POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Fotbollskanalen Player Index i samarbete med

Player Index: Messi överlägsen – utsedd till "Årets spelare"

Foto: Bildbyrån.

1v

I höstas fick han ta emot France Footballs Ballon d’Or och nu prisas han på nytt.  
Efter ytterligare en säsong (2019) av högsta internationella klass är Lionel Messi "Årets spelare", en utmärkelse som baseras på den unika tjänsten Player Index. 

Under 2018 inledde Fotbollskanalen ett samarbete med plattformen Playmaker.ai, som med hjälp av artificiell intelligens analyserar fotbollsdata på ett nästintill revolutionerande sätt. Under föregående säsong har ett Veckans lag tagits ut. Och numera finns det ytterligare en utmärkelse: Årets spelare

LÄS: Så funkar Fotbollskanalen Player Index  

Ola Lidmark Eriksson, ansiktet utåt för Playmaker.ai:s arbete, beskriver det bäst - och enklast: "Han har lett Player Index hela året. Stundtals överlägset". Det är precis så som de flesta av hans 15 år i den internationella toppfotbollen har känts. År 2019 har inte varit året då hans insatser på något sätt fallit ur ramen från tidigare års dominans utan det har snarare bekräftat vilken världsikon han är. 

För att få ett hum om hur avgörande Lionel Messi - trots en ålder på 32 år - har varit och fortfarande är för sitt FC Barcelona kan du enkelt ta en titt på poängproduktionen kontra antalet spelade matcher. Tar vi hänsyn till samtliga matcher i den föregående La Liga-säsongen utgjorde det en leverans som bar till seger i både skytte- och assistligan. Rör vi oss närmare i tiden är han den spelare som för tillfället har hittat nätet flest gånger i den spanska högstaligan och i våras gjorde han hiskeliga 25 poäng på 19 matcher. 

Det som gör honom till ett så sällsynt fenomen är hur de avgörande insatserna aldrig verkar upphöra. En jämförelse som ofta görs är den med portugisen Cristiano Ronaldo. Den sistnämnde har haft problem med att hitta formen under höstens matcher, men Messi har fortsatt. Han har fortsatt göra det omöjliga möjligt igen, och igen.   

- Han förvandlar det normala till konst, har Arsène Wenger sagt om stjärnan. 

Med reservation för att matchen spelades ett fåtal dagar efter nyår exemplifierar ett visst scenario i derbymötet med Espanyol det som Wenger menar. På mittplan i den andra halvleken tog argentinaren med sig bollen och gav sig av. Han dribblade förbi ett koppel av hemmaförsvarare och serverade sedan kollegan Luis Suárez genom en fenomenal tunnelklack. Han förvandlade det normala till konst.

Publicerad 2020-01-09 kl 12:00
Fotbollskanalen Player Index i samarbete med

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå