lyon, Tottenham eller Besiktas.

Annons

Drömlotten: Genk är ett lag Celta Vigo ska slå, definitivt.

Nitlotten: Tottenham – liksom övriga lag med mycket rutin från sammanhanget.

VILLARREAL
Bäst när det stämmer av de spanska lagen i Europa League – men har snubblat på mållinjen många gånger nu. Lär definitivt gå vidare ett par steg till, men jag är tveksam till om det här blir säsongen då klubben tar sin första titel. Även om materialet är råbra.

Kan möta: Fenerbahce, APOEL, Saint-Étienne, Zenit, Roma, Ajax, Genk, Shakhtar, Schalke 04, Fiorentina, Sparta Prag, Köpenhamn, Lyon, Tottenham eller Besiktas.

Drömlotten: Genk, trots en förhållandevis imponerande gruppseger, bör bemästras enkelt.

Nitlotten: Ja, Tottenham förblir mardrömslotten för de spanska lagen i sextondelen.

***

Fotbollskanalen sänder #SUPERLIVE under CL-lottningen i morgon med stjärnduon Tjernström/Pavlidis – bara hänga på hashtagen och följa surret parallellt med lunchen. Kalaset rullar i går 12.00.

Annons
Publicerad 2016-12-11 22:52

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto