Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Foto: Bildbyrån.

Player Index: City-kaptenen månadens spelare i Europa - Sané och Ronaldo strax därefter

LONDON. Manchester Citys David Silva presterade bättre än någon annan spelare i de europeiska storligorna i november, enligt den unika tjänsten Player Index.

Tidigare i våras inledde Fotbollskanalen ett samarbete med dataplattformen Playmaker.ai, som med artificiell intelligens analyserar fotbollsdata på ett banbrytande sätt.

– LÄS MER: Så funkar Fotbollskanalen Player Index 

Under hösten har vi satt ihop lag med de spelare som Player Index har ansett presterat bäst i Europas fem största ligor under den gångna veckan.

Nu har det blivit dags att utse "Månadens spelare".

#1. November: David Silva, Manchester City.

Jag tror att den breda massan fick upp ögonen för David Silva i samband med Valencias dubbelmöte mot Chelsea i kvartsfinalen i Champions League våren 2007. Silva, vid tillfället 21 år gammal och inne på sin blott första säsong i Valencias seniorlag, tog med sig bollen in på offensiv planhalva på Stamford Bridge, lade bollen tillrätta och avlossade från distans med vänsterdojan. Avslutet seglade in i bortre burgaveln, helt otagbart för Petr Cech.

Efter två säsongslånga lån i Eibar och Celta Vigo fick Silva äntligen chansen i den klubb han varit i hela sitt vuxna liv. Tillsammans med David Villa och Joaquín ledde trion Valencia till framgångar i såväl det inhemska ligaspelet som i Copa del Rey, som man vann säsongen 2007–08.

Valencia lyckades behålla sin guldklimp i fyra säsonger, men Silvas utväxling säsong efter säsong i kombination med Valencias ekonomiska bekymmer gjorde att den då 24-årige Silva lämnade klubben för Manchester City sommaren 2010. Ett par veckor senare säkrade Spanien sitt första VM-guld någonsin.

Silva kom till Premier League med ryktet att vara en spelskicklig offensiv kraft; på fyra säsonger i La Liga hade Silva noterats för imponerande 43 poäng (5+11+12+15). Brittiska medier ställde sig frågande till om Silva hade det som krävdes för att klara av att spela i Premier League, som var känd för sin fysiska spelstil och att domarna tilläts applicera en förhållandevis tillåtande tolkning av regelboken.

I dag, i Silvas nionde säsong i England, kan vi slå fast att han inte hade några större acklimatiseringsproblem och att han numera anses vara en av Premier League-erans främsta spelare. I debutsäsongen blev det tolv poäng (4+8) i ett City som gjorde sin bästa ligasäsong på mer än tre årtionden och stod som vinnare i FA-cupen för första gången sedan 1969. Men Silva hade mer att ge och under de följande åren skulle Silva växa ut till att bli klubbens kanske viktigaste spelare.

På 262 matcher i Premier League har Silva mäktat med 53 mål och 90 assist. Han har även varit med och tagit tre ligatitlar, lika många vinster i Ligacupen och vunnit FA-cupen vid ett tillfälle.

Silva har hunnit med att bli 32 år, men frågan är om han någonsin har varit bättre än i dag?

I november blev det tre mål på tre matcher, 244 lyckade passningar (244/269), 29 passningar in i offensivt straffområde, 18 inträden med boll i straffområdet, åtta vunna dueller och 13 bollvinster på offensiv planhalva.

Under samma period gick City vinnande ur samtliga tre matcher, varav en mot antagonisterna United då Silva utsågs till matchens lirare, och hade en målskillnad på otroliga 13–2. Silva var kapten i samtliga tre matcher.

- 3 mål på 1,4 xG

- 244 lyckade passningar av 269

- 29 passningar in i offensivt straffområde

- 18 inträden med boll i straffområdet

- 8 vunna dueller och 13 bollvinster på offensiv planhalva

Spelarna som konkurrerade med Silva om att bli "Månadens spelare":

- Cristiano Ronaldo, Juventus

- Leroy Sané, Manchester City

Observera att månadens spelare tas ut enbart på den data Playmaker.ai fått fram om spelarnas prestationer.

Publicerad 2018-12-06 kl 16:14
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto