Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Lyssna på hela avsnittet i spelaren ovan.

Karlström om publiktrycket i Polen: "Lite som ett Stockholmsderby"

5v

Jesper Karlströms Lech Poznan toppar ligan i Polen.
Det har lett till bra publiktryck på hemmamatcherna.
- Jag skulle säga att det är lite som ett Stockholmsderby, säger han i podcasten "Lundh". 

Tidigare Djurgården-mittfältaren Jesper Karlström, 26, lämnade i vintras för spel i den polska storklubben Lech Poznan. Karlström är ordinarie i klubben, som nu toppar den polska ligan med tre poäng ner till Rakow på andra plats. 

Karlström berättar att det mesta gått som planerat sedan flytten till Polen. 

- Jag kom ju dit i januari och då gick det lite knackigt. Sen fick tränaren sparken med fem-sex matcher kvar av säsongen. Nu fick vi en hel försäsong med nya tränaren, lite nya spelare och han fick sätta sin idé. Tränaren har gjort det väldigt bra och har fått disciplin på laget, säger Karlström i podcasten "Lundh" och fortsätter:

ANNONS

- Men vi har också många väldigt bra spelare. Till exempel hade vi cupmatch förra veckan och då bytte han ut hela startelvan och det gick bra. Jag skulle säga att vi har två startelvor som hade kunnat vara ett topplag i polska ligan. Vi mötte ett motsvarande superettanlag i Polen, så ändå ett bra motstånd och vi bytte ut hela startelvan. Det tror jag inte många lag i allmänhet kan göra, så det är väldigt bra bredd i truppen.

Vad betyder just det förtroendet, att få starta varenda match?
- Det betyder såklart mycket. Att man får spela varje match och känner att tränaren litar på en. För mig har det varit en viktig del för att man ska kunna prestera. Som jag sa innan så har vi väldigt bra konkurrens men just nu känner jag att jag gjort det så pass bra de senaste matcherna att jag har min plats. Men samtidigt så vet jag om att om man gör en dålig match så finns det spelare som är där och tar platsen istället.

ANNONS

Polska ligan är ju lite av en doldisliga får man ju ändå säga och när jag faktiskt kollade upp det så är den, åtminstone enligt Uefas ranking, lite sämre än allsvenskan. Vad är din bild av den som spelare?
- Det är klart att det inte är världens skillnad mot allsvenskan men jag skulle ändå säga att det är ett steg upp. Det är lite bättre spelare. Men den största skillnaden tycker jag är att det är mycket mer fysiskt. Alla matcher är på gräs och det är mycket fysik. Men det har passat mig bra hittills iallafall.

Vad känner du att du har utvecklat under de tio månaderna som du har varit där?
- Klart att man har fått anpassa sig till tempot och sådär. Men jag känner väl att jag har blivit lite smartare på planen, tar bättre beslut och tänker lite mer ute på planen. Det är en ny tränare och nya spelare som varit i bra klubbar vilket gör att man får mer erfarenhet.

ANNONS

Hur är livet i Poznan som stjärna i det lokala laget?
- Det är väldigt bra skulle jag vilja säga. Mycket bättre än vad jag hade förväntat mig innan. Jag kom dit under corona när allting var nedslängt så det var först mest att jag hängde med Aron (Johannsson), Thomas (Rogne) och andra från laget och gjorde inte så mycket annat än det och spelade matcher. Men nu under sommaren och hösten så har det varit jättebra. Jag har några i laget som bor på samma ställe, vi hänger och det fungerar bra.

Man brukar ofta prata om att det som gör allsvenskan riktigt het är ju inramningen. Det man vet om polsk fotboll väl att en del av klubbarna har rejäl inramning och jag vet att Poznan är en sån klubb. Hur känner du av det nu när publiken börjar komma tillbaka?
- De två senaste hemmamatcherna har varit riktigt mäktiga med nästan fullsatt arena. Det har varit riktigt bra stämning.

ANNONS

Hur står det sig mot ett Stockholmsderby?
- Jag skulle säga att det är lite som ett Stockholmsderby nu när vi har haft hemmatcher. Nu har det gått bra för oss också så det är klart att det blir en större hype kring allting. Så det ha varit väldigt bra stämning. De två senaste hemmamatcherna vi har haft har vi också vunnit med 4 och 5-0, så det har ju inte gjort det sämre.

Fakta

325 - Jesper Karlström

Avsnitt 325 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Jesper Karlström. Mittfältaren talar om den efterlängtade utlandsflytten, om att hitta rätt med en tydlig roll i Lech Poznan, om att vara i serieledning, om varför Ekstraklasa är vassare än allsvenskan och om hoppet om att nå A-landslaget.

Dessutom berättar den tidigare BP-talangen om vägen till att bli elitspelare, om den svåra tiden när han spelade för både Djurgården och BP, om att vinna SM-guld med Djurgården och sedan öppnar Karlström för första gången upp om sitt tidigare spelberoende, om den tunga tiden med skulder och lögner och om hjälpen som fick honom att sluta.

Publicerad 2021-10-27 kl 06:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto