Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Sevilla accelererar och blir bättre för varje dag

Pinthorp

Jag är så sanslöst imponerad av Sevillas säsong så här långt. Topparna har varit högre än på många år, jämnheten som aldrig existerade under Unai Emery har varit intakt från första sekund och bortaspöket som tidigare existerat är som bortblåst.

Jag gillade Jorge Sampaoli redan innan. Hans tid som förbundskapten för Chile var väldigt underhållande och både spelmässigt och resultatmässigt lyckades han otroligt bra. Han var ett kanonval på förhand som ny Sevilla-tränare – men att han skulle lyckas få ihop det här laget och ta det till en helt ny dimension är beundransvärt och något överraskande. I alla fall att det har gått så fort.

Det som framför allt är så imponerande är den taktiska flexibiliteten. Sampaoli har satt en grund i vilka spelare han allra främst använder och litar på – men han använder sina spelare i helt olika spelsystem.

Annons

Defensivt 3-4-2-1, offensivt 3-5-3, rakare 4-4-2 och klassiskt spanskt 4-2-3-1. Han har testat det mesta och är inte rädd för att göra det. Sampaoli förändrar direkt om han behöver – och han är noggrann i planeringen och anpassar hela spelsystemet efter motståndet.

Det i sig gör det enormt svårt att läsa av Sevilla för motståndarlagen.

Gårdagens seger på Anoeta var enorm. Det verkar finnas helt annan harmoni är tidigare och Sampaolis entré i Sevilla har gjort att de allra flesta spelarna har fått ett lyft.

Vitolo – numera given i landslaget – är bättre än någonsin. Steven N’Zonzi ska vi inte ens tala om, otrolig utveckling. Samir Nasri har fått en nytändning, Sergio Escudero håller landslagsklass och nu när Wissam Ben Yedder börjat hitta målet på allvar (tre mål i går, plus en assist) känns det inte heller som klubben är i lika stort behov av att spendera pengar på en anfallare i januarifönstret.

Annons

I skrivande stund är Sevilla tabelltvåa i La Liga (Barça är två pinnar bakom men ligger just nu under mot Villarreal). Att laget skulle slåss i toppskiktet var så klart väntat. Att laget skulle vara med på allvar i toppen, och efter hösten hålla jämna steg med Barça och hålla en högre placering än Atlético är otroligt starkt.

Inte minst med tanke på att stora delar av laget byttes ut i somras.

Hur ska det här sluta när Jorge Sampaoli fått ännu mer tid? För 2017 har sannerligen börjat bättre än vart 2016 slutade.

Sevilla är att räkna med.

***

Det märktes ganska tydligt att Athletic hade fokus på Copa del Rey när man bara fick 0-0 i derbyt hemma mot Alavés i dag. Och det är kanske inte så konstigt.

Insatsen i första mötet med Barcelona imponerade och jag tror verkligen laget har stor chans att göra vad som krävs för att ta sig vidare. Barça har en bra bit kvar till sin högstanivå – och det lär suga i benen att jaga mål på El Madrigal.

Annons

Iñaki Williams för övrigt. Vilket mål han gjorde, för det första, men vilken spelare han är. Jag förstår att bland annat Arsenal (de verkar ju vilka att truppen består av ytterforwards till 50 %) kollar nära på Iñaki, men här måste Athletic stå stadigt.

Den utväxlingen han har haft de senaste två åren är sensationell. Ska Athletic fortsätta vara ett topplag i La Liga måste de behålla Iñaki Williams. Inte minst när Aduriz – även om det trots allt verkar ett par åt dit – börjar bli väldigt gammal.

***

Las Palmas är med och slåss om Europa League-platser. Det är sjukt mäktigt.

***

Vilken fight som avslutar helgen på El Madrigal. Lite mer än 20 minuter kvar i skrivande stund – Nicola Sansone har gjort matchens enda mål. Alldeles i upptakten på andra.

Barça ser decimerat ut. Svårt att hitta flytet i spelet.

Annons

Och en extra special match för Jonathan dos Santos, så klart. La Masía-fostrad och kämpade så länge för att få sin chans i Barças A-lag – men den kom aldrig på allvar.

Nu levererar han fina insatser på löpande band för Villarreal. Det är inte så illa det heller.

Publicerad 2017-01-08 22:14

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto