Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Fotbollskanalen Player Index Presenteras av

Player Index: Messi månadens spelare i Europa - toppar såväl mål- som assistligan

Foto: Bildbyrån.

Player Index: Messi månadens spelare i Europa - toppar såväl mål- som assistligan

1v

Lionel Messi var direkt inblandad i 11 av Barcelonas 13 mål i La Liga i december.
Enligt Player Index var han den mest högpresterande spelaren i Europas fem största ligor.  

Under våren 2018 inledde Fotbollskanalen ett samarbete med dataplattformen Playmaker.ai, som med artificiell intelligens analyserar fotbollsdata på ett banbrytande sätt.

LÄS MER: Så funkar Fotbollskanalen Player Index 

Under hösten har vi satt ihop lag med de spelare som Player Index har ansett presterat bäst i Europas fem största ligor under den gångna veckan.

Nu har det blivit dags att utse ”Månadens spelare”.

#1. December: Lionel Messi, Barcelona

Lionel Messi har hunnit med att fylla 31 år, men ser fortfarande lika furiöst klinisk och inspirerad ut som han gjorde för ett årtionde sedan. Känslan säger, vilket årets femteplacering i Ballon d’Or pekar på, att både Messi och Barcelona hamnat i skymundan för Real Madrids årliga framgångar i Champions League.

Messis - och Cristiano Ronaldos - prestationer har satt sina spår på supportrarnas förväntningar och mediernas kriterier för vad är nyhetsvärde.

Men Lionel Messis fortsatta briljans är ett faktum. I våras rundade 31-åringen av sin klubblagssäsong med att vinna både den inhemska cupen och ligan, där han med sina 34 mål och 12 assist stod som överlägsen skytteliga- och assistligavinnare.

För att få perspektiv kan Messis 34 mål jämföras med hur skytteligavinnarna i några av Europas största ligor har presterat genom åren. I Premier League har ingen kommit upp i samma målproduktion sedan omstarten i början av 1990-talet. Faktum är att Bundesliga inte sett något liknande sedan målglade Dieter Müller för över fyra årtionden sedan - och i Italien har det endast hänt vid ett tillfälle (Gonzalo Higuaín 16’) sedan Gunnar Nordahls dagar.

Under hösten har han fortsatt på det inslagna spåret.

Barcelona gick in i årets avslutande månad med dubbla poängtapp i ligaspelet. Då klev Messi, tillbaka från den armskada som såg honom missa höstens El Clásico och två matcher i Champions League, fram.

Barcelona gick vinnande från samtliga matcher i december (2–0, 4–0, 5–0, 2–0) med den imponerande målskillnaden 13–0. Messi spelade varenda ligaminut, var kapten i alla fyra matcher - och direkt inblandad i elva av målen (6 mål, 5 assist). Han stod dessutom för 10 nyckelpassningar, 13 inträden med boll in i offensivt straffområde och hela 36 lyckade passningar in i boxen.

Messis form har tagit honom till en komfortabel skytteligaledning i La Liga. Han leder även assistligan i Spanien med fyra poängs marginal ner till nummer två, Antoine Griezmann.

Under hösten har Messi stått för 22 mål och 13 assist på 21 matcher, alla turneringar inräknade. Det betyder att argentinaren både gjort flest mål och assist av alla spelare i Europas fem största ligor.

Inte dåligt för världens femte bästa spelare.

- 6 mål på 13 skott
- 5 målgivande passningar
- 36 passningar in i boxen
- 13 inträden med boll in i offensivt straffområde
- 10 nyckelpassningar

Tidigare vinnare under säsongen:
- Neymar, Paris Saint-Germain
- David Silva, Manchester City

Observera att månadens spelare tas ut enbart på den data Playmaker.ai fått fram om spelarnas prestationer.

Publicerad 2019-01-11 kl 14:16
Fotbollskanalen Player Index Presenteras av