POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Fotbollskanalen Player Index i samarbete med

Player Index: Pogbas formtopp håller i sig - "Månadens spelare" i Europa

Foto: Bildbyrån

LONDON. Paul Pogbas utveckling under Ole Gunnar Solskjær är ett av säsongens stora utropstecken.
Enligt Player Index var han den mest högpresterande spelaren i Europas fem största ligor i januari.

LÄS MER: Så funkar Fotbollskanalen Player Index

Under hösten har vi sammanställt startelvor bestående av spelare som Player Index har ansett presterat bäst i Europas fem största ligor under den gångna veckan. 

Nu har det blivit dags att utse ”Månadens spelare”.

#1. Januari: Paul Pogba, Manchester United
Paul Pogba har alltid varit bäst. Folk i hans närhet har i efterhand berättat hur tydligt det var att han var ämnad för något stort, redan under tiden i US Torcy och senare i Le Havre. Som kapten för U16-laget ledde han klubben till en silvermedalj i Franska mästerskapen, vilket både resulterade i att han togs ut i Frankrikes ungdomslandslag men även att han gjorde sig ett namn internationellt.

Arsenal, Juventus och Manchester United visade intresse för mittfältaren, som tog beslutet att vid 16 års ålder fortsätta sin utveckling på Carrington i utkanten av Manchester. Den infekterade flytten ledde till att Le Havre och United gick öga mot öga i en rättslig tvist över uteblivna kompensationer och icke-kontrakt. Le Havre, med klubbpresidenten Jean-Pierre Louvel längst fram i ledet, menade att United hade pratat med spelaren utan klubbens godkännande och att man hade betalat Pogba för att bryta sitt kontrakt.

Fifa ställde sig på Uniteds sida, som i sin tur menade att det var föga troligt att man hade betalat Pogba för att bryta ett kontrakt som aldrig existerade.

Under vårvintern 2011 valde man att flytta upp den då 17-årige Pogba. Sir Alex Ferguson, Uniteds legendariska tränare, sa att man skulle förlora på att inte ge honom speltid och på så sätt hålla tillbaka mittfältaren i sin utveckling. Problemet var bara att United, som samma år vann Premier League och var i final i Champions League, inte hade råd att ge chansen till en då oslipad 17-åring.

Sommaren 2012 hände det som Sir Alex befarade: Pogba lämnade klubben på grund av bristande speltid och en infekterad kontraktsprocess. Under åren i Italien vann Pogba åtta titlar med Juventus, som äntligen hade fått den spelare man hade varit intresserat av en längre tid. Pogba utvecklades till en av världens främsta på sin position under sina år i Turin.

Historien om Pogba blev som ett dilemma för United. Å ena sidan blottade man strukturella problem och ett hutlöst marknadsagerande om man valde att köpa tillbaka en spelare för motsvarande en miljard kronor som man hade släppt gratis fyra år tidigare; å andra sidan förkroppsligade Pogba precis allt det som ett United på dekis behövde.

Pogbas två första säsonger var väl egentligen aldrig så undermåliga som de ofta beskrevs? Men visst förväntade man sig mer av världens då dyraste fotbollsspelare.

Mourinho Out – OSG In*
Jag är inte säker på att Paul Pogba hade varit kvar i Manchester i dag om det inte hade varit för tränarbytet man gjorde i slutet av december. Visst, Victor Nilsson Lindelöf, Jesse Lingard och Marcus Rashford har alla tre tagit stora kliv i sin utveckling sedan dess - men ingen kan mäta sig med den renässans som 25-årige Pogba genomgått.

Stavas lösningen att man plockade in Ole Gunnar Solskjær, den i dag mytomspunna glädjespridaren, eller det enkla faktum att José Mourinho tackade för sig?

De senaste två månaderna har Paul Pogba varit hela Europas kanske bästa mittfältare.

Pogba gick in i januari med sju ihopsamlade poäng under julmatcherna, och fortsatte på det inslagna spåret med två mål och en assist på fyra matcher. Den målgivande passningen till Rashfords matchavgörande mål på Wembley mot Tottenham var en hela månadens prestationer.

Grattis, Paul!

Fakta om Paul Pogbas januarimånad

Statistik: Paul Pogba i Premier League (1/1–31/1)
- 2 mål och 1 assist
- 21 skott
- 19 passningar in i boxen
-13 inträden med boll in i offensivt straffområde
- 16 vunna bollar på offensiv planhalva
- 20 vunna dueller

Statistik: Manchester United i Premier League (1/1–31/1)
- 2–0 v Newcastle
- 1–0 v Tottenham
- 2–1 v Brighton
- 2–2 v Burnley

Spelarna som konkurrerade med Pogba om att bli ”Månadens spelare”
- Raheem Sterling, Manchester City
- Lionel Messi, Barcelona

Tidigare vinnare under säsongen
- Lionel Messi, Barcelona 
- Neymar, PSG
- David Silva, Manchester City 

Observera att ”Månadens spelare” enbart tas ut på den data som Playmaker.ai fått fram om spelarnas prestationer.

Publicerad 2019-02-20 kl 15:54
Fotbollskanalen Player Index i samarbete med

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå